Cukrovka vedie k problémom s nohami

O cukrovke sa hovorí, že je to porucha motora života, závažné nevyliečiteľné ochorenie, pre ktoré je typické dlhodobé zvýšenie hladiny cukru v krvi. Cukrovka je vôbec najčastejšou príčinou slepoty a zhoršeného videnia i neúrazových amputácií dolných končatín. Táto diagnóza totiž poškodzuje cievny systém aj nervy, a tak sa obyčajné nepovšimnuté škrabnutie na nohe môže zapáliť a zmeniť sa na chronickú ranu.

08.01.2016 06:00
cukrovka, noha, žily, lýtko, koleno, stehno,... Foto:
Riziko vzniku diabetickej nohy sa dá zistiť viacerými spôsobmi.
debata (5)

Čo je diabetická noha?
Ide o jednu z najzávažnejších komplikácií diabetu, ktorá môže postihnúť nohy každého diabetika. V prípade neliečenia môže vyústiť až do amputácie.

Koľko pacientov má na Slovensku tento problém?
V súčasnosti má na Slovensku amputovanú nohu viac ako štyritisíc diabetikov. Približne 39 % pacientov s diabetom 1. typu a 29 % pacientov s 2. typom diabetu má nejaké príznaky diabetickej nohy.

Ako vzniká diabetická noha a ako sa prejavuje?
Diabetická noha vzniká na základe dvoch komplikácií: Prvou je neuropatia, čo je strata citlivosti. Keď diabetik stratí citlivosť na nohách, veľmi ľahko sa poraní. Ľahko dochádza k infekcii a vzniká ťažko sa hojaci diabetický neuropatický vred. Okrem nervstva, ktoré zabezpečuje citlivosť a obranu, máme aj autonómne nervy, ktoré negatívne ovplyvňujú napríklad potivosť. Koža diabetika je suchá, tvoria sa na nej hyperkeratózy, napríklad zhrubnutá koža na pätách, ktorá môže prasknúť a tiež sa infikovať. Neuropatia, odumieranie nervov následkom vysokej hladiny cukru, navyše znižuje aj schopnosť hojenia rán. Druhou komplikáciou je nedokrvenie, ischémia končatín. Tá spôsobuje samotnú nekrózu, odumretie následkom nedokrvenia, uzavretia ciev. Oba mechanizmy sa môžu kombinovať a veľká časť pacientov má neuropatie aj ischémiu dolných končatín.

Ako je možné komplikáciám predchádzať?
Nohám treba venovať dostatočnú pozornosť. Pacient musí vedieť, že ak má na nohách začervenanie, praskliny, zápal, alebo mu už nebodaj očernie prst, okamžite treba vyhľadať lekára, aj keď ho to nebolí. Dôležité je pravidelné samovyšetrovanie nôh a ich kvalifikované ošetrovanie odborníkom na medicinálnu pedikúru, resp. podológom. Medzi prvé príznaky patria prejavy z poškodenia periférneho nervstva, ako je mravčenie, pichanie, pálenie nôh a postupne až výrazné bolesti. Zároveň dochádza k postupnej strate ochrannej citlivosti na zraňujúce podnety. Neošetrené miesta poranenej kože sa rýchlo stávajú vstupnou bránou infekcie, ktorá vedie k ďalšej deštrukcii tkanív nohy. Postihnutie autonómnych nervov vedie k suchej a tvrdnúcej koži s tvorbou hlbokých prasklín a prispieva aj k zhoršenej hojivosti. Druhým závažným faktorom pri vzniku diabetickej nohy je postihnutie ciev urýchleným aterosklerotickým procesom, čo zhoršuje výživu nohy. Prejavy nedokrvenia nôh sa prihlasujú únavou nôh a pobolievaním nôh a lýtok.

Ako sa dá overiť riziko?
Riziko vzniku diabetickej nohy sa dá zistiť viacerými spôsobmi. Pomocou štandardných klinických a prístrojových vyšetrení v ambulancii diabetológa sa zisťuje ochranná citlivosť periférnych nervov, a to jemná dotyková citlivosť, citlivosť na tlak, schopnosť vnímať vibračné podnety, schopnosť rozlišovať ostré a tupé podnety, rozlišovať teplotné rozdiely a podobne. Vďaka tomu vie lekár zhodnotiť, či u daného pacienta ide o poškodenie periférnych nervov a aká je závažnosť tohto poškodenia. Tieto metódy sú relatívne náročné na čas a vybavenie. Umožňujú však efektívne odhaliť riziko a včasné štádiá diabetickej nohy. Vítanou novinkou pre skríning je takzvaný neurotest vo forme malej náplasti, ktorá sa veľmi jednoducho nalepí na spodnú časť nohy a na základe farebnej reakcie na zloženie potu je schopná odhaliť poškodenie periférneho aj autonómneho nervstva. Výhodou je, že vyšetrenie si môže urobiť aj samotný pacient a pomôcka je hradená poisťovňou.

Aké sú prvé príznaky?
Diabetická noha spočiatku nebolí a rozvíja sa bez akýchkoľvek viditeľných príznakov. Medzi prvé príznaky patria prejavy z poškodenia periférneho nervstva: mravčenie, pichanie, pálenie nôh, prílišná citlivosť aj na jemný dotyk, kŕče, znížená citlivosť, neschopnosť vnímať poranenia nohy, suchá, tvrdnúca koža s prasklinami. Na www.diabetickanoha.sk odpovedajte na 12 jednoduchých otázok tzv. Michiganského dotazníka. Výsledok vám pomôže určiť prítomnosť alebo neprítomnosť diabetickej polyneuropatie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #slepota #cievny systém #diabetická noha