Banka môže byť aj krvná

V ktorej banke sa skladuje ten najvzácnejší dar, čo môže zachrániť aj život? Ak je ho nedostatok, čo býva v lete pravidlom, úroky z omeškania môžu byť kruté. Navštívili sme krvnú banku v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, ktorej úlohou je zabezpečiť dostatok krvi všetkým tu operovaným pacientom.

29.08.2015 06:00
debata
Práca laborantiek v krvnej banke sa často nedá... Foto: Pravda, Dávid Popovič
vrchná laborantka RNDr. Ildikó Holická Práca laborantiek v krvnej banke sa často nedá vyvážiť cenou peňazí. Na snímke vrchná laborantka RNDr. Ildikó Holická.

Krvná banka je neveľká miestnosť, ktorá sa nachádza na pracovisku hematológie a transfúziológie v blízkosti operačných sál. Vedľa neho sú laboratóriá. Hoci tu nie je trezor ako v banke, chladiace zariadenia sú prísne monitorované. „Teplota skladovania krvných prípravkov sa môže pohybovať iba v určitom rozmedzí, inak sa spustí zvukový signál,“ vysvetľuje vedúca krvnej banky, hematologička MUDr. Danica Dohnalová. „Používame nie celú krv, ale jej zložky – červené krvinky (erytrocyty), plazmu, krvné doštičky. Červené krvinky možno skladovať pri teplote 2–6 stupňov Celzia, doštičky pri 20–24 stupňoch za stáleho miešania. Plazma, tá je hlboko zmrazená pri mínus 26 až mínus 30 stupňoch Celzia.“

ČÍSLO
250 ml je objem konzervy červených krviniek

Ak si ju z operačnej sály vyžiadajú, musia ju v krvnej banke rozmraziť do tekutého stavu. Červené krvinky ani krvné doštičky nie je obyčajne potrebné pred podaním nahrievať. Pacientov počas srdcovo-cievnych zákrokov aj tak operujú v podchladenom stave, nízka telesná teplota totiž slúži na ochranu mozgu.

Najčastejšie sú potrebné červené krvinky. Jedna konzerva erytrocytov má cca 250 ml, to je množstvo od jedného darcu. „Na bežné operácie je potrebné mať pripravené približne tri konzervy erytrocytov, ale na vydutiny aorty, aneuryzmy, žiadajú ošetrujúci lekári ešte pred zákrokom nachystať minimálne päť,“ vysvetľuje MUDr. Dohnalová. Práve mali telefonát zo sály, že chcú vyskladniť všetky tri konzervy krviniek, ktoré mala pacientka pripravené na operáciu, a vykonať skúšku kompatibility pri ďalších piatich. Vyskladniť znamená skontrolované priniesť k dverám, ktoré oddeľujú hematologické pracovisko od sterilného traktu operačných sál. Tam ich prevezme sanitár.

Skúška kompatibility znamená skontrolovať, či medzi krvnou skupinou darcu a príjemcu nevznikne nejaký problém. Niektorí príjemcovia totiž môžu mať v krvi špeciálne protilátky, ktoré by mohli spôsobiť životu nebezpečnú transfúznu reakciu. Napriek tomu, že príjemca dostane krv zo svojej krvnej skupiny vrátane príslušného Rh faktora! Neplatí teda univerzálne, že akákoľvek krv B+ môže ísť pacientovi so skupinou B a Rh faktorom pozitív. Alebo to, že inak univerzálnu nula negatív možno podať prakticky každému. Transfúziológia môže byť omnoho zložitejšia.

„Priemerne máme v chladničkách okolo dvesto krvných konzerv,“ objasňuje vedúca krvného skladu. „Raz sa nám stalo, že na jednu vydutinu brušnej aorty sme museli pripraviť až sto konzerv.“ Krv pre svojho pacienta objednáva vždy jeho ošetrujúci lekár deň pred zákrokom a nahlási to do krvného skladu. Ten nakupuje vždy ráno krv od Národnej transfúznej služby. Áno, nakupuje, pretože krv je liek, za ktorý zdravotná poisťovňa pacienta platí. Okrem toho treba mať zásobu aj pre nečakané nadmerné krvácania a akútne prípady, ktoré do ústavu privezú. Zároveň by krvinky, ktoré vydržia v chladničke 42 dní, nemali preexspirovať. Aj o tom je správny manažment, aby systém „má dať – dal“ fungoval čo najlepšie a vzácnou červenou tekutinou sa neplytvalo. Navyše špeciálne v lete, keď je krvi málo.

Bezradní v poradni

Počula som o tzv. rodinnom darcovstve. Čo to znamená?
V rámci nemocníc a ústavov existuje tzv. rodinné darcovstvo. Ak maj ísť váš príbuzný na zákrok, je možné preňho na meno darovať krv v ktorejkoľvek pobočke Národnej transfúznej služby. Aj keď je to v inom meste. Nie je podmienkou mať rovnakú krvnú skupinu. Príjemca dostane „za vašu“ krv takú, ktorá preňho bude vhodná.

Cestujem do zahraničia a chcela by som darovať krv skôr ako o štyri mesiace. Môžem?
Raz do roka je možné skrátiť interval medzi darovaním u mužov z troch na dva a u žien zo štyroch na tri mesiace, ale celkový počet odberov krvi v roku má byť zachovaný (muži 4-krát, ženy 3-krát).

