Rakovina prostaty: Muži, je čas na kontrolu podvozka!

Karcinóm prostaty je najčastejším zhubným nádorom u starších mužov v Európe a v USA. Na Slovensku ročne pribudne okolo 1 500 nových prípadov, pričom 500 mužov na toto ochorenie zomrie. Riziko vzniku rakoviny prostaty u mužov je iba o 2 % nižšie ako riziko vzniku rakoviny prsníka u žien, píše sa v brožúre Manuál pre mužov i dospievajúcich mladíkov, ktorú vydala Liga proti rakovine.

24.09.2015 06:00
auto, servis, podvozok, autoservis, mechanik Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najmladší muž s karcinómom prostaty, s ktorým sa stretol urológ zo Skalice doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD., mal 43 rokov. „Jeden 22-ročný mal sarkóm prostaty, ale to je iný typ nádoru,“ vysvetľuje tento známy odborník na prostatu. Je pravdou, že karcinóm prostaty je zhubný nádor viazaný najmä na vek a týka sa starších mužov. Na Slovensku je priemerný vek mužov s diagnostikovanou rakovinou prostaty 73 rokov, to znamená že vrchol „chorobnosti“ vzniká niekedy po sedemdesiatke. Hovoríme však o veku diagnostikovaných ochorení, kde bola rakovina prostaty jednoznačne dokázaná histologicky (kontrolou odobratej vzorky tkaniva prostaty pod mikroskopom v laboratóriu).

Karcinóm prostaty však často (až v 75 % prípadov) dospeje do štádia, keď sa nejako začne prejavovať, po 8–10 rokoch od počiatku ochorenia. Aj preto bol vek prvej preventívnej urologickej prehliadky stanovený na 50 rokov. 50-ročný pacient má na ňu nárok jedenkrát za tri roky. V prípade mužov, ktorí majú v prvostupňovom príbuzenstve výskyt karcinómu prostaty, je preventívna urologická prehliadka poistencovi hradená od 40. roku veku.

Čo je prostata?

Je súčasťou pohlavného ústrojenstva muža. Je to žľaza, ktorá sa tvarom a veľkosťou podobá na vlašský orech a nachádza sa tesne pod močovým mechúrom. Obklopuje vrchnú časť močovej rúry, ktorou sa moč a ejakulát dostávajú von z tela. Jej hlavnou funkciou je vytvárať tekutinu, z ktorej vzniká po zmiešaní so spermiami a ďalšími látkami ejakulát. Prostatická tekutina tvorí takmer polovicu objemu ejakulátu a jej zloženie je také, aby spermie chránila pred kyslým prostredím v pošve. Hoci prostata je súčasťou pohlavných orgánov, jej ochorenia sa prejavujú najmä pri močení.

Jednoznačné vyliečenie pri ohraničenom nádore

Urologické vyšetrenie je jednoduché a nebolestivé. Pozostáva z vyšetrenia krvi na nádorový marker rakoviny prostaty, tzv. PSA, z ultrazvukového vyšetrenia prostaty, vyšetrenia moču a vyšetrenia prostaty prstom cez konečník. Práve posledného menovaného sa muži obávajú a chcú sa mu vyhnúť. Po vyšetrení však každý z nich tvrdí, že je možno trochu nepríjemné, ale v žiadnom prípade nebolí a nie je ani inak dehonestujúce. Toto vyšetrenie je však veľmi dôležitou súčasťou prevencie. Ak urológ vysloví podozrenie na nádor prostaty, objedná pacienta na biopsiu (odber tkaniva z prostaty). Je to ambulantný výkon, ktorý bolí asi ako pichnutie ihlou pri odbere krvi a trvá desať minút. Vzorky sa posielajú patológovi, ktorý určí, či ide o zhubný nádor prostaty, alebo nie.

Samozrejme, prognóza je tým lepšia, čím skôr sa chorobu podarí odhaliť. Jediné štádium, keď sa dá rakovina prostaty jednoznačne vyliečiť, je v prípade, že nádor je ohraničený na prostate. Bohužiaľ, ešte stále veľa pacientov prichádza v pokročilých štádiách rakoviny prostaty, čiže už s bolesťami v chrbte a krížoch. Niekedy až po tom, čo bezvýsledne absolvovali vyšetrenia u ortopéda či reumatológa. Tam už ide, bohužiaľ, o metastázy v kostiach.

Rakovina podobná nezhubnému zväčšeniu

Príznaky ochorenia, najmä v začiatkoch, nemusia byť žiadne. Ak sa aj rozvinú, sú veľmi podobné príznakom nezhubného zväčšenia prostaty (tzv. benígna hyperplázia prostaty). Aj preto sú dôležité preventívne urologické vyšetrenia. Svoju úlohu môžu zohrať aj manželky mužov, ktoré ich môžu motivovať, aby navštívili urológa. Napokon, samotná zväčšená prostata má nepriaznivý vplyv aj na intímny život dvojice a mužovo nočné vstávanie a nutkanie na močenie znepríjemňuje bežný partnerský život obom.

