Nech vás cukrovka nepripraví o nohu!

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií má diabetickú polyneuropatiu viac ako 26 % pacientov s diabetom. Štúdia ESKULAP, v rámci ktorej sa u každého pacienta vykonával aktívny skríning, naznačuje, že výskyt tejto závažnej komplikácie cukrovky je vyšší - približne 39 % pacientov s diabetom 1. typu a 29 % u pacientov s 2. typom diabetu má príznaky diabetickej nohy. Vysoký podiel pacientov teda v bežnej praxi ostáva nediagnostikovaný.

22.11.2015 06:00
cukrovka, diabetes, test, vyšetrenie, cukor v krvi Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

„Aj to je dôvod, prečo je potrebné sa problematike diabetickej polyneuropatie a diabetickej nohy venovať a hľadať cesty, ako situáciu zlepšiť,“ hovorí doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Syndróm diabetickej nohy je jednou z najzávažnejších komplikácií diabetu, ktorá môže postihnúť dolné končatiny každého diabetika. Diabetická noha je totiž priamym dôsledkom tzv. diabetickej polyneuropatie – poruchy funkcie periférnych nervov, ktorá sa prejavuje odumieraním kože, podkožia, svalstva a kostí. Časté hyperglykémie (vysoká hladina cukru v krvi), respektíve hypoglykémie (nízka hladina cukru v krvi), totiž poškodzujú nervové bunky a narúšajú myelín – bielkovinu nervového vlákna. To vedie k poruche funkcie periférnych nervov dolných končatín.

Strata citlivosti a nedokrvenie končatín

„Diabetes je najčastejšou príčinou amputácií vôbec,“ pokračuje doc. Martinka. "Diabetická noha vzniká na základe dvoch komplikácií: Prvou je neuropatia, čo je strata citlivosti. Keď diabetik stratí citlivosť na nohách, veľmi ľahko sa poraní. Ľahko dochádza k infekcii a vzniká ťažko sa hojaci diabetický neuropatický vred. Okrem nervstva, ktoré zabezpečuje citlivosť a obranu, máme aj autonómne nervy, ktoré negatívne ovplyvňujú napríklad potivosť. Koža diabetika je suchá, tvoria sa na nej hyperkeratózy, napríklad zhrubnutá koža na pätách, ktorá môže prasknúť a tiež sa infikovať. Neuropatia, odumieranie nervov následkom vysokej hladiny cukru, navyše znižuje aj schopnosť hojenia rán.

Druhou komplikáciou je nedokrvenie, ischémia končatín. Tá spôsobuje samotnú nekrózu, odumretie následkom nedokrvenia, uzavretia ciev. Oba mechanizmy sa môžu kombinovať a veľká časť pacientov má neuropatie aj ischémiu dolných končatín. Týmto komplikáciám treba včasnou diagnostikou predchádzať a venovať im dostatočnú pozornosť. Pacient musí vedieť, že ak má na nohách začervenanie, praskliny, zápal, alebo mu už nebodaj očernie prst, okamžite treba vyhľadať lekára, aj keď ho to nebolí. Dôležité je pravidelné samovyšetrovanie nôh a ich kvalifikované ošetrovanie."

Predovšetkým pacienti s kratším trvaním ochorenia si riziko obyčajne neuvedomujú a nevykonávajú ani preventívne opatrenia. Medzi prvé príznaky patria prejavy z poškodenia periférneho nervstva ako je mravčenie, pichanie, pálenie nôh a postupne až výrazné bolesti. Súčasne dochádza k postupnej strate ochrannej citlivosti na zraňujúce podnety. Neošetrené miesta poranenej kože sa rýchlo stávajú vstupnou bránou infekcie, ktorá vedie k ďalšej deštrukcii tkanív nohy vrátane kostí, s rizikom sepsy a potrebou amputácie. Postihnutie autonómnych nervov vedie k suchej a tvrdnúcej koži s tvorbou hlbokých prasklín a prispieva aj k zhoršenej hojivosti. Druhým závažným faktorom pri vzniku diabetickej nohy je postihnutie ciev urýchleným aterosklerotickým procesom, čo zhoršuje výživu nohy a môže viesť až k jej odumretiu (gangréne). Aj v tomto prípade je jediným riešením amputácia. Prejavy nedokrvenia nôh sa prihlasujú únavou nôh a pobolievaním nôh a lýtok.

Štyritisíc diabetikov po amputácii

Pacient s rozvinutou diabetickou nohou potrebuje komplexnú a interdisciplinárnu starostlivosť a najlepšie výsledky sa dosahujú zakladaním centier pre diabetickú nohu. Na Slovensku v súčasnosti tri takéto centrá: v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave v Ľubochni a v Univerzitnej nemocnici Bratislava a v Košiciach. Na Slovensku má amputovanú nohu viac ako štyritisíc pacientov. Najvyšší počet amputácií je v Trnavskom kraji, hoci je v tomto kraji druhý najnižší počet pacientov s diabetom na Slovensku.

