Psoriatik môže žiť normálny život

Psoriáza, teda lupienka, je nepríjemná kožná choroba, ale pre pacientov je často aj utrpením. Mnohých, ktorí ňou trpia, často nechcú pustiť napríklad do bazéna, a ak sa tam aj dostanú, často si od ľudí vypočujú, že ich nakazia, napriek tomu, že nejde o infekčné ochorenie. Psoriázou trpí na svete viac ako 125 miliónov ľudí, na Slovensku je chorých viac ako 200-tisíc.

18.09.2015 06:00
koža, pokožka, psoriáza, kožné problémy, ekzém Foto:
O tom, či sa psoriáza u geneticky predisponovaného jedinca prejaví, rozhoduje viacero faktorov. Spúšťačmi môžu byť stres, infekcie, napríklad angína, alebo podráždenie kože.
debata

„Psoriáza bola donedávna nevyliečiteľné a navyše aj veľmi ťažko liečiteľné ochorenie. Pacienti sa museli viackrát denne premasťovať krémami a masťami. Na jar a na jeseň sa vyhýbali noseniu krátkych rukávov, v lete nechodili na kúpaliská. Ich rodinný aj profesionálny život upadal, časté depresie a neestetický výzor viedli k alkoholizmu, rozpadu rodiny či strate zamestnania,“ približuje problémy, s ktorými sa pacienti so psoriázou borili, doktor Peter Kozub, primár dermatovenero­logického oddelenia FNsP Nové Zámky.

„Existovali aj viaceré tabletky, ktoré síce mali dobrý, ale zväčša len krátkodobý účinok, lebo keď sa zvýšila dávka, objavili sa vedľajšie účinky. Už pár rokov je však pre pacientov k dispozícii biologická liečba a vďaka nej je síce psoriáza stále nevyliečiteľné, ale už veľmi dobre liečiteľné ochorenie. Podáva sa vo forme injekcií alebo infúzií a zaberá veľmi rýchlo s minimom vedľajších účinkov,“ vysvetľuje. V čom spočíva? „V cielenom mechanizme, ktorý blokuje len tie molekuly a pochody, ktoré sú zapojené do rozvoja psoriázy. Vďaka tejto liečbe je pacient v priebehu niekoľkých týždňov takmer bez ložísk, bez šupín. Injekcie sa podávajú v rôznych časových intervaloch v závislosti od konkrétneho preparátu,“ dodal doktor Kozub.

Mýty a fakty

Psoriáza je:

  • Dlhodobé ochorenie kože charakterizované zápalom a šupinatými fľakmi zhrubnutej pokožky, ktoré sa nazývajú plaky (lézie).
  • Liečiteľná: Existuje celá škála účinných liekov, ktoré dokážu udržať psoriázu pod kontrolou a zlepšiť kvalitu života.
  • Bežná: Odhaduje sa, že celosvetovo trpí touto chorobou asi 2 až 5 % ľudí.
  • Ochorenie, ktoré postihuje mužov aj ženy: Riziko výskytu psoriázy je u mužov a žien rovnaké. Ochorenie sa môže prejaviť v ktoromkoľvek veku, ale najčastejšie prepukne v ranej dospelosti. Hoci sa častejšie vyskytuje u severných Európanov, bolo diagnostikované u ľudí po celom svete.

Psoriáza nie je:

  • Nákazlivá: Nespôsobujú ju vírusy ani baktérie. Nemôžete ju „chytiť“ od niekoho ani „nakaziť“ ňou iných.
  • Iba kožné ochorenie: Psoriáza je viac ako len nepríjemne vyzerajúca vyrážka – môže ovplyvňovať vaše fyzické a psychické zdravie. Psoriáza môže viesť k vzniku cukrovky a iných závažných ochorení.
  • Vyliečiteľná: Hoci ochorenie môže prísť a odísť, pričom niekedy zmizne na dlhé obdobia, v súčasnosti sa nedá definitívne vyliečiť. Niektorí ľudia zistili, že sa u nich psoriáza objavuje v cykloch ako reakcia na určité spúšťače, alebo sa zhoršuje v určitých obdobiach roka.

