Úmrtnosť mužov na hypertenziu stúpla

V posledných dvoch desaťročiach vo svete výrazne poklesla úmrtnosť na ischemické ochorenia srdca. Znepokojujúci je však fakt, že úmrtnosť slovenských mužov na dôsledky vysokého krvného tlaku stúpla v tomto období takmer o 12 percent.

04.09.2015 06:00
srdce, tlak, tlakomer, vyšetrenie Foto:
Výšku krvného tlaku je možné zistiť len jeho odmeraním.
debata (3)

Hypertenzia nebolí. Výšku krvného tlaku je možné zistiť len jeho odmeraním. Vysoký krvný tlak nie je možné vyliečiť (s výnimkou, keď je následkom iného ochorenia). Je možné ho však liečiť. To sú fakty, ktoré platia. Vysoký tlak krvi sa zaraďuje medzi civilizačné ochorenia, pretože medzi významné faktory jeho vzniku patrí práve zlý životný štýl – stres, fajčenie, nedostatok pohybu a obezita, ktorá súvisí s nesprávnym stravovaním.

Diagnostika tohto problému nie je komplikovaná a liečba je relatívne úspešná. Napriek tomu sú dosiahnuté výsledky v tomto smere neuspokojivé. Neexistuje žiadna iná choroba, ktorá by bola tak ľahko rozpoznateľná, a pritom tak často nepoznaná alebo nesprávne liečená. Hovorí sa, že asi polovica ľudí s vysokým krvným tlakom o ňom vôbec nevie. Druhá polovica o ňom síce vie, ale len polovica z týchto ľudí sa správne lieči.

Podľa prieskumu, ktorý iniciovala Únia pre zdravšie srdce, lekári uvádzajú, že kontrolu hypertenzie, bohužiaľ, dosahujú len u viac ako polovice pacientov. „Pacient má často malú motiváciu, prečo sa liečiť, pretože vysoký krvný tlak ho nijako neobťažuje,“ konštatuje doc. MUDr. Slavomíra Filipová, CSc., prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti. Vysoký krvný tlak je označovaný aj ako „tichý vrah“, pretože ochorenie sa môže dostať do pokročilého štádia bez toho, aby človeku spôsobovalo akékoľvek ťažkosti. „Príčin nedostatočnej kontroly vysokého krvného tlaku je veľa, ale najdôležitejšou je spolupráca pacienta. Polovicu všetkých nekontrolovaných hypertenzií spôsobuje fakt, že pacienti neužívajú lieky tak, ako majú. Výskumy ukazujú, že spolupráca pacienta prudko klesá po jednom roku liečby hypertenzie. Hypertonici nedodržiavajúci liečbu majú 3-, 4-krát vyššie riziko mozgovo-cievnej príhody a trikrát vyššie riziko hospitalizácie.“

Z prieskumu medzi lekármi vyplynulo aj to, že v starostlivosti o pacientov a správnej preskripcii prekážajú časté zmeny doplatkov za lieky. „Ak pacientovi stále predpisujete iný liek s iným doplatkom, spolupráca s ním je ohrozená,“ tvrdia. Väčšina pacientov chce byť informovaná o doplatkoch za lieky. Až pre tri štvrtiny pacientov z prieskumu je náročné platiť za lieky a pre polovicu dosť náročné. Pritom s dostupnosťou liekov podľa odborníkov problém nie je. Podľa pacientov by sa na Slovensku mala zlepšiť starostlivosť  o pacientov s chorobami srdca a ciev primárne v oblasti doplatkov za lieky a v kontakte lekárov a zdravotných sestier s pacientmi. Až 38 % pacientov uviedlo  oblasť doplatkov za lieky ako tú najdôležitejšiu v oblasti možného zlepšenia.

Oblasť komunikácie lekár verzus pacient vnímajú obe skupiny rôzne. „Z pohľadu lekárov je komunikácia s pacientmi považovaná skôr za bezproblémovú,“ uviedol Ing. Peter Kollárik, prezident a zakladajúci člen OZ Únie pre zdravšie srdce. „Pacienti však podľa prieskumu i pacientskych skúseností vnímajú komunikáciu s lekármi ako jednu z pálčivých tém.“

„Z výsledkov výskumu vyplýva, že v oblasti liečby chorôb srdca a ciev potrebujeme zlepšiť prevenciu a zmerať sa na odhaľovanie a kontrolu rizikových faktorov vrátane hypertenzie,“ hovorí doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb, a. s., v Bratislave. Hypertenzia je najsilnejším rizikovým faktorom pre vznik srdcového zlyhávania, fibriláciu predsiení a cievnych ochorení mozgu. Zároveň je jednou z najčastejších kardiovaskulárnych chorôb.

Staňte sa členom občianskeho združenia Únia pre zdravšie srdce

Zaregistrujte sa zadarmo a získajte bezplatné členstvo s množstvom výhod!

Benefity IBA pre členov:

  • prístup do bezplatnej on-line poradne Poradňa pre členov
  • na vaše otázky odpovedá priamo odborný lekár
  • bezplatné zasielanie dvojmesačníka Bedeker zdravia
  • novinky a informácie z oblasti zdravia, života, spoločnosti
  • účasť na pacientskych stretnutiach
  • sú podporené účasťou odborníkov z danej oblasti
  • distribúcia a výmena všetkých užitočných informácií, ktoré potrebujete vedieť
  • kvartálne zasielanie informácií o novinkách, o liečbe, o akciách
  • zaregistrujte sa a buďte informovaní o tom, čo sa aktuálne deje a čo aktuálne pripravujeme
www.presrdce.eu

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #hypertenzia #Seriál srdcové problémy