Výstup na "Ká dvojku" s pevnými kosťami

O potrebe vápnika a vitamínu D sa v súvislosti s rednutím kostí, osteoporózou, hovorí už dlho. Na to, aby sa však vápnik ukladal priamo do kostí, potrebuje nielen vitamín D3, ale podľa najnovších medicínskych poznatkov aj vitamín K2. Ká dvojka totiž vápnik nasmeruje presne tam, kde ho potrebujeme - do kostí a zubov.

05.12.2015 06:00
kĺby, kosti, senior, turistika, pohyb Foto:
Osteoporóza väčšmi ohrozuje ženy.
debata

Osteoporóza je tichý zlodej kostí. Týmto ochorením na Slovensku trpí približne 8 % obyvateľov, čo je viac ako 400-tisíc ľudí. Približne každá tretia žena a každý piaty muž majú zlomeninu následkom osteoporózy. Hoci svoju úlohu zohráva aj genetika, dôvodov, prečo prípadov osteoporózy pribúda, je viac. Patria sem starnutie obyvateľstva, nedostatočný príjem vápnika a slnečného vitamínu D, málo pohybu a celkovo nezdravý životný štýl. Ideálnou potravinou, ktorá vápnik prirodzene obsahuje a je pre naše telo najlepšie využiteľným, je mlieko,“ konštatuje Elena Ďurišová, primárka Reumatologicko-rehabilitačného centra v Hlohovci. Z mlieka a mliečnych výrobkov vie naše telo využiť až 30 % vápnika.

K najväčšiemu nárastu kostnej hmoty dochádza do 18. roku veku, do 35. roku veku si vybudujeme svojich vlastných 100 % kostnej hmoty. Vtedy má človek v kostiach takmer kilogram vápnika. S pribúdajúcim vekom však vápnika v tele ubúda, ročne 1 až 3 percentá kostnej hmoty. Správnym životným štýlom môžeme jej priebeh výrazne ovplyvniť a hladinu vápnika udržiavať.

Osteoporóza väčšmi ohrozuje ženy. 80 % tvorí tzv. postmenopauzálna osteoporóza. Odborníci sa však čoraz častejšie stretávajú s mladými ženami bojujúcimi s osteopéniou, čo je predstupeň osteoporózy. „Dôvodom je prehnaná túžba po štíhlosti, jednostranné diéty, ale aj nedostatok pohybu a nadmerné pitie nápojov s kyselinou fosforečnou,“ hovorí endokrinologička MUDr. Dagmar Prokešová z Bratislavy. „Dnešné moderné ženy sú síce sčítané, ale len máloktorá vie, že samotné užívanie vápnika pre pevnejšie kosti nestačí. Vápnik musíme nasmerovať tam, kde je pre telo prospešný a k tomu potrebujeme správnu kombináciu vápnika, vitamínu K2 a vitamínu D3. Kým déčko zabezpečuje samotné vstrebávanie vápnika do krvi, vitamín K2 dohliada na to, aby sa vápnik dostal tam, kam treba – do kostí a zubov,“ dodáva odborníčka.

,,Kombinácia vitamínu D3 a K2 je momentálne veľký hit aj na odborných konferenciách," informuje biochemik doc. Ing. Pavel Blažíček, CSc., z Bratislavy. „Déčko sa považuje za akéhosi vrátnika, ktorý vápnik vytiahne z čreva do krvi. Ká dvojka rozhoduje o tom, či ten vápnik pôjde do kostí alebo do srdiečka. Mamičky by si to nemali mýliť s Kanavitom, K vitamínom, ktorý sa v kvapkách podáva dojčatám na prevenciu krvácania do mozgu. Tam ide o K1 vitamín, ktorý má vplyv na zrážanlivosť krvi. Mimochodom, najviac K2 je vo fermentovanej sóji a vo všeobecnosti vo fermentovaných, kvasených výrobkoch, napríklad aj v kyslej kapuste.“ Vitamín K2 sa stal predmetom výskumu len nedávno. Predpokladá sa, že dokáže vyplavovať tukové a vápenaté usadeniny z ciev, a tak priamo pôsobí aj na zníženie rizika srdcovo-cievnych chorôb.

„Mnohým ženám diagnostikujeme osteopéniu, čo je predstupeň osteoporózy, náhodne. Po neškodnom zakopnutí či inej bežnej činnosti si zlomia zápästie či stavec a skončia u mňa v ambulancii. Po ošetrení zlomeniny by sme mali hľadať jej príčinu a ak je ňou zrednutie kostí, nasleduje liečba, ktorej súčasťou je zvýšený príjem vápnika v kombinácii s potrebnými vitamínmi,“ upozorňuje traumatológ a ortopéd MUDr. Tomáš Kubranský z Galanty.

Na Slovensku vznikol projekt Som stále kosť, ktorý na stránke www.somstalekost.sk informuje o tom, ako predchádzať osteoporóze a udržiavať si kosti zdravé a pružné. Samozrejme, osteoporóza postihuje aj mužov, ktorí majú vo všeobecnosti lepšiu kostnú denzitu ako ženy. Na rozdiel od žien, ak už osteoporózu dostanú, majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že po zlomenine bedra zomrú. Pravdepodobnosť, že utrpia zlomeninu následkom rednutia kostí, je väčšia než rakovina prostaty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza #vitamín D #vápnik #rednutie kostí #vitamín K2