Otázky a odpovede: Ako žiť so psoriázou

Psoriáza nie je nákazlivá. Mnohí ľudia si myslia, že je infekčná alebo nákazlivá, ale nie je to pravda – psoriáza sa nemôže prenášať na iných ani ju nemôžete od iných dostať.

08.11.2015 06:00
koža, pokožka, psoriáza, kúpele, bahno Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Je psoriáza dedičná?
Psoriáza je zdedený stav, ale spôsob, akým k tomu dochádza, je zložitý a zatiaľ ešte nebol úplne objasnený. Pravdepodobnosť, že u dieťaťa, ktoré má jedného rodiča so psoriázou, prepukne psoriáza, je zhruba 1 : 4,12.

Ako môžem pomôcť priateľovi alebo členovi rodiny, ktorý trpí psoriázou?
Užitočným prvým krokom je zistiť si o psoriáze viac, aby ste pochopili, čím váš priateľ alebo rodinný príslušník prechádza. Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú môžete urobiť, je, že im dáte najavo, že ste pripravený počúvať a podporovať ich, keď to budú potrebovať. Ľudia so psoriázou sa často cítia neisto a rozpačito pre to, ako vyzerajú, a môžu sa stať zlostnými, depresívnymi alebo uzavretými.

Existujú nejaké opatrenia, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky psoriázy?
Psoriáza je nepredvídateľná choroba a často je zložité určiť, čo ju spúšťa alebo zhoršuje. Vo všeobecnosti platí, že najlepšie je nefajčiť a vyhýbať sa konzumácii veľkého množstva alkoholu, keďže to môže u niektorých ľudí zhoršiť symptómy. Niektoré lieky môžu psoriázu zhoršovať. Ak si myslíte, že je to váš prípad, obráťte sa na vášho lekára ešte predtým, ako dôjde k akýmkoľvek zmenám vo vašej liečbe. Stres je taktiež predpokladaným spúšťačom psoriázy. Je samozrejmé, že vyhýbať sa mu úplne nedá, ale dobrým východiskovým bodom je dodržiavanie týchto všeobecných princípov zdravého životného štýlu – pestrá strava, pravidelné cvičenie a dostatok spánku. Pomáha tiež nosenie ľahkých odevov z látok s menšou pravdepodobnosťou dráždenia pokožky alebo vyvolania jej svrbivosti.

Moja súčasná liečba je neúčinná – mal by som sa obrátiť na svojho lekára?
Áno. Existuje celá škála liečby psoriázy, takže ak tá, ktorú práve absolvujete, nepomáha potláčať vaše symptómy alebo ak nezaberá tak dobre ako predtým, stojí za to vyhľadať lekársku pomoc. Ak vytrváte, máte veľmi dobrú šancu, že nájdete niečo, vďaka čomu bude vaša psoriáza pod kontrolou.

Ovplyvňuje psoriáza duševnú pohodu?
Áno, môže mať negatívny vplyv na emocionálnu, ako aj fyzickú pohodu tých, čo ňou trpia. Bolesť a ťažkosti spojené s kožnými léziami môžu narúšať spoločenskú a pracovnú aktivitu, pričom fyzické a duševné vplyvy psoriázy boli prirovnané k vplyvom iných ochorení, ako sú rakovina, artritída, hypertenzia, choroby srdca, diabetes a depresia.

Čo všetko môže psoriáza napadnúť?
Keďže ide o zápalové ochorenie, postihuje okrem samotnej kože aj nechty či kĺby vo forme psoriatickej artritídy. Kĺby sú často postihnuté najmä pri dlhotrvajúcej psoriáze. Postihnuté sú najmä drobné kĺby rúk, kolená a lakte. Okrem týchto prejavov neliečená ťažká forma psoriázy môže ovplyvňovať aj funkcie iných orgánov, je to pre zvýšenú hladinu zápalových faktorov, preto by sa rozsiahla forma psoriázy mala liečiť celkovo.