Aj keď sa psoriáza nedá úplne vyliečiť, existuje veľa liečebných možností, ktoré účinne zmierňujú jej príznaky. Poraďte sa so svojím lekárom, ktorý vám vypracuje liečebný plán.

Zdroj: psoriaza360.sk

Na Slovensku ročne navštívi ambulancie dermatológov vyše 60-tisíc pacientov so psoriázou. Každý z nich prichádza s vierou, že sa príznaky jeho ochorenia podarí zlepšiť. V januári Európska lieková agentúra schválila najnovšiu inovatívnu biologickú liečbu pacientov so stredne závažnou až závažnou formou ložiskovej psoriázy. Momentálne je táto liečba na Slovensku v procese registrácie. Klinické štúdie hovoria o úspešnosti liečby dosahujúcej odpoveď PASI (Psoriasis Area Severity Index) 90 a 100, teda úrovne takmer čistej až čistej kože už v 12. či 16. týždni liečby a táto účinnosť pretrváva viac ako 52 týždňov.

Čo je Psoriasis Area Severity Index? V roku 1978 dermatológovia Frederiksson a Pettersson publikovali štúdiu, v ktorej tento index definovali a vytvorili tak štandard pri posudzovaní závažnosti psoriázy a úspešnosti jej liečby. Index PASI popisuje percentuálnu mieru postihnutia kože, pričom tzv. odpoveď PASI označuje mieru vymiznutia príznakov psoriázy, ako je začervenanie, zhrubnutie a olupovanie lézií.

Psoriáza nie je žiadne nové ochorenie. Sprevádza ľudstvo tisícročia. „Na vzniku prejavov majú významný podiel vonkajšie a vnútorné faktory (napr. infekcie, zápalové kožné choroby, hormonálne vplyvy, nesprávna životospráva, fyzikálne a chemické vplyvy a iné závažné celkové ochorenia, ale aj niektoré bežne používané lieky, ktoré vyvolajú prejavy psoriázy u pacientov so skrytou formou ochorenia,“ vysvetľuje doktorka Helena Raffayová z Národného ústavu reumatologických chorôb v Piešťanoch. „Typické sú ostro ohraničené, červené, sčasti svrbiace, vyvýšené ložiská, ktoré sú pokryté striebristobielymi ľahko sa olupujúcimi šupinami, spojené i s bolestivosťou. Postihnutie kože siaha od jednotlivých ložísk na tých stranách veľkých kĺbov, ktoré sa často napínajú, až po postihnutie celej kože. Okrem kože môžu byť postihnuté aj sliznice, kĺby a nechty,“ dodala.

Psora – je slovo, ktoré používali v antike Gréci na označenie slova svrbieť. A pri podrobnom medicínskom výskume múmií sa už našli stopy po kožnom ochorení, ktoré dnes poznáme ako psoriáza. O liečbu sa pokúšal už Hippokrates, ktorý odporúčal ložiská natierať dechtom s lokálnou aplikáciou arzénu. Ďalší z nestorov medicíny, rímsky lekár Galén ako prvý hovoril o psoriáze a na jej liečbu odporúčal aj vývar zo zmije. No až Ferdinand von Hebra v roku 1842 vo Viedni presne definoval lupienku a opísal jej rôzne klinické príznaky. A až v roku 1940 odborníci po prvý raz v boji proti kožným ochoreniam ako zbraň nasadili vitamín A. V 20. storočí sa výskumníci snažili objaviť aj príčinu ochorenia. V 90. rokoch minulého storočia sa ukázalo, že psoriáza je mnohofaktorové ochorenie, závisiace od genetických a imunologických faktorov a od vplyvov vonkajšieho prostredia.

