Svoje srdce môžeme chrániť stravou

Deväť z desiatich Slovákov má minimálne jeden rizikový faktor pre vznik kardiovaskulárnych ochorení. V medzinárodných porovnaniach vyčnieva naša krajina najviac v chorobnosti i predčasnej úmrtnosti na preventabilné ochorenia. Až takmer polovica úmrtí je dôsledkom chorôb obehovej sústavy, teda srdca a ciev.

27.09.2015 09:15
srdce, výživa, ovocie, zelenina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kým inde sú na ústupe a v mnohých krajinách EÚ dnes spôsobujú o polovicu menej úmrtí než v roku 1990, na Slovensku je zatiaľ zlepšenie nevýrazné. „V prepočte na vekovo-štandardizovanú európsku populáciu zabijú vyše 700 ľudí na 100 000 obyvateľov, čo je dvoj- až trojnásobne viac ako vo väčšine krajín západnej a severnej Európy,“ konštatoval analytik INEKO Ján Kovalčík.

„Príčin výrazne kratšieho života v zdraví a vysokej odvrátiteľnej úmrtnosti je viacero, pravdepodobne najdôležitejšou je zlá životospráva. Veľká časť populácie vo veku nad 45 rokov necvičí, respektíve nemá pravidelný pohyb. Takýto životný štýl nielenže nepomáha eliminovať účinky stresu, ktorý negatívne pôsobí na zdravie, ale tiež zhoršuje následky nevyváženého stravovania,“ konštatoval. To spolu prispieva k mimoriadne vysokej chorobnosti i mortalite na srdcovocievne choroby, ale aj na ochorenia tráviacej sústavy či tie nádorové ochorenia, ktoré s nevhodnou životosprávou úzko súvisia.

Pritom zdravým životným štýlom, ktorého dôležitou súčasťou je správne stravovanie, nefajčenie, dostatočný pohyb, vieme až v 90 % zabrániť vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

„Správne stravovanie môže pozitívne ovplyvniť viaceré rizikové parametre,“ hovorí odborníčka na zdravú výživu zo Združenia pre zdravie a výživu, doktorka Alžbeta Béderová. Ako dodala, hlavným preventívnym opatrením je optimálny stravovací režim, pravidelná doba podávania jedla vyváženosť v množstve a kvalite, pričom optimálne rozloženie stravy počas dňa by malo byť – raňajky 20 %, desiata 10 %, obed 35 %, olovrant 15 %, večera 20 % z celodenného príjmu energie a živín.

Odborníci upozorňujú aj na fakt, že dnešnej generácii detí hrozí, že bude choršia ako súčasná stredná a staršia generácia. "Áno toto skutočne hrozí. Paradox je v tom, že ľudia budú mať viac ochorení srdca a ciev, ale vďaka pokrokom v medicíne úmrtnosť nebude stúpať, ale možno aj klesať. To bude vytvárať veľkú populáciu ľudí chorých na srdce a prinášať so sebou obrovské nároky na zdravotnú starostlivosť o chronicky chorých. K najčastejším ochoreniam srdca patrí ischemická choroba srdca, vysoký krvný tlak, fibrilácia predsiení a chronické srdcové zlyhávanie.“ varuje docentka Eva Gonçalvesová, primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH, Bratislava.

Odporúčania odborníkov pri prevencii srdcových ochorení

Pre deti od 5 do 17 rokov
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) potrebujú deti vo veku 5 až 17 rokov najmenej 60 minút miernej (napr. svižná chôdza, tanec, domáce a záhradné práce) až intenzívneho (napr. beh, bicyklovanie, plávanie a súťažné športy) pohybu každý deň, pričom viac než 60 minút pohybu môže priniesť ďalšie zdravotné výhody.

  • Naučte sa, čo ich motivuje. Dobre vyzerať, dobre sa cítiť. Toto sú faktory, ktoré motivujú deti a tínedžerov k zdravému stravovaniu a pohybu. Deti, ktoré majú dostatok pohybu a vyváženú stravu, dokážu lepšie prospievať a sústrediť sa v škole, pri športe i doma.
  • Ako rodič buďte vzorom. Najlepší spôsob, akým sa dá ovplyvniť správanie vášho dieťaťa, je ísť príkladom. Ak deti vidia, že sa snažíte stravovať správne a byť aktívni, všimnú si vaše úsilie. Vyšlete správu, že dobré zdravie je vo vašej rodine dôležité.
  • Udržiavajte pozitívne naladenie. Deti nerady počúvajú o tom, čo nedokážu urobiť. Namiesto toho im hovorte o tom, čo dokážu. Oslavujte úspechy a pomáhajte deťom a tínedžerom budovať si dobrý obraz o sebe.
  • Z rodinných jedál urobte zvláštnu chvíľu spoločného stolovania – keď všetci členovia rodiny jedia spoločne, je menšia šanca, že deti budú jesť nesprávne jedlá alebo príliš veľa sladkostí medzi jedlami.
  • Urobte zdravé jedlo príťažlivým – voľte jedlá pestrých farieb, zapojte deti do činností spojených s varením a zaistite, aby ste mali doma zdravý výber jedál a niečo malé na občerstvenie.
  • Zabezpečte, aby každá večera obsahovala najmenej 2 až 3 porcie zeleniny na osobu a vyhýbajte sa jedlám s vysokým obsahom nasýtených tukov, trans-nenasýtených mastných kyselín, soli a cukru.
  • Poskytujte deťom príležitosti na pohyb: buďte aktívni spolu s nimi, prechádzajte sa spolu alebo bicyklujte…
  • Tínedžeri chcú robiť svoje vlastné rozhodnutia – zdôraznite im, že nie je dôležité to, čo robia, ale ide o potrebu pravidelného pohybu. Patrí sem hranie futbalu s priateľmi, tanec alebo iné zábavné činnosti, ktoré robia naozaj s radosťou. Nemusí to byť iba šport.
  • Obmedzte čas trávený sledovaním televízie alebo hraním počítačových hier na menej než 2 hodiny denne a ponúknite aktívnejšie alternatívy.
  • Buďte vášmu dieťaťu vzorom. Ak fajčíte, snažte sa prestať. V prípade potreby sa poraďte s odborníkom, pretože je pravdepodobné, že deti budú nasledovať správanie svojho rodiča a tínedžeri vás budú kritizovať, ak sa nebudete riadiť vlastnými radami.