Môže chronický zápal mandlí či neošetrovaný chrup viesť k vzniku prejavov či k zhoršeniu psoriázy?
Psoriáza má určitú genetickú predispozíciu, existuje skupina spúšťacích faktorov, ktoré môžu dané ochorenie naštartovať v ktoromkoľvek veku. Často sú to infekcie, ktoré sú zodpovedné za prvé prejavy psoriázy, ako aj za jej generalizáciu či zhoršenie. Ide predovšetkým o streptokokové bakteriálne infekcie mandlí, nosa, krku, ako aj zubov a dutiny ústnej.

Dá sa rozpoznať už v počiatočnom štádiu?
Prejavuje sa v typickom priebehu vo forme ložísk, vyvýšených drsných začervenaných plôch pokrytých jemnými striebornými šupinami. Ložiská sa vyskytujú najmä v oblasti lakťov, kolien a súčasne sa môžu vyskytnúť aj na iných častiach tela, najmä vo vlasoch.

Ako sa dá posúdiť stupeň závažnosti psoriázy?
Na posúdenie stupňa závažnosti používajú lekári morfologické kritériá ako PASI index (Psoriasis Area and Severity Index). Ten umožňuje stanoviť rozsah lézií, stupeň začervenenia kože a tvorby šupín. Ak je skóre indexu vysoké, hovorí sa o „závažnej psoriáze“.

Závisí liečba od závažnosti postihnutia psoriázou?
Jednoznačne áno. Ľahké formy psoriázy je možné úspešne liečiť bežne dostupnými lokálnymi masťami. Nedostatočne liečená stredne ťažká a ťažká forma psoriázy má však devastujúci účinok na pacienta. Pritom dnes už sú k dispozícii liečebné možnosti aj pre pacientov s naozaj ťažkým postihnutím.

Čo so psoriázou počas tehotenstva?
Vo všeobecnosti platí, že psoriáza sa počas tehotenstva zlepší a po pôrode a počas dojčenia dôjde k jej zhoršeniu. Ak ste tehotná alebo tehotenstvo plánujete, je dôležité informovať včas svojho lekára, hlavne ak užívate celkovú liečbu. Systémovo podávané lieky, ale aj niektoré masti podávané na veľké plochy tela môžu mať vplyv na vývoj plodu.

Kde mám hľadať pomoc okrem zdravotnej starostlivosti?
Na Slovensku pôsobí Spoločnosť psoriatikov a atopikov, ktorá prostredníctvom svojich poradenských centier v 14 lokalitách zastrešuje celý komplex pomoci.

Nie je psoriáza nejakou alergiou na lieky, keď sa objavuje po antibiotikách pri angíne?
Objavenie sa choroby pri infekciách horných ciest dýchacích je veľmi časté. Zvyčajne býva spúšťacím momentom infekcia, na ktorú sa antibiotikum nasadzuje, a nie samotný liek. V ojedinelých prípadoch, pokiaľ má pacient skutočne alergickú reakciu na nejaký liek, môže táto zapôsobiť ako provokačný faktor.

Ako zistím, či mám len obyčajné lupiny, alebo psoriázu vo vlasoch?
Pri jedinom výskyte psoriázy len vo vlasoch sa ťažko odlišuje seboroická dermatitída, ľudovo nazývaná lupiny. Psoriáza máva zvyčajne lupiny väčšie a pevne držiace.

Ako mám rozpoznať, či mám na nechtoch pleseň a nie psoriázu?
Pri psoriáze bývajú nechty hrboľaté, akoby poprepichované špendlíkmi, majú žlto-hnedé škvrny, nánosy pod nechtami sa odlamujú. Odlíšenie sa robí mykologickými testami.

Pomôže mi na psoriázu solárium?
Slnenie síce väčšine pacientov pomáha, ale to nie je identické so soláriom. Opaľovacie soláriá vyžarujú UVA žiarenie nízkej intenzity, ktoré je na psoriázu málo účinné. Navyše ide o prístroje mimo zdravotníckych zariadení, kde nie sú sledované dávky žiarenia, a majú teda svoje riziká.

Existujú nejaké vitamíny alebo minerály, ktoré zlepšujú stav ochorenia?
V zásade áno. Z minerálov to sú predovšetkým horčík, vápnik, zinok. Z vitamínov B1, B2, B5, B6 a kyselina listová. Z potravinových doplnkov pomáha rybí tuk, resp. 3– alebo 6-omega mastné kyseliny.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #otázky a odpovede #pokožka