Znova tu sú. Chrípka a prechladnutie na každom rohu

Každý by sa najradšej chrípke a prechladnutiu vyhol, nie vždy sa to však s príchodom chladných dní dá.

05.10.2015 06:00
prechladnutie, čaj, citrón, chrípka Foto:
Teplý čaj pomáha. Pred, počas, aj po chorobe.
debata (2)

Podľa štatistiky má každý dospelý človek v priemere 3–4-krát do roka chrípku alebo jej sestru bez teploty, prechladnutie. Existujú však účinné triky, ako pred chrípkou a prechladnutím utiecť.

Protichrípkový nápoj

Čistá voda a iné nápoje, ktoré neobsahujú cukor, zvlhčujú kožu a sliznice, takže sa môžu brániť pred vírusmi a baktériami. V chladnom období je na mieste predovšetkým pitie čaju so zázvorom, dobrá je však aj baza čierna či lipový kvet, obe stimulujú imunitný systém. Pripraviť si môžete aj tzv. protichrípkový čaj. Potrebujete: 100 ml mrkvy, čerstvú pomarančovú šťavu, polovicu čajovej lyžičky strúhaného závoru a polievkovú lyžicu rakytníkovej šťavy.

Vitamín C a zinok

Túto kombináciu ako prevenciu potrebujeme, pretože posilní imunitný systém. Tabletky užívajte dve hodiny pred spaním. Na zinok bohaté potraviny sú okrem iného aj ementál, arašidy či ovsené vločky. Veľa vitamínu C zas obsahuje predovšetkým ovocie: citrón, pomaranč, čučoriedky, rakytník rašetliakový a mango.

Rakytník rašetliakový: Plný vitamínu C! Foto: SHUTTERSTOCK
rakytník Rakytník rašetliakový: Plný vitamínu C!

Prepláchnite si nos

Ak večer zvlhčíme nos a nosnú sliznicu, máme vysokú šancu, že ostaneme zdraví a nedostaneme chrípku ani neprechladneme. Nosovú sprchu (dostať v drogérii) naplňte vlažnou vodou a „ochuťte“ soľou. Pozor, so soľou to nepreháňajte, inak sliznici skôr uškodí ako pomôže. Odporúčaný pomer je 9 g soli na liter vody.

Nohy do tepla

Nohám nepomôžu len teplé fusakle, ale aj pravidelné kúpele. Naplňte lavór alebo vedro teplou vodou (mala by mať okolo 36 stupňov). Voda by mala siahať do polovice lýtok. Lavór pravidelne dopĺňajte horúcou vodou, teplota vody by sa mala zvýšiť na 41 stupňov. Vydržte 15 minút, potom nohy dôkladne vysušte a natiahnite si teplé ponožky.

Všade vetrajte

Vzduch v miestnosti, v ktorej sa kúri, vysušuje skúšané sliznice. Preto treba doma či v kancelárii pravidelne vetrať, prípadne (ešte lepšie), čo najčastejšie si dopriať pobyt na čerstvom vzduchu. Pozor však na prievan, oslabuje telo.

Umývajte si ruky

Nielen s príchodom chrípkového obdobia si treba drhnúť ruky mydlom, a to pravidelne. Nezabudnite ani na priestory medzi prstami. Ruky umyté mydlom napokon opláchnite teplou vodou a osušte. Používajte zásadne svoj uterák.

Rukavice: ľahká pomoc. Foto: SHUTTERSTOCK
rukavice Rukavice: ľahká pomoc.

Rukavice – veľký pomocník

Väčšina ochorení sa prenáša práve rukami. Ak ste vonku alebo cestujete v MHD, vďaka rukaviciam minimalizujete riziko infekcie. Dostať chrípku alebo prechladnúť je totiž jednoduché. Stačí chytiť sa kľučky po človeku, ktorý už je nakazený a potom si tou istou rukou zájsť k nosu alebo očiam. Vírusom či baktériám sa tak ľahko podarí dostať na najcitlivejšie miesta – sliznice. Aj preto sa rukavice považujú za prevenciu.

Držte si odstup

Aj toto pravidlo je prevenčné. Ak sa chcete chrípke či prechladnutiu vyhnúť, stráňte sa ľudí. (Odstup nezaškodí). Ochorenia hrozia v miestnostiach, v ktorých sa zíde veľa ľudí – takže nielen v trolejbuse, ale aj v galérii, v kine, v kaviarni, vo fitnesscentre… Predstaviteľné to je: Stačí, ak začnete jazdiť do práce autom alebo pešo a stretnutie s priateľmi na istý čas oželiete. Ak však predsa len budete mať do činenia s prechladnutým susedom či kolegyňou, dýchajte v jeho prítomnosti aspoň nosom, nie ústami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #zázvor #vitamín C #rukavice #sliznice #prievan