Prišla som darovať krv počas menštruácie, ale vyradili ma, aj keď som sa dobre cítila. Prečo?
Darovanie krvi počas menštruácie sa neodporúča, pretože z tela ženy odchádza krv a prebiehajú hojivé a reparačné procesy v maternici. Znižuje sa aj hladina hemoglobínu. Cieľom darovania je nepoškodiť a negatívne neovplyvniť zdravie darcu. Darca má pociťovať komfort a pohodu pred darovaním krvi aj po ňom, aby prišiel aj nabudúce.


Čitateľská hra k seriálu Tisíc a jedna kvapka

Denník Pravda (magazín Dobré zdravie) a zdravotná poisťovňa Dôvera (projekt Mojakrvnáskupi­na.sk) vyhlasujú súťaž:

ZOŽEŇ ČO NAJVIAC PRVODARCOV A VYHRAJ VÍKEND PRE DVOCH

logo Pravda
logo Dôvera - nepoužívať

Čo môžete vyhrať?

shutterstock 205318744

8× víkendový pobyt pre dve osoby, ktorý zahŕňa:

  • pobyt na 3 dni/2 noci;
  • ubytovanie v luxusnej dvojlôžkovej izbe Liečebného domu Poľana v Brusne;
  • plná penzia formou bufetovych stolov;
  • služby lekára: vstupná prehliadka, predpísanie procedúr;
  • procedúry: 3 liečebné procedúry denne pre každého;
  • neobmedzený vstup do fitnes, bazéna, sauny a parného kúpeľa;
  • platnosť preukazu do 31. júla 2016.

Cenu získajú piati z vás, ktorým sa podarí v termíne od 28. apríla 2015 do 30. novembra 2015 získať čo najviac ľudí, ktorí pred 28. aprílom 2015 ešte nikdy nedarovali krv. Rovnakým spôsobom budú odmenení traja vyžrebovaní prvodarcovia.

Ako sa zapojiť?
V termíne od 28. apríla 2015 do 30. novembra 2015 získajte čo najviac prvodarcov krvi. Zoberte so sebou na odber, zorganizujte odber alebo priveďte na odber priateľov, priateľky, spolužiakov, spolužiačky, kolegov či kolegyne z práce, kamarátov alebo kamarátky z internátu, rodinu, známych… Takisto môžete ísť darovať krv ako prvodarca bez toho, aby ste kohokoľvek organizovali.

Sú nejaké obmedzenia?
Do hry sa môžu zapojiť iba občania Slovenskej republiky.
Krv treba darovať na Slovensku.
Darcovia môžu byť poistení v ktorejkoľvek zdravotnej poisťovni.

Liečebný dom Poľana. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana, Brusno Liečebný dom Poľana.

Čo treba urobiť?
Priveďte čo najviac prvodarcov, teda ľudí, ktorí ešte nikdy nedarovali krv, na odber a pošlite nám kópiu potvrdenia z odberového miesta (Transfúznej stanice), že ľudia, ktorých ste priviedli na odber alebo ste im zorganizovali odber, naozaj darovali krv. Na potvrdení musí byť uvedené, kto krv daroval, kde a kedy a že ide o prvodarcu + dopíšte vaše meno (vďaka komu sa stal prvodarcom). Môžete nám poslať aj spoločné fotografie s ,,vašimi prvodarcami“ z odberu alebo po odbere. Prvodarcov, samozrejme, nemusíte k odberu priviesť všetkých naraz, je iba na vás, ako sedem mesiacov určených na súťaž využijete.

Ak ste prvodarca, pošlite nám svoju kópiu potvrdenia z odberového miesta (Transfúznej stanice). Z potvrdenia musí byť jasné, že ste krv darovali prvýkrát v stanovenom období od 28. apríla do 30. novembra 2015. Môžete nám poslať aj fotografiu zo svojho odberu.

Dokedy potvrdenia poslať?
Do 30. novembra 2015 naskenované mailom (na pravda@pravda.sk) alebo poštou (Redakcia PRAVDA, Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava). Potvrdenia od všetkých ,,vašich prvodarcov“ pošlite naraz (v jednom maile alebo jednej obálke). Do predmetu mailu alebo na obálku uveďte Dobré zdravie: HRA – Tisíc a jedna kvapka.

Liečebný dom Poľana v Brusne. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana v Brusne. Liečebný dom Poľana v Brusne.

Kedy sa určia víťazi?
V piatok 4. decembra 2015, vyžrebujú ich zástupcovia denníka Pravda a zdravotnej poisťovne Dôvera.

Ako zistím, či som vyhral?
Výhercov bude kontaktovať redakcia, ich mená zverejníme 16. decembra 2015 v magazíne Dobré zdravie denníka Pravda, na webe pravda.sk a na webe mojakrvnaskupina.sk

Ako a kedy môžem použiť výhru?
Je to len a len na vás – na výhercovi. Poukážka na pobyt (preukaz) bude platná vyše sedem mesiacov – do 31. júla 2016, znamená to, že pobyt využijete vtedy, kedy to bude najlepšie vyhovovať vám (po dohovore vopred s miestom pobytu).

Liečebný dom Poľana v Brusne. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana v Brusne. Liečebný dom Poľana v Brusne.

Ako a kedy môžem použiť výhru?
Všetci, ktorí sa zapoja do súťaže, súhlasia so zverejnením svojho mena, priezviska, bydliska a fotografie v komunikácii na podporu darovania krvi (napr. v tlačovej správe, v denníku Pravda, magazíne Dobré zdravie, weboch pravda.sk a Mojakrvnáskupina.sk a pod..)

V Bratislave 27. apríla 2015, upravené o počet výhier a podmienky pre prvodarcov 27. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #darcovstvo krvi #seriál Tisíc a jedna kvapka