Brucho ako balón? Pomáha zázvor aj ryža

Zázvor. Je už známym pomocníkom pri posilnení imunity, ale tiež dobrý spaľovač tukov. Vedeli ste, že pozitívne účinkuje aj pri nadúvaní?

13.01.2016 06:00
zázvor, ďumbier Foto:
Zázvor. Zdravý zázrak nielen pri chrípke a prechladnutí.
debata

Mať ho po ruke

Pripomeňme, že problém s nadúvaním sa netýka len obéznych ľudí, dôverne ho poznajú ho aj štíhle osoby. Po konzumácii istých potravín sa nám brucho nafúkne ako balón. Nie všetci máme odpozorované, ktoré potraviny, resp. kombinácia ktorých potravín nám túto nepríjemnosť spôsobuje. Jasné však je, že príčin, prečo sa brucho nafúkne, je veľa. Laktóza, intolerancia fruktózy, neznášanlivosť lepku alebo disbióza. Okrem toho niektorí ľudia negatívne zareagujú aj na chemické potraviny ako napríklad konzervačné látky (typické pri jedení v reštaurácii). Dobrou správou je, že existujú potraviny, ktoré v takýchto prípadoch pomáhajú. Napríklad zázvor! Má dezinfekčné účinky proti baktériám a vírusom, podporuje krvný obeh, pomáha bojovať pri nevoľnosti a celkovo má pozitívny vplyv na trávenie. Oplatí sa zaradiť ho do jedálnička a mať ho doma stále po ruke.

Čerstvý zázvorový čaj

Potrebovať budete 4 až 6 tenkých plátkov čerstvého zázvoru, 1–2 šálky vody a šťavu z polovica citróna. Čaj zalejte vriacou vodou a nechajte 15 minút lúhovať. Oslaďte ho zdravo, okrem bieleho cukru môžete siahnuť po mede, hnedom cukre, javorovom či agávovom sirupe.

Ryžový deň proti nadúvaniu

Kto má príliš často problém s nadúvaním, mal by každopádne navštíviť odborníka. Vyšetrenie je nutné. Existuje však ešte jeden rýchly spôsob, ako odstrániť vzduch z brucha. Ryžový deň. Nebudete počas dňa jesť nič, len ryžu a k tomu piť veľa bylinkového čaju alebo vody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #zázvor #ryža #lepok #laktóza #nadúvanie #disbióza