Dávajte si pozor na:

  • ťažkosti s močením i pri nutnosti tlačiť pri močení
  • častejšie močenie ako zvyčajne
  • vstávanie v noci, aby ste sa mohli vymočiť
  • pocit, že ste všetko nevymočili a v mechúre stále niečo ostáva
  • prerušované močenie
  • bolesti alebo pálenie pri močení
  • krv v moči alebo v ejakuláte

Zatiaľ sa nepodarilo jednoznačne stanoviť rizikové faktory rakoviny prostaty. „Už bol však dokázaný jednoznačný súvis medzi výskytom karcinómu prostaty a vyšším vekom, rasou (u černochov sa vyskytuje častejšie) a vrodenou predispozíciou,“ vysvetľuje doc. Marenčák. „V súčasnosti sa veľmi intenzívne skúmajú ďalšie faktory vonkajšieho prostredia ako zloženie potravy, konzumácia alkoholu, vystavovanie UV žiareniu, chronické zápaly, možný vplyv priemyselných škodlivín, ktoré pravdepodobne môžu naštartovať vývoj karcinómu z bezpríznakového do tzv. klinicky manifestného štádia.“ Súvislosť medzi obezitou a touto diagnózou sa stále vedecky nedokázala, aj keď podľa niektorých štúdií bol u mužov s objemom pása väčším ako 102 cm prítomný až o 56 % zvýšený výskyt rakoviny prostaty. „Existuje predpoklad, že zvýšený krvný tlak pravdepodobne zvyšuje riziko vzniku karcinómu prostaty o 15 %. Stále však chýbajú jednoznačné vedecké dôkazy, ktoré by vedeli odporučiť určité zásahy do životosprávy ako zníženie príjmu živočíšnych tukov a podobne v rámci zníženia rizika rozvoja tohto druhu rakoviny,“ dodáva odborník.

Výsledky vyšetrenia prostaty. Foto: SHUTTERSTOCK
vyšetrenie, prostata Výsledky vyšetrenia prostaty.

Spôsob liečby závisí od viacerých faktorov, ale predovšetkým od štádia rakoviny prostaty. „V prípade zistenia rakoviny prostaty v počiatočnom štádiu je možné postihnutého muža buď úplne vyliečiť radikálnym odstránením celej prostaty (robí sa otvorenou cestou, laparoskopicky, už aj roboticky), prípadne s využitím liečby žiarením,“ vysvetľuje doc. Marenčák. „V pokročilejších štádiách sa využíva najmä hormonálna liečba. Okrem klasickej chemoterapie sú navyše k dispozícii mnohé nové prípravky a ich kombinácie a vo vývoji sú vakcíny a imunoterapia a v zahraničí ožarovanie v protónovom centre.“

Najčastejšie problémy s prostatou

Nezhubné zväčšenie prostaty: Hovorí sa mu aj benígna hyperplázia prostaty. Zatiaľ nie je celkom jasné, prečo k nemu dochádza. Vyskytuje sa predovšetkým u mužov po päťdesiatke. Môže, ale nemusí mať obťažujúce príznaky, pretože medzi veľkosťou prostaty a mierou ťažkostí nejestvuje priama úmernosť. Sú muži s veľkou prostatou, ktorí ťažkosti nemajú. Ochorenie sa lieči konzervatívne (tabletami), ak takáto liečba nie je úspešná, volí sa viac alebo menej invazívna chirurgická liečba.

Zápal prostaty: Najčastejšia urologická diagnóza u mužov do 50 rokov. Pôvod nie je vždy jasný. V určitom percente prípadov je dokázaný bakteriálny vyvolávateľ, čo sa prelieči antibiotikami. Ak nie je možné príčinu ochorenia identifikovať a vznikne chronická prostatitída, liečba nie je jednoduchá. Potláčajú sa predovšetkým nepríjemné príznaky, aby sa zlepšila kvalita života.

Rakovina prostaty: Patrí k najčastejšie diagnostikovaným nádorom u mužov. Príznaky sa v počiatočných štádiách podobajú na príznaky zväčšenej prostaty alebo úplne chýbajú, preto sú dôležité preventívne urologické prehliadky. Riziko stúpa s vekom, choroba sa zriedkakedy objaví pred 40. rokom života. Liečba závisí od stupňa pokročilosti ochorenia: chirurgia, rádio- a chemoterapia a hormonálna liečba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #prostata #benígna prostatická hyperplázia