Všetkého veľa škodí. Aj vody!

Na články, v ktorých odborníci odporúčajú piť a varujú pred dehydratáciou, sme si už zvykli. Vieme, čo všetko sa môže stať, ak toto pravidlo nedodržíme a príjem tekutín zanedbáme.

11.08.2015 06:00
tekutiny, voda, piť Foto:
Všetkého veľa škodí. Aj vody...
debata (1)

Nie je to výhra

Už vieme, čo máme piť, kedy a koľko toho… Dnes však odborníci začali upozorňovať aj na to, že ani prehnať to s konzumáciou tekutín nie je výhra. Práve naopak, v súlade s úslovím „všetkého veľa škodí“. S informáciou o škodlivosti príjmu enormného množstva vody prišli aj odborníci z renomovanej lekárskej fakulty na Harvarde a informovali o tom médiá. Nadmerná konzumácia vody (a samozrejme iných tekutín, ktoré ju len obsahujú), môže viesť k poškodeniu obličiek, píše sa v rakúskom ženskom časopise Woman.

Prijmeme ich viac

V norme je počas normálneho dňa, ktorý nie je príliš horúci, vypiť liter a pol tekutín. V konečnom dôsledku ich totiž aj tak prijmeme viac, rátať treba aj s príjmom tekutín z ovocia a zeleniny. Vodu do tela dostaneme, aj keď jeme polievku. Počas extrémnych horúčav alebo fyzickej námahe však potrebujeme, logicky, piť viac. Povedzme raz toľko.

Intoxikácia vodou

Najnebezpečnejšie je vypiť veľa tekutín v krátkej dobe, resp. „na jedno posedenie“. Spomeňme prípad spred minulého roka, kedy 17-ročný Američan vypil neskutočných 16 litrov tekutín počas futbalového tréningu a zomrel. V tomto prípade sa hovorí o intoxikácii vodou alebo hyponatriémii. Obličky sa v dôsledku príjmu obrovského množstva kvapaliny zaťažia natoľko, že už nie sú schopné pracovať a obsah sodíka v krvi sa veľmi zriedi. Bunky sa začnú rozťahovať nielen v celom tele, ale aj v mozgu, čo môže viesť ku kŕčom alebo k zlyhaniu pľúc.

Na dennom poriadku

Pravdaže, ľudí, ktorí sa predávkovali vodou, je na svete veľmi málo. Zato starších dehydrovaných pacientov je v lete ako „na dennom poriadku“. Nemožno nedodať na záver informáciu, že piť treba! Počas extrémnych horúčav je rozhodne na mieste vypiť od 3 do 4 litrov tekutín, a to v priebehu dňa. Pri teplotách nad 32 stupňov to pre človeka neznamená absolútne žiadne zdravotné riziko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #horúčava #zlyhanie obličiek #intoxikácia vodou