Ochorenie má, podobne ako cukrovka či reumatizmus, autoimunitný charakter. Imunologické aj kožné zmeny súvisia s genetickou výbavou človeka. Až u tridsiatich percent chorých možno zistiť nejaké postihnutie v rodine. Nededí sa však choroba, ale sklon k nej. Pri postihnutí jedného rodiča je pravdepodobnosť vzniku ochorenia u dieťaťa 30-percentná, ak majú psoriázu obaja rodičia, pravdepodobnosť sa zvyšuje až na 70 percent.

Aj preto sa o nej často hovorí ako o hrozbe podobnej "spiacej“ sopke. Na vzájomnom pôsobení génov a provokačných faktorov totiž záleží, či sa choroba prejaví, alebo nie. Provokačné faktory dokážu psoriázu prebudiť zo štádia pokoja do aktívnej fázy.

Jednoznačná príčina vzniku ochorenia neexistuje. O tom, či sa psoriáza u geneticky predisponovaného jedinca prejaví, rozhoduje viacero faktorov. Spúšťačmi môžu byť stres, infekcie, napríklad angína, alebo podráždenie kože. Neexistuje ani žiadna prevencia. Vznik choroby je nepredvídateľný.

Praktické rady

Lepšia životospráva
Zlepšovanie zdravia prostredníctvom udržiavania si vhodnej telesnej váhy a vyhýbania sa určitým nesprávnym návykom sa netýka iba psoriázy, ale môže to pomôcť zvládať chorobu a znižovať jej dosah na kvalitu vášho života. Zdravý životný štýl môže tiež pomôcť znižovať riziko vzniku iných ochorení, ako sú choroba srdca a diabetes. V ideálnom prípade by sme všetci: mali udržiavať optimálnu hmotnosť, nefajčiť, alkohol piť s mierou prípadne vôbec, obmedziť stres.

K veciam, ktoré môžu byť pre psoriatických pacientov obzvlášť nepriaznivé, patria:

  • Stres: sa spája so vznikom psoriázy a môže zohrávať úlohu pri jej prepuknutí a vyvolávať svrbenie. Väčšina z nás sa nedokáže vyhýbať stresu úplne, ale existuje množstvo spôsobov, ako ho zvládať efektívnejšie. Ak trpíte stresom, požiadajte svojho lekára o radu, ako ho zvládať.
  • Hmotnosť: Veľa pacientov so psoriázou žije sedavým spôsobom so zvýšeným rizikom nadváhy. Ak máte nadváhu, môže to sťažovať liečbu plakov v ryhách alebo záhyboch kože.
  • Fajčenie: Štúdie ukazujú, že u fajčiarov je zvýšené riziko vzniku psoriázy. Fajčenie, a to najmä dlhodobé a silné, výrazne zvyšuje riziko vzniku choroby srdca. Fajčenie môže mať vplyv aj na to, do akej miery budú účinkovať niektoré lieky.
  • Alkohol: Existuje dôkaz, že nadmerná konzumácia alkoholu môže zvyšovať riziko vzniku psoriázy. Účinky niektorých liekov na psoriázu sa môžu v kombinácii s alkoholom meniť. Je potrebné, aby ste sa so svojím lekárom alebo lekárnikom poradili o akýchkoľvek možných interakciách.
  • Vysoký cholesterol: Veľa ľudí s chronickými ochoreniami má vysokú hladinu cholesterolu v krvi, a ľudia so psoriázou nie sú žiadnou výnimkou.

Ročné obdobia a počasie

Rôzni ľudia reagujú na počasie a ročné obdobia rôzne. Niektorí psoriatickí pacienti sa domnievajú, že ich stav sa v lete zlepšuje a v zime zasa zhoršuje. Iní zistili, že im horúce a vlhké počasie prináša zhoršenie.

