Rakovina prostaty: Ochorenie starších pánov?

Karcinóm prostaty patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenia u mužov nad 50 rokov. Dá sa povedať, že na túto diagnózu by ochoreli prakticky všetci, ak by žili dostatočne dlho. Má však aj rodinný výskyt a vtedy je potrebné začať chodiť na preventívne vyšetrenia už po štyridsiatke!

28.11.2015 06:00
lekár, pacient, vyšetrenie, močové cesty, prostata Foto:
Príčina vzniku rakoviny prostaty stále nie je dostatočne objasnená.
debata

Na Slovensku ročne odborníci diagnostikujú okolo 2 000 prípadov rakoviny prostaty, pričom jej výskyt má stále stúpajúci trend. Súvisí to aj s vyšším dožitím. „Áno, je to ochorenie starších pánov, ale ak sa karcinóm prostaty vyskytol v prvostupňovom príbuzenstve, jeho riziko je 2– až 3-násobné,“ hovorí prof. MUDr. Peter Bujdák, CSc., z Urologickej kliniky SZU v Bratislave. Vtedy treba začať chodiť na preventívky skôr, nie až po päťdesiatke.

Príčina vzniku tohto druhu rakoviny stále nie je dostatočne objasnená. Okrem veku a pozitívnej rodinnej anamnézy je rizikovým faktorom afroamerická rasa, čo sa Slovákov až tak veľmi netýka. Najnižší výskyt majú Aziati, čo pravdepodobne súvisí so spôsobom života. Do podozrenia sa dostáva aj strava bohatá na živočíšne tuky.

Prvou fázou diagnostiky ochorenia u urológa je štandardné zbieranie informácií o zdravotnom stave, rodinnej anamnéze, o potenciálnych príznakoch. Nasleduje tzv. vyšetrenie pohmatom – lekár cez konečník posúdi zmeny veľkosti, symetrie a povrchu prostaty. Nasleduje odber krvi, aby sa v laboratóriu mohla stanoviť hladina prostatického špecifického antigénu (PSA). Jeho zvýšená hladina môže svedčiť o prítomnosti nádorových buniek v prostate. Tretím vyšetrovacím nástrojom je biopsia, odber tkaniva, pri ktorej sa z prostaty odoberá tzv. bioptickou ihlou 10–12 vzoriek z oboch lalokov. Výsledky biopsie bývajú známe do týždňa a sú definitívnym potvrdením alebo zamietnutím diagnózy.

„Rakovinu prostaty vieme zistiť len na základe histológie, čo znamená, že odber tkaniva je nevyhnutný,“ vysvetľuje MUDr. Vladimír Baláž, PhD., urológ z Banskej Bystrice. Nevýhodou diagnostiky pri rakovine prostaty je fakt, že nádor na prostate na rozdiel od nádoru na obličkách nie je vidno na ultrazvuku, CT ani MRI." Odborníci rozlišujú dva typy nádorov, hovoria im medzi sebou ľudovo mačka a tiger. Ten prvý je pomaly rastúci a pacient zomrie s karcinómom, ale nie na karcinóm. Tiger je agresívnejší a pacienta podľa profesora Bujdáka „zožerie“ rýchlo.

Výber liečby karcinómu prostaty závisí najmä od rozsahu a rizika rozširovania ochorenia. Niekedy sa odporúča vyčkávací prístup „watch and wait“. Možná je aj vonkajšia alebo vnútorná rádioterapia (zavedenie rádioaktívnych zŕn do prostaty). Radikálna prostatektómia znamená chirurgické odstránenie celej prostaty aj so semennými mechúrikmi a panvovými lymfatickými uzlinami. „Karcinóm prostaty je typický metastatickým postihnutím kostí,“ dodáva doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD., predseda Slovenskej urologickej spoločnosti. Pri pokročilom karcinóme a metastázach je základom hormonálna liečba, pretože bunky karcinómu sú závislé od testosterónu. Farmakologicky sa preto dosahuje akási „kastrácia“. Páni, máte svojho urológa? „Akékoľvek nepríjemné vyšetrenie je určite prijateľnejšie ako rakovina. Preto netreba váhať a prísť,“ dodáva odborník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #prostata #močové cesty #MUDr. Peter Bujdák