Citrón: Ľahká odpoveď na bolesť brucha

Nielen citróny, ale celá skupina citrusov pôsobí pri bolestiach žalúdka protizápalovo.

02.09.2015 06:00
citrón Foto:
Citrón - dobrý pri prechladnutí, po chorobe, aj na naštartovanie metabolizmu.
debata (3)

S vlažnou vodou

Úžasné na nich je, že toho zmôžu ďaleko viac. Vo všeobecnosti sa citrón považuje za dobrý domáci prostriedok od bolesti žalúdka. Doma by preto nemal nikdy chýbať a byť stále poruke. Oplatí sa po nich siahnuť pri vracaní, žalúdočných kŕčoch, nevoľnosti, žalúdočnom tlaku či celkovej malátnosti. Obsahujú veľa vitamínov, stopových prvkov a minerálnych látok. Vyskúšajte, recept je skutočne jednoduchý. Nepotrebujete len citrón, ale aby „liek“ účinkoval, je potrebné šťavu z neho vždy zmiešať s vlažnou vodou. Polovica citróna + 3 dcl vlažnej vody a zázračný liečivý nápoj je na svete.

Ako to funguje?

Pri žalúdočných ťažkostiach pomáha citrón z dôvodu, že podporuje vylučovanie vnútorných jedov. Spôsobili bolesti v bruchu baktérie? Dokáže zabiť aj tie a postará sa, aby sa žalúdok znova cítil dobre a netrápil. Na spomínaný protizápalový účinok sa oplatí spomenúť si aj pri zapálenom hrdle či prechladnutí. V takých prípadoch si namiesto vody doprajte k citrónu niečo teplejšie, napríklad bylinkový čaj.

Citróny. Vždy poruke. Foto: SHUTTERSTOCK
citrón Citróny. Vždy poruke.

Elektrolytová bomba

Aj počas hnačky, kedy stráca telo veľa tekutín, pomôže vlažný citrónový nápoj. Citrón, obsahujúci veľa vzácnych elektrolytov, zabezpečí, aby v tele nedošlo k dehydratácii. Znamená to, že konzumáciou citróna dodáme telu to, čo počas choroby stratilo. V tomto prípade stojí za zmienku najmä horčík a draslík. Zabudnúť nemožno ani na kyselinu citrónovú, tá telo upokojí a spolu s ďalšími enzýmami žalúdok stimuluje k produkcii žalúdočných štiav, čo je dôležité, ak chceme, aby žalúdok opäť pracoval.

Zrýchlenie metabolizmu

Bolesť brucha môže byť spôsobená aj spomaleným metabolizmom. Citrón, ktorý obsahuje veľa antioxidantov, metabolizmus znova naštartuje a zároveň eliminuje toxíny. Odporúča sa (nielen v takýchto prípadoch) piť veľa, veľa tekutín, ak chceme dosiahnuť zrýchlenie metabolizmus. Tekutiny podporia aj proces hojenia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #metabolizmus #antioxidanty #citrón #citrus #bolesť žalúdka #elektrolyt