Pre ľudí od 18 do 64 rokov
Dávajte si pozor na stravu: vysoký príjem nasýtených tukov, trans-nenasýtených mastných kyselín a soli v strave zvyšuje riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody: priveľa soli môže viesť k vysokému krvnému tlaku; priveľa tukov môže viesť k upchatým cievam. Dávajte si pozor na polotovary, ktoré často obsahujú veľa soli. Celkový príjem soli treba obmedziť na menej než 5 gramov denne (asi jedna čajová lyžička).

  • Spoznajte svoje parametre: navštívte lekára, ktorý vám môže odmerať krvný tlak, zistiť hladinu cholesterolu a cukru v krvi, hmotnosť a index telesnej hmotnosti (BMI), a tým odhaliť možné riziká.
  • Dávajte si pravidelne kontrolovať krvný tlak: vysoký krvný tlak je pri kardiovaskulárnych chorobách rizikovým faktorom číslo jeden.
  • Buďte fyzicky aktívni: I tridsať minút mierne intenzívnej aktivity 5-krát týždenne znižuje riziko ochorenia srdca a cievnej mozgovej príhody.
  • Spýtajte sa odborníkov: ak ste utrpeli infarkt alebo mozgovú príhodu, poraďte sa so svojím lekárom o najlepšom postupe liečby a riadenia rizika, aby ste svojou snahou mohli zabrániť opakovanej udalosti.
  • Dajte si skontrolovať hladinu cukru v krvi: vysoká hladina glukózy (cukru) v krvi môže byť prejavom cukrovky. Kardiovaskulárne choroby sú zodpovedné za 60 % všetkých úmrtí diabetikov.
  • Povedzte nie tabaku a vyhýbajte sa pasívnemu fajčeniu: do 2 rokov po skončení s fajčením sa významne zníži riziko koronárnej choroby srdca a do 15 rokov klesne riziko kardiovaskulárnych chorôb na úroveň nefajčiara.

Pre ľudí nad 65 rokov
Spoznajte svoje parametre: vo vyššom veku je tendencia rastu vášho krvného tlaku, hladiny cholesterolu a iných hodnôt týkajúcich sa srdca. Navštívte odborníka, ktorý vám odmeria tlak, zistí hladinu cholesterolu a cukru v krvi, hmotnosť a index telesnej hmotnosti (BMI) a bude vás informovať o celkovom riziku alebo o možnostiach liečby v prípadoch, ak je to potrebné.

  • Opýtajte sa svojho lekára: či by vám nemal stanoviť členkovo-brachiálny tlakový index. U starších ľudí sa meranie členkovo-brachiálneho tlakového indexu niekedy vykonáva ako súčasť zdravotnej prehliadky. Test posudzuje tep v chodidlách, čím napomáha diagnostike ochorenia periférneho cievneho systému – menej známej kardiovaskulárnej choroby, pri ktorej sa v cievach nôh ukladajú nánosy tukových látok.
  • Nikdy nie je neskoro na to, aby ste začali cvičiť! Začnite menšími fyzickými aktivitami a postupne zvyšujte dĺžku trvania, frekvenciu a intenzitu. Skôr než začnete s programom cvičení, poraďte sa s vaším lekárom, aby ste sa ubezpečili, že tento program je pre vás vhodný. Fyzická aktivita môže siahať od športu a plánovaného cvičenia po iné činnosti, ako sú chôdza, tanec, práca na záhrade a domáce práce. Ak nedokážete zvládnuť odporúčané dávky pohybu zo zdravotných dôvodov, snažte sa byť natoľko aktívni, ako vám to váš stav a vaše schopnosti umožnia.
  • Dávajte si pozor na stravu: jedzte vyváženú stravu bohatú na ovocie a zeleninu. Starnutie môže byť spojené so zmenami životného štýlu, ktoré majú vplyv na druh stravy, ktorú konzumujeme. Osamelosť, nuda, depresia a obavy o budúcnosť môžu v niektorých prípadoch viesť k zanedbávaniu stravovania. Nanešťastie, toto môže vyústiť do vynechávania jedál a k osvojeniu si zlých stravovacích návykov vo všeobecnosti. Vyhýbajte sa vysokému príjmu nasýtených tukov, trans-nenasýtených mastných kyselín a soli, ktoré môžu u vás zvýšiť riziko infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody. Priveľa tukov môže viesť k upchatým cievam, priveľa soli k vysokému krvnému tlaku.
  • Sledujte svoju hmotnosť: čím ste starší, tým menej kalórií vaše telo spaľuje. Nadváha má za následok, že vaše srdce musí pracovať viac, zvyšuje riziko ochorenia srdca, spôsobuje vysoký krvný tlak, cukrovku a vysokú hladinu cholesterolu. Pravidelné cvičenie a menšie porcie jedál bohatých na živiny vám môžu pomôcť udržať si správnu hmotnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #srdcovo-cievne ochorenia