Víťazka získala 33 nových darcov

Od apríla do novembra sa na našich stránkach uskutočnila čitateľská hra k seriálu Tisíc a jedna kvapka na podporu darcovstva krvi. Jej vyhlasovateľmi bol mesačník Dobré zdravie denníka Pravda a zdravotná poisťovňa Dôvera v rámci svojho projektu www.mojakrvnaskupina.sk.

23.12.2015 22:00
Diana Schutzová, Viera Tobiašová Foto:
Diana Schutzová a výherkyňa Viera Tobiašová (vpravo).
debata

Výherkyňami súťaže sa stali tri dámy. Dve z nich darovali krv po prvýkrát, čím splnili podmienku stať sa prvodarcom. Učiteľka na strednej škole, konkrétne v Hotelovej akadémii v Spišskej Novej Vsi, Mgr. Viera Tobiašová splnila inú súťažnú podmienku. V predpísanom časovom období sa jej podarilo získať čo najviac prvodarcov, čiže pomohla zorganizovať odber krvi. Prispela tak povestnou „kvapkou“ k záchrane ľudských životov. Na jej popud v termíne vyhlásenia súťaže prišlo darovať krv 33 nových darcov z radov študentov Hotelovej akadémie v Spišskej Novej Vsi.

„S radosťou sa zapájam do súťaže Tisíc a jedna kvapka. V našej škole už 20 rokov pracuje Klub dobrovoľných darcov. Ako vedúca tohto klubu každý rok presviedčam a privádzam na odber krvi v Spišskej Novej Vsi našich žiakov. Každý rok získam aspoň 20 prvodarcov. V tomto školskom roku sme sa už zúčastnili na kampani Vyhrň si rukávy pre dobrú vec a vo februári pôjdeme na Valentínsku kvapku krvi. Okrem toho ostatní darcovia chodia darovať krv pravidelne každé tri mesiace,“ napísala nám pani Viera. Ona sama je držiteľkou Zlatej Janského plakety za darcovstvo krvi.

Vzhľadom na to, že študenti nemajú možnosť počas štúdia získať nijakú z Janského plakiet, vedenie školy spoločne so ZRPŠ už desať rokov oceňuje dobrovoľných darcov Plaketami Hotelovej akadémie. "V minulom roku sme ocenili 58 študentov, z toho 29 prvodarcov.

Novoveskej nemocnici sme naplnili 79 krvných vakov," pochválila svojich zverencov Viera Tobiašová. Za dva odbery študenti získajú bronzovú, za štyri striebornú a za päť a viac odberov zlatú Plaketu Hotelovej akadémie. „Pomôcť človeku, to je to, čo nás spája. Spolu si navzájom pomáhame a povzbudzujeme sa. A prečo to vlastne robíme? Pre ten nádherný pocit spolupatričnosti a teplo v duši, ktoré sa v nás rozlieva pri pomyslení, že svojou kvapkou sme prinavrátili zdravie či život človeku,“ dodáva.

Výherkyne súťaže Tisíc a jedna kvapka

Viera Tobiašová, Spišská Nová Ves
Petronela Gažová, Dolné Sŕnie – prvodarkyňa
Lenka Jašíčková, Nitra – prvodarkyňa

Čo získavajú výherkyne

Výherkyne získavajú víkendový pobyt (3 dni/2 noci) pre dve osoby v luxusnej dvojlôžkovej izbe liečebného domu Poľana v Brusne s plnou penziou, vstupnou prehliadkou a troma liečebnými procedúrami denne. Okrem toho budú mať neobmedzený vstup do fitnes, bazéna a parného kúpeľa.

© Autorské práva vyhradené

Externé odkazy
debata chyba
Viac na túto tému: #seriál Tisíc a jedna kvapka