Jar a leto
Mnohí sa domnievajú, že rozumné vystavovanie sa slnku im môže pri psoriáze prospievať. Príliš veľa dobrého však škodí. Spálenie od slnka môže vašej pokožke uškodiť.

Aby ste si mohli užívať slnko bezpečne:

  • Obmedzte dobu vystavenia sa slnku. Každý sa môže spáliť, ale toto riziko je u ľudí so svetlou pleťou ešte vyššie. A nezabúdajte – slnečné svetlo dokáže prenikať sklom, oblakmi, vodou a tenkým šatstvom. Dokonca ani tieň neposkytuje úplnú ochranu.
  • Niektoré lieky zvyšujú vašu citlivosť na slnečné svetlo.
  • Používajte kvalitný ochranný krém s minimálnym slnečným ochranným faktorom (SPF) 30. Aplikujte si ho opakovane počas celého dňa, obzvlášť ak ste boli vo vode alebo ak ste sa spotili. Váš lekár a lekárnik vám môžu pomôcť vybrať ochranný krém, ktorý bude pre vás najlepší.

Chemikálie v bazénoch alebo soľ v morskej vode môžu vašu pokožku dráždiť alebo vysúšať. Obmedzte čas, ktorý trávite vo vode, a čo najskôr po tom, čo vyjdete z vody, sa osprchujte. Vysušte sa a natrite sa zvhlčovadlom a ochranným krémom.

  • Noste voľné, ľahké a pohodlné odevy, ktoré nebránia cirkulácii vzduchu a odparovaniu potu. Ak máte psoriázu na chodidlách, noste pohodlnú obuv alebo sandále dostatočne veľké na to, aby sa v teplom počasí prispôsobili miernemu opúchaniu chodidla.

Jeseň a zima
Chladnejšie počasie na jeseň a v zime zvyčajne znamená zapnutie kúrenia – čo môže vysúšať vzduch vo vašej domácnosti.

Ak vám to je pre vašu psoriázu nepríjemné, pokúste sa:

  • Používať zvlhčovač na zvlhčovanie vzduchu v domácnosti.
  • Kúrenie na noc vypínať (chladný vzduch menej vysúša).
  • Piť množstvo vody, aby ste boli stále dostatočne hydratovaný.
  • Aplikovať na pokožku zvlhčovadlá, ešte keď ste mokrý od kúpeľa alebo sprchy a nanášať ich opakovane počas celého dňa, používať hydratačné mydlá alebo sprchovacie gély a radšej teplú sprchu ako horúci kúpeľ.
  • Ak ste vystresovaný alebo ak dostanete nádchu alebo chrípku, môže to spustiť nástup psoriázy. Starajte sa o seba tak, že budete dostatočne oddychovať a jesť zdravú stravu. Poraďte sa so svojím lekárom o tom, či by ste sa mali dať zaočkovať proti chrípke.
  • Na miestach, ktoré sú odhalené, používajte krém so slnečným ochranným faktorom (SPF) minimálne 15 ako ochranu proti slnku, ostrému vetru a chladu.

Maskovanie
Kozmetika môže byť naozaj účinná, ale nezabúdajte, že je dôležité:

  • Poradiť sa so svojím lekárom. Kozmetika môže dráždiť niektoré formy psoriázy, ako je pustulózna alebo erytrodermická psoriáza.
  • Maska alebo krycí make-up je k dispozícii, ale môže byť potrebné použiť špeciálne techniky, aby bola ich aplikácia efektívna. Obráťte sa na niekoho, kto má skúsenosti v tejto oblasti, dokáže vám pomôcť nájsť ten správny odtieň pre vašu pokožku a naučí vás, ako ho používať.
  • Nikdy si nenanášajte kozmetickú masku na otvorené kožné lézie, nezahojené rany ani na odretú alebo podráždenú pokožku.
Zdroj: psoriaza360.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #lupienka #MUDr. Peter Kozub