Na čo zomrie HIV pozitívny pacient? Na AIDS nie

Americký herec Charlie Sheen sa nemusí báť, že by sa po nákaze vírusom HIV nedožil priemerného veku. Teda, ak mu bude dobre zaberať súčasná moderná liečba a nezabudne poctivo užiť každý deň jedinú tabletku s kombináciou troch účinných látok, tvrdia odborníci pri príležitosti Svetového dňa AIDS, ktorý pripadá na 1. decembra.

01.12.2015 06:00
prezervatív, HIV, AIDS Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Dnešná kombinovaná antiretrovírusová liečba HIV pozitivity umožňuje žiť prakticky normálny život, dožiť sa aj vyše sedemdesiatky a pacient je navyše minimálne infekčný pre svoje okolie. Neznamená to, samozrejme, že si môže robiť čo chce, napríklad mať nechránený pohlavný styk, najmä, ak ide o sexuálne praktiky, ktoré narúšajú sliznicu a spôsobujú krvácanie. U 85–90 % novoliečených pacientov sa však pri súčasných liečebných možnostiach darí dosiahnuť dva hlavné ciele liečby:

  1. Úplné a dlhodobé potlačenie HIV vírusu, keď jeho množstvo cirkulujúce v krvi klesá pod detekčný (zistiteľný) limit súčasných zariadení.
  2. Nárast počtu špeciálneho druhu lymfocytov nazývaných CD4+ podľa znaku, ktorý majú na svojom povrchu. Vírus HIV tieto biele krvinky likviduje a práve v koncovom štádiu ochorenia nazývanom AIDS vďaka ich nízkemu počtu v krvi organizmus nedokáže kontrolovať infekcie, s ktorými by si normálny imunitný systém poradil.

„Ak sa teda CD4+ lymfocyty dostanú pod určitú hladinu, pacient začne trpieť poruchami imunity, napr. kvasinkovými a plesňovými infekciami dýchacích ciest a nervového systému, vírusovými infekciami spôsobenými cytomegalovírusom s netypickými prejavmi, tuberkulózou, častejší je vznik nádorov ako Kaposiho sarkóm, lymfómy či nádory súvisiace s papilomavírusom,“ vysvetľuje prof. MUDr. Pavol Jarčuška z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. „Množstvo vírusu HIV, ktoré cirkuluje v krvi, nazývame vírusová nálož. Naším cieľom je, aby táto vírusová nálož bola nemerateľná a aby mal pacient čo najviac, podľa možnosti normálnu hladinu spomínaných bielych krviniek. Samozrejme, takýto pacient nie je vyliečený. Čo si však myslíte, akého veku sa pri dnešnej liečbe dožije 30-ročný muž infikovaný HIV vírusom? Očakávaná dĺžka jeho života je aj 75 rokov,“ dodáva infektológ. „A na akú diagnózu takýto muž zomrie? Na infarkt myokardu!“

Zároveň však odborníci zdôrazňujú, že každý HIV pozitívny pacient by mal byť liečený čo najskôr. Nízke až nezistiteľné množstvo vírusu je totiž najlepšou prevenciou poškodenia imunitného systému, ale aj prenosu infekcie. Navyše vedľajšie účinky liečby sú v súčasnosti výrazne nižšie ako v minulosti.

Laická verejnosť má zakódované, že u nás je HIV-pozitivita diagnózou homosexuálne orientovaných mužov. Do veľkej miery je to pravda. Ak si rozdelíme prípady HIV infekcie podľa spôsobu prenosu (u občanov SR a cudzincov s trvalým pobytom), podľa údajov zozbieraných od roku 1985 až do septembra 2014 sa 64 % prípadov prenieslo pohlavným stykom medzi dvoma mužmi. 23 % pacientov sa nakazilo heterosexuálnym stykom a len 2 % injekčným užívaním drog. Transfúzia krvi predstavuje dnes minimálne riziko, ide len o jeden prípad nákazy mimo SR z roku 1986. Vo zvyšnom počte prípadov sa nepodarilo stanoviť spôsob prenosu.

Podľa MUDr. Danice Stanekovej z Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS v Bratislave je v súčasnosti na Slovensku registrovaných 798 prípadov infekcie vírusom HIV, čiže vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Zo 664 prípadov u občanov Slovenskej republiky sa 578 vyskytlo u mužov a 86 u žien. U 83 pacientov prešla HIV infekcia do štádia AIDS a zaznamenalo sa 58 úmrtí HIV infikovaných osôb (z toho 43 v štádiu AIDS).

AIDS ešte stále nesie stigmu vysokonákazlivého ochorenia a životohrozujúceho stavu. „Považuje sa za ochorenie homosexuálov, prostitútok a neverníkov. Opýtajte sa však sami seba, koľkokrát ste pred nechráneným pohlavným stykom zisťovali zdravotný stav partnera? Môže sa to stať každému,“ vysvetľuje MUDr. Azzaden Shunnar, infektológ z Bratislavy, ktorý s takýmito pacientmi prichádza do kontaktu. A medzi nimi má mnoho takých, ktorí nevykonali „nič nemorálne, čo by si zaslúžilo byť potrestané“.

V každom prípade sa charakter ochorenia v posledných rokoch výrazne zmenil. Ide o chronickú nevyliečiteľnú, ale liečiteľnú chorobu. Účinná liečba je na Slovensku dostupná a zdravotné poisťovne ju hradia. „Sľubujem pacientom, že na toto ochorenie nemusia umrieť, ak budú poctivo užívať kombináciu troch účinných látok v jedinej tablete denne a raz za pol roka prídu na odbery. Potom im môžeme garantovať možno aj 50 rokov života.“

Poradenská linka HIV/AIDS je na bratislavskom telefónnom čísle 02/59 37 08 58. Miesta, kde sa možno dať anonymne otestovať, sú na webstránke www.hivaids.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #HIV #AIDS #Charlie Sheen