AIDS: Stigma štyroch písmen

Byť HIV pozitívny je ešte stále obrovskou stigmou. Väčšina ľudí je presvedčená, že nakazený človek si svoje ochorenie nejakým spôsobom "zaslúžil". Charakter ochorenia sa v posledných rokoch veľmi zmenil a pacienti vedú prakticky normálny život s bežnou očakávanou dĺžkou života. Až na to, že ich mnohí lekári odmietajú ošetriť.

01.01.2016 06:00
sex, láska, objatie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Prakticky osem stoviek pacientov, toľko ich je na Slovensku evidovaných od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v roku 1985 až dosiaľ. Zo 664 prípadov u občanov Slovenskej republiky sa 578 vyskytlo u mužov a len 86 u žien. Väčšina infekcií bola v našich podmienkach zaznamenaná v skupine mužov majúcich sex s mužmi – v 62,8 % prípadov. Heterosexuálnym stykom sa prenieslo 22,9 % infekcií a len 2 % injekčným užívaním drog. Najviac HIV infikovaných žije vo väčších mestách a najvyšší výskyt je dlhodobo v Bratislavskom kra­ji.

Infektológ z Bratislavy MUDr. Azzaden Shunnar, ktorý s HIV pozitívnymi pacientmi prichádza do kontaktu, prekvapujúco tvrdí, že táto choroba je vlastne miernejšia ako cukrovka. Pacienti, ktorým dobre zaberá antiretrovírusová liečba v podobe jedinej tabletky s kombináciou troch účinných látok denne, sú totiž minimálne infekční a zároveň sa nedostanú do štádia zníženej imunity, ktorým je rozvinuté ochorenie AIDS. Ani moderná liečba síce nedokáže odstrániť HIV vírus definitívne z organizmu, dokáže však znížiť vírusovú nálož v krvi natoľko, že je menšia ako tzv. detekčný limit, čiže nemerateľná. „Naše testy pritom dokážu identifikovať už 20–40 kópií vírusu. Pri rozvinutej infekcii ich má pacient vyše 100-tisíc,“ vysvetľuje prof. MUDr. Pavol Jarčuška z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Ak sa v súčasnosti nakazí vírusom HIV napríklad 30-ročný človek, s veľkou pravdepodobnosťou sa dožije normálneho veku 75 rokov ako ktokoľvek iný. Infektológovia dokonca žartujú, že HIV pozitívny dôchodca v západnej Európe má pri svojej výške dôchodku šancu dožiť sa vyššieho veku ako HIV negatívny Slovák. Ale zdravotné poisťovne u nás, chvalabohu, liečbu štedro hradia. Najpravdepodob­nejšou príčinou úmrtia dobre liečeného HIV pozitívneho pacienta je infarkt myokardu. Logicky, pretože 52 % Slovákov aj tak umiera na kardiovaskulárne ochorenia. Pravda je však aj to, že porucha látkovej premeny lipidov je jedným z vedľajších negatívnych efektov liečby, takže títo pacienti sú častejšie vystavení riziku infarktu, mŕtvice, metabolického syndrómu a cukrovky.

Ciele liečby HIV pozitívneho pacienta sú dva: potlačiť množstvo HIV vírusu kolujúceho v krvi na minimum a dosiahnuť normálnu, resp. čo najvyššiu hladinu bielych krviniek nazývaných CD4+. Práve tieto biele krvinky likviduje vírus HIV a v koncovom štádiu ochorenia nazývanom AIDS pre ich nízky počet organizmus nedokáže kontrolovať infekcie, s ktorými by si zdravý imunitný systém poradil. Dnešné účinné režimy liečby dosahujú dlhotrvajúce potlačenie vírusu u 90 % pacientov. Vtedy HIV vírus škodí organizmu v minimálnej miere.

Samozrejme, existuje aj niečo ako rezistencia na antiretrovírusovú liečbu. Tá sa vyskytuje asi u 10 % novodiagnosti­kovaných pacientov. Dá sa riešiť zmenou liečby. Celkovo má liečba HIV aj svoje nežiaduce účinky, hoci dnes sú menšie ako v minulosti. Okrem poruchy látkovej premeny tukov je u pacientov častejšie chronické zlyhanie obličiek, rednutie kostí či niektoré klasické psychiatrické ochorenia, medzi nimi depresia i abnormálne sny. „Raz mi jeden homosexuálny pacient povedal, že sa mu po nasadení liečby snívajú nenormálne sny, vraj sa miluje so ženou,“ smeje sa MUDr. Azzaden Shunnar. Ženy ťažko znášajú najmä ústup tuku na tvári, tzv. lipoatrofiu. Po niekoľkých rokoch ich tvár pripomína tvár kostlivca.

HIV pozitívni pacienti dnes bojujú skôr s inými problémami. Nemá ich kto ošetriť, lekári sa boja. „Títo pacienti tiež potrebujú gynekológov, zubárov. Lenže mnohí ich odmietajú. Vládne tu obrovská diskriminácia. Pritom antiretrovírusová liečba je vlastne profylaxiou. Pacient je nielenže minimálne infekčný, ale ak by sa lekár ošetrujúci HIV pozitívneho pacienta napríklad pichol ihlou či porezal skalpelom pri chirurgickom zákroku, do 48 hodín dostane liek a HIV vírusom sa nenakazí,“ vysvetľuje infektológ Shunnar.

Zubná lekárka autorky tohto článku napríklad HIV pozitívnych pacientov údajne má a aj ich ošetruje. V lekárskej komunite sa vie aj o prípade, keď sa u nás pôrodník porezal pri cisárskom reze HIV pozitívnej rodičky. HIV vírus sa prenáša iba troma spôsobmi: nechráneným pohlavným stykom, krvnou cestou a z matky na dieťa počas tehotenstva, pôrodu či prostredníctvom materského mlieka. Osvietení odborníci to vedia. Doc. MUDr. Andrea Kalavská, PhD. (rozhovor s ňou vyšiel v májovom čísle Dobrého zdravia), lieči v Kambodži HIV pozitívne deti a bráva medzi ne aj svoju dcérku.

„Áno, keď sa k nej rozbehli a začali ju objímať, musela som sa nadýchnuť a vydýchnuť, pretože som matka. Ale som aj lekárka a racionálne si uvedomujem, že dokázaný prenos HIV je len z matky na dieťa, pri sexuálnom kontakte a krvnými derivátmi. Mnohí laici netušia, že HIV nie je ani zďaleka taký nákazlivý ako vírus hepatitídy B. Navyše všetky tieto deti sú na antiretrovírusovej liečbe, ktorá zníži hladinu vírusu v ich krvi prakticky až na nezistiteľnú úroveň. Sú prakticky neinfekčné,“ povedala v interview.

Ako sa nedá nakaziť vírusom HIV?

  • bežným kontaktom s infikovaným človekom, podávaním rúk
  • bývaním v spoločnej domácnosti či pobytom v práci
  • spoločenským bozkávaním
  • plávaním v bazéne, používaním sauny
  • bodnutím hmyzom (komáre, kliešte)
  • vzduchom ani vodou

Čo je rizikové správanie?

  • nechránený pohlavný styk s človekom, ktorého zdravotný stav nepoznáš
  • striedanie sexuálnych partnerov
  • sexuálne praktiky, ktoré narúšajú sliznicu a spôsobujú krvácanie
  • používanie nesterilných ihiel a striekačiek pri vnútrožilovom podávaní drog

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HIV #AIDS