Čím odpudiť osy a ako liečiť ich štípance?

Čo vám ako prvé napadne, keď sa povie august? V prvej pätici slov sa spolu s horúčavou určite stretne aj slovo osa.

24.08.2015 06:00
osa Foto:
Osa. V auguste mimoriadne neobľúbený tvor.
debata (2)

Nepríjemná, dobiedzavá, musí zničiť každý pekný moment na čerstvom vzduchu. Sadnúť si na kofolu? Pozor, osa. Jesť vonku ovocie? Pozor, číha osa! Všetko zakryť, ukryť sa pred nimi! Pretože ich vpich tak nepríjemne bolí.

Neoháňajte sa

Je to pravidlo číslo jeden. Kto sa osy bojí, na toho s určitosťou zaútočí. Osa totiž neznáša hektiku a patrične a veľmi rýchlo na ňu po svojom zareaguje. Určite sa jej nedotýkajte ani inak. Nápad „odsunúť“ ju časopisom je tiež nedobrý, pretože ona netúži po žiadnom útoku z vašej strany. Odfúknuť ju? Tiež to pochopí, pretože neznáša oxid uhličitý, ktorý zacíti z vášho dychu. Spanikári. A preto, zachovajte pokoj. Ak okolo vás lieta, ostaňte pokojní, tvárte sa, akoby sa vôbec nič nedialo.

Všetko zakryť

Osy letia predovšetkým na sladké, ale nepohrdnú ani mäsom. Takže pozor na všetko, a preto, pri každej párty alebo malom posedení si prichystajte čokoľvek, čím si svoj nápoj či sladký koláčik prikryjete. Zahlaďte po sebe všetky stopy. Sladké drinky by nemali byť vyliate na stole ani na zemi, osy sa tam začnú s veľkou chuťou zhromažďovať. Dbajte aj na čisté ruky a ústa. Sladké a lepkavé sú nebezpečné.

Pozor na parfum a šaty

Osy dráždi lak na vlasy či výrazný parfum, ale taktiež farebné oblečenie. Háklivé sú predovšetkým na modrú a žltú – tieto farby zvlášť obľubujú, kým o svetlých sa dá povedať, že priam ignorujú.

Čo účinkuje?

Vyskúšajte niektoré babské recepty. Napríklad v šálke zapáliť kávové zrná – tie by mali odplašiť nielen osy, ale dokonca aj komáre. To isté platí aj pre citrónové plátky napichané klinčekami. Ak sa chcete ôs zbaviť, môžete im kúsok z jedla dať, ale položte im to dosť ďaleko od vášho stola. Spoľahlivo účinkuje aj pivo – osy sa v ňom utopia.

Keď osa poštípe…

Ako prvé vám napadne asi ako každému: Ranu vydezinfikovať vlastnými slinami. Veľmi účinný je však aj ľad (alebo čokoľvek chladné, čo je po ruke), či plátok citróna. Alebo si na ranu priložte rozkrojenú cibuľu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #osa #parfum #sladkosti #cibuľa #oxid uhličitý #pokoj #hektika #štípanec