Úspešná liečba cukrovky? Vzdelaný pacient

Diabetes mellitus je jedno z najčastejších, najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení súčasnosti. Každé dve minúty zomiera v jeho dôsledku jeden Európan. Prostriedky vynakladané na liečbu v Európskej únii predstavujú 10 až 18 % z celkových nákladov na zdravotníctvo.

04.10.2015 06:00
diabetes, cukrovka Foto:
Každý, kto má cukrovku, by mal dodržiavať diétu, pravidelne sa hýbať, užívať lieky a kontrolovať si glykémiu. Pretože len ak človek zvláda svoje ochorenie, prispieva k liečbe.
debata (3)

Na Slovensku je viac ako 350-tisíc diabetikov a ich počet ustavične stúpa. "Cukrovka je zákerná najmä v tom, že sa na začiatku neprejavuje tak, aby nútila chorého ísť k lekárovi,“ povedal docent Emil Martinka z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni. V začiatkoch choroby totiž človeka nič nebolí. Alarmujúci je najmä počet chorých s diabetom 2. typu. Spôsobuje to najmä zmena nášho životného štýlu.

Pre úspešnú liečbu cukrovky je pritom správne stravovanie nevyhnutné. "Jeho uplatňovanie je predpokladom nielen pre dosiahnutie a udržanie optimálnych hladín glykémií, ale aj ideálnej hmotnosti,“ upozornil docent Martinka. Podľa jeho slov príznaky choroby sa dajú zmierniť, v niektorých prípadoch aj odstrániť, ale treba dodržiavať základy zdravej výživy a mať dostatok pohybu.

Diabetická diéta je v podstate racionálna strava. Diabetik môže jesť všetko, ale s mierou. Mal by sa naučiť poznať sacharidové jednotky aspoň pri základných potravinách a počítať ich na svoju váhu a výšku.

Sacharidová jednotka je umelý pojem a zaviedol sa najmä kvôli tomu, aby uľahčil orientáciu v potravinách, ktoré obsahujú cukry. Jedna sacharidová jednotka obsahuje 10 gramov sacharidov. Každý, kto má cukrovku, by mal dodržiavať diétu, pravidelne sa hýbať, užívať lieky a kontrolovať si glykémiu. Pretože len ak človek zvláda svoje ochorenie, prispieva k liečbe.

Aj to bol zrejme jeden z dôvodov, prečo sa zdravotná poisťovňa Dôvera rozhodla pomôcť pacientom v edukácii, aby pochopili, prečo sa majú o seba lepšie starať, chcú ich naučiť, ako to majú správne robiť a budú sa snažiť viesť aj ich diabetológov, aby poskytovali kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Pilotný projekt rozbiehajú najprv v Košickom a Nitrianskom kraji.

Priniesť má najmä zlepšenie zdravotného stavu pacientov a čo najviac minimalizovať komplikácie cukrovky, ako sú napríklad slepota či amputácie končatín. Autori projektu sa inšpirovali skúsenosťami zo zahraničia, kde takéto systémy starostlivosti fungujú už niekoľko rokov a potvrdili sa ich pozitívne prínosy pre pacientov.

„Na projekt sme vyčlenili osobitný rozpočet, lekárov odmeníme vyššími platbami za zvýšenú kvalitu poskytovanej starostlivosti,“ vraví generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan. Program sa spúšťa po konzultáciách so Slovenskou diabetologickou spoločnosťou. Tvoria ho tri piliere – meranie kvality poskytnutej zdravotnej starostlivosti u lekára diabetológa a odmena za vyššiu kvalitu, špeciálne vzdelávanie – edukácia pacientov vrátane bezplatného objednávkového a pripomienkového systému a odmeny za dosiahnuté úspechy pri liečbe a starostlivosti o svoje zdravie.

„Hlavný dôraz budeme klásť na vzdelávanie. Prieskum, ktorý sme robili medzi pacientmi, totiž ukázal, že im chýbajú informácie, ako majú s cukrovkou žiť, ako ju majú zvládať. Zároveň priznávajú, že lekár na nich nemá toľko času, koľko by potrebovali. Skúsenosti zo zahraničia totiž potvrdili, že edukácia, ak je sústavná a kvalitná, dokáže u pacientov dlhodobo znížiť hladinu cukru v krvi a tým im pomôcť, aby sa lepšie cítili,“ vysvetlila šéfka projektu Henrieta Tulejová z Dôvery. Dnes pacienti nemajú prístup k pravidelnému vzdelávaniu. „Pritom vieme, že za 85 % zlepšenia zdravotného stavu vďačia sami sebe. Diabetológovia by radi pacientov vzdelávali, no najmä pre neprestajne rastúci počet chorých to nie je možné," uviedla.

Edukácia bude prebiehať dvojako: medicínska u diabetológa a ďalšia u edukátora na základe odporúčania diabetológa. Bude sa venovať hlavne praktických témam, ako si upraviť stravu a pohyb, ako zvládať diabetes na dovolenke alebo v zamestnaní, starostlivosť o nohy, o chrup, príprava na hospitalizáciu a ďalšie.

Edukátori budú mať zdravotnícke alebo sociálne vzdelanie a aspoň dva roky praxe vo vzdelávaní zameranej na špeciálne problémy diabetických pacientov. V prvom kole pokryjú pacientov v regióne Košice, Michalovce, Vranov nad Topľou, Sobrance, Nové Zámky, Levice a Komárno. „Edukácia bude poskytovaná v rozsahu a frekvencii podľa domácich i zahraničných skúseností. Vzdelávanie poskytované lekármi doplníme ďalšími zhruba 8 stretnutiami v rozsahu 2 až 2,5 hodiny podľa potrieb pacienta a na základe odporúčania od lekárov. Chceme ju tiež pravidelne opakovať po 2 až 3 rokoch, pretože pacientov zdravotný stav sa mení a niektoré informácie je dobré pravidelne pripomínať,“ vraví Tulejová. „Podľa dosiahnutých výsledkov program doladíme a následne ho plánujeme rozšíriť na celé Slovensko. Konkrétny termín však bude možné špecifikovať až keď budeme mať výsledky pilotného projektu,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #diabetes mellitus