Rimbaba zmierňuje migrénu, potvrdil to aj výskum

Dlho známe, teraz už aj vedecky potvrdené: Bylinka rimbaba obyčajná môže zabrániť migrénam alebo zmierniť jej príznaky.

27.01.2016 06:00
bolesť hlavy, migréna Foto:
Skúšajte, čo zaberá. Môžu to byť bylinky, akupunktúra, relaxačné techniky.
debata

Migrénami trpí približne každý desiaty človek, pričom ženy trápia trikrát častejšie ako mužov. Zákerné je toto ochorenie nielen v tom, že bolesť je neskutočná, ale aj v tom, že neexistuje jednoznačná terapia pre všetkých pacientov bez rozdielu a príčiny bývajú nejasné. zato migrénu spoznať ľahko. Prejavuje sa jednostrannou pulzujúcou bolesťou hlavy, môže byť sprevádzaná aj inými príznakmi. Postihnutému prekáža svetlo a je citlivý na zvuky, môže mať poruchy videnia, je mu na odpadnutie alebo na vracanie.

Už stáročia

„V Anglicku sa rimbaba už stáročia používala pri znižovaní horúčky a bolestiach hlavy,“ povedal Rudolf Bauer, riaditeľ Ústavu farmaceutických vied na univerzite v Grazi pre rakúske noviny Kleine Zeitung. Teraz sú jej účinky podložené aj vedecky. Vo viacerých štúdiách rimbaba víťazila v porovnaní s placebom. Kto sa na túto bylinku spolieha pravidelne, prejavy migrény môže skutočne značne zmierniť. Aj sprievodné symptómy ako je nevoľnosť, závrate a vracanie by sa mohli zlepšiť.

Plánovaný denný režim

„Migréna sa vyskytuje pri nepravidelnostiach v bežnom živote častejšie,“ hovorí Christian Wöber, riaditeľ ambