Toto je moja krv: Moja krv len pre teba!

Chystá sa vám blízka osoba na zákrok, počas ktorého bude pravdepodobne potrebovať krv? Viete o tom, že jej môžete darovať krv na meno bez toho, aby ste mali zhodnú krvnú skupinu? Napokon, mnohí ľudia svoju krvnú skupinu ani nepoznajú. Darovať krv pre konkrétnu osobu však nemusí automaticky znamenať, že príjemca dostane výlučne vašu krv. Ide aj o akési zachovanie "kolobehu krvi" v systéme.

27.11.2015 06:00
operácia, krv, Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Mama sa chystala na operáciu kolena, tak som zašla na transfúznu stanicu, aby som jej darovala na meno krv,“ hovorí pani Katka z Bratislavy, ktorá je viacnásobnou darkyňou krvi a svoju krvnú skupinu pozná. „Zhodou okolností máme s mamou rovnakú krvnú skupinu aj Rh faktor, obe sme A negatív. Je to relatívne zriedkavá krv, takže sa v odberovom centre vždy potešia, keď tam ako darkyňa prídem aj inokedy. Tentoraz krvnú konzervu označili tým istým čiarovým kódom, aký bol na tlačive, ktoré som následne doručila na ortopedické oddelenie. Moja mama transfúziu po operácii napokon aj potrebovala.“

ČÍSLO

40 % objemu krvi predstavujú červené krvinky (erytrocyty)

Ak chce človek darovať krv pre konkrétneho človeka, stačí pri registrácii na odberovom mieste nahlásiť, že prišiel darovať krv na konkrétne meno. Do ruky dostane tlačivo, ktoré je potrebné vyplniť. V ňom uvedie svoje meno, meno človeka, pre ktorého plánuje darovať krv a miesto, kde je pacient hospitalizovaný. Po odbere dostane potvrdenie o darovaní krvi, ktoré je potrebné doručiť na príslušné nemocničné oddelenie. Krv bude pre dotyčného rezervovaná sedem dní od odberu.

„Občas sa stáva, že približne 10 % takýchto darcov musíme vyradiť už pred odberom z rôznych dôvodov, ktoré sú kontraindikáciou odberu krvi,“ hovorí MUDr. Klára Sviteková, vedúca lekárka pracoviska Národnej transfúznej služby v bratislavskom Ružinove. „Ďalších 10 % musíme vyradiť po odbere po podrobnejšom vyšetrení krvi, keď sa zistia isté odchýlky, pre ktoré krv nemožno použiť. Niekedy sa v rámci krížovej skúšky zistí, že darca a plánovaný príjemca nemajú zhodnú krvnú skupinu, respektíve že príjemca má vytvorené nejaké protilátky a bude preňho potrebné pripraviť špeciálne otypovanú krv od otypovaných darcov. Bývajú aj prípady, keď krv pre konkrétneho príjemcu príde darovať toľko darcov, že ju nespotrebuje, vtedy sa, prirodzene, takisto v rámci exspiračnej doby použije pre iných príjemcov.“

„V rámci nemocníc dávame informáciu pacientom, ktorým plánujeme operačný zákrok, že ich príbuzní môžu ísť pre nich darovať krv,“ vysvetľuje MUDr. Danica Dohnalová, vedúca krvnej banky v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. „Nie je nevyhnutné, aby mali tú istú krvnú skupinu. Hovorí sa tomu rodinné darcovstvo. Mnohí pacienti si myslia, že tá istá krv sa k nám nevyhnutne dostane, nemusí to však byť pravidlo. Občas sa stáva, že niekde akútne potrebovali krv a krvný sklad ju vyskladnil inde. Keďže však každé ráno nakupujeme krv (krv je liek, za ktorý zdravotná poisťovňa platí – pozn. aut.), s krvným skladom sa dá ľahšie komunikovať, ak vie, že od nich nielen krv požadujeme, ale aj posielame niekoho krv darovať.“

Bezradní v poradni

Môžem darovať krv, ak ma teraz zaočkovali proti chrípke?
Áno, je to možné. Najlepšie je však počkať 2–3 dni, a ak sa nevyskytnú žiadne zdravotné problémy, môžete navštíviť odberové centrum. Po očkovaní proti chrípke sa totiž niekedy môže vyskytnúť tzv. flu-like-syndróm, pocit ľahkej virózy, vtedy nie je vhodné krv darovať.

Môže darovať krv diabetik?
Pacienti s cukrovkou, bohužiaľ, nemôžu darovať krv. Ak aj dosahujú dobré glykémie, užívanie antidiabetík je kontraindikáciou darovania krvi.

Možno darovať krv po vyšetrení magnetickou rezonanciou?
Absolvovanie vyšetrenia s pomocou MRI nie je pri darovaní krvi problémom. Otázkou je však dôvod tohto vyšetrenia, čiže podozrenie na diagnózu, ktorá môže potenciálneho darcu z darcovstva krvi vyradiť.


Čitateľská hra k seriálu Tisíc a jedna kvapka

Denník Pravda (magazín Dobré zdravie) a zdravotná poisťovňa Dôvera (projekt Mojakrvnáskupi­na.sk) vyhlasujú súťaž:

ZOŽEŇ ČO NAJVIAC PRVODARCOV A VYHRAJ VÍKEND PRE DVOCH

logo Pravda
logo Dôvera - nepoužívať

Čo môžete vyhrať?

shutterstock 205318744

8× víkendový pobyt pre dve osoby, ktorý zahŕňa:

  • pobyt na 3 dni/2 noci;
  • ubytovanie v luxusnej dvojlôžkovej izbe Liečebného domu Poľana v Brusne;
  • plná penzia formou bufetovych stolov;
  • služby lekára: vstupná prehliadka, predpísanie procedúr;
  • procedúry: 3 liečebné procedúry denne pre každého;
  • neobmedzený vstup do fitnes, bazéna, sauny a parného kúpeľa;
  • platnosť preukazu do 31. júla 2016.

Cenu získajú piati z vás, ktorým sa podarí v termíne od 28. apríla 2015 do 30. novembra 2015 získať čo najviac ľudí, ktorí pred 28. aprílom 2015 ešte nikdy nedarovali krv. Rovnakým spôsobom budú odmenení traja vyžrebovaní prvodarcovia.

Ako sa zapojiť?
V termíne od 28. apríla 2015 do 30. novembra 2015 získajte čo najviac prvodarcov krvi. Zoberte so sebou na odber, zorganizujte odber alebo priveďte na odber priateľov, priateľky, spolužiakov, spolužiačky, kolegov či kolegyne z práce, kamarátov alebo kamarátky z internátu, rodinu, známych… Takisto môžete ísť darovať krv ako prvodarca bez toho, aby ste kohokoľvek organizovali.

Sú nejaké obmedzenia?
Do hry sa môžu zapojiť iba občania Slovenskej republiky.
Krv treba darovať na Slovensku.
Darcovia môžu byť poistení v ktorejkoľvek zdravotnej poisťovni.

Liečebný dom Poľana. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana, Brusno Liečebný dom Poľana.

Čo treba urobiť?
Priveďte čo najviac prvodarcov, teda ľudí, ktorí ešte nikdy nedarovali krv, na odber a pošlite nám kópiu potvrdenia z odberového miesta (Transfúznej stanice), že ľudia, ktorých ste priviedli na odber alebo ste im zorganizovali odber, naozaj darovali krv. Na potvrdení musí byť uvedené, kto krv daroval, kde a kedy a že ide o prvodarcu + dopíšte vaše meno (vďaka komu sa stal prvodarcom). Môžete nám poslať aj spoločné fotografie s ,,vašimi prvodarcami“ z odberu alebo po odbere. Prvodarcov, samozrejme, nemusíte k odberu priviesť všetkých naraz, je iba na vás, ako sedem mesiacov určených na súťaž využijete.

Ak ste prvodarca, pošlite nám svoju kópiu potvrdenia z odberového miesta (Transfúznej stanice). Z potvrdenia musí byť jasné, že ste krv darovali prvýkrát v stanovenom období od 28. apríla do 30. novembra 2015. Môžete nám poslať aj fotografiu zo svojho odberu.

Dokedy potvrdenia poslať?
Do 30. novembra 2015 naskenované mailom (na pravda@pravda.sk) alebo poštou (Redakcia PRAVDA, Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava). Potvrdenia od všetkých ,,vašich prvodarcov“ pošlite naraz (v jednom maile alebo jednej obálke). Do predmetu mailu alebo na obálku uveďte Dobré zdravie: HRA – Tisíc a jedna kvapka.

Liečebný dom Poľana v Brusne. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana v Brusne. Liečebný dom Poľana v Brusne.

Kedy sa určia víťazi?
V piatok 4. decembra 2015, vyžrebujú ich zástupcovia denníka Pravda a zdravotnej poisťovne Dôvera.

Ako zistím, či som vyhral?
Výhercov bude kontaktovať redakcia, ich mená zverejníme 16. decembra 2015 v magazíne Dobré zdravie denníka Pravda, na webe pravda.sk a na webe mojakrvnaskupina.sk

Ako a kedy môžem použiť výhru?
Je to len a len na vás – na výhercovi. Poukážka na pobyt (preukaz) bude platná vyše sedem mesiacov – do 31. júla 2016, znamená to, že pobyt využijete vtedy, kedy to bude najlepšie vyhovovať vám (po dohovore vopred s miestom pobytu).

Liečebný dom Poľana v Brusne. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana v Brusne. Liečebný dom Poľana v Brusne.

Ako a kedy môžem použiť výhru?
Všetci, ktorí sa zapoja do súťaže, súhlasia so zverejnením svojho mena, priezviska, bydliska a fotografie v komunikácii na podporu darovania krvi (napr. v tlačovej správe, v denníku Pravda, magazíne Dobré zdravie, weboch pravda.sk a Mojakrvnáskupina.sk a pod..)

V Bratislave 27. apríla 2015, upravené o počet výhier a podmienky pre prvodarcov 27. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #Toto je moja krv #krvná skupina