Riziko vzniku diabetickej nohy sa dá zistiť viacerými spôsobmi. Pomocou štandardných klinických a prístrojových vyšetrení v ambulancii diabetológa sa zisťuje ochranná citlivosť periférnych nervov, a to jemná dotyková citlivosť, citlivosť na tlak, schopnosť vnímať vibračné podnety, schopnosť rozlišovať ostré a tupé podnety, rozlišovať teplotné rozdiely a podobne. Vďaka tomu vie lekár zhodnotiť, či u daného pacienta ide o poškodenie periférnych nervov a aká je závažnosť tohto poškodenia. Tieto metódy sú relatívne náročné na čas a vybavenie. Umožňujú však efektívne odhaliť riziko a včasné štádiá diabetickej nohy. Vítanou novinkou pre skríning je takzvaný Neurotest vo forme malej náplaste, ktorá sa veľmi jednoducho nalepí na spodnú časť nohy a na základe farebnej reakcie na zloženie potu je schopná odhaliť poškodenie periférneho aj autonómneho nervstva. Výhodou je, že vyšetrenie si môže urobiť aj samotný pacient a pomôcka je hradená poisťovňou.

Z hľadiska prevencie diabetickej nohy je veľmi dôležité účinne liečiť samotnú cukrovku a udržiavať v norme predovšetkým hladiny glykovaného hemoglobínu. Glykovaný hemoglobín sa nazýva aj „dlhodobý cukor“. Na rozdiel od merania hladiny glukózy, ktoré odzrkadľuje len aktuálny stav cukru v krvi, test na glykovaný hemoglobín napovedá, aká bola kontrola ochorenia počas posledných troch mesiacov. Hodnoty glykovaného hemoglobínu si diabetici aj nediabetici môžu dať zadarmo vyšetriť v rámci projektu Dia dni v lekárni, ktoré organizuje Slovenská diabetologická spoločnosť v spolupráci so spoločnosťou Sanofi. Kontrola glykovaného hemoglobínu sa robí odberom krvi z prsta ako pri bežnej kontrole glykémie, čakanie na výsledok trvá asi šesť a pol minúty. Zoznam lekární a termínov nájdete na www.zivotbezcukrovky.sk a informácie špeciálne o diabetickej nohe na www.diabetickanoha.sk.

Sedemkrát o diabetickej nohe

1. Ihneď po zistení cukrovky žiadajte o zaradenie do starostlivosti u diabetológa. Súčasťou špecializovanej starostlivosti je aj pravidelné vyšetrovanie rizika diabetickej nohy a jej prevencia. Pravidelne navštevujte svojho diabetológa a dodržiavajte jeho rady a odporúčania, užívajte predpísanú liečbu.

2. Snažte sa aktívne zapojiť do liečebného procesu. Dbajte na racionálnu výživu, prestaňte fajčiť, zredukujte hmotnosť.

3. Čo najskôr sa naučte denne si správne vyšetrovať a ošetriť svoje nohy, umývajte si ich v teplej vode, nepoužívajte mydlo ani prípravky s alkoholom a pravidelne si ich krémujte, aby nevznikala suchá a šupinatá koža.

4. Na nohách si všímajte každú zmenu a venujte jej pozornosť, pozor na zápaly a plesňové ochorenia. Navštevujte špecializovanú medicinálnu pedikúru. „Po kúpeli treba medziprstové priestory dôsledne vysušiť papierovým obrúskom alebo uterákom určeným na nohy, prípadne aplikovať dezinfekčný sprej, tinktúru, púder,“ pripomína podiatrička Zuzana Myšíková.

5. Dbajte na výber správnej obuvi a kvalitných bavlnených ponožiek (mnohé sa predávajú sa aj ako zdravotný tovar pre diabetikov v lekárňach a zdravotných potrebách so zdravotným lemom, ktorý neškrtí, s retiazkovanou špičkou, antibakteriálne so striebrom a podobne). „Odporúčam aj aplikovať dezinfekčný sprej do suchej obuvi, nie vlhkej po vyzutí,“ dodáva odborníčka na chodidlá.

6. Nohy si dajte vyšetriť aj pri každej návšteve u diabetológa. Pýtajte sa na aktuálne riziko diabetickej nohy.

7. Ak je riziko zvýšené a diagnostikovali vám diabetickú neuropatiu alebo nedostatočné prekrvenie, buďte veľmi ostražití pred akýmkoľvek poranením. Následkom poškodenia citlivosti nervov si často nemusíte uvedomiť a cítiť bolesť ani pri závažnom poranení! Správna obuv je nutnosťou.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #MUDr. Emil Martinka #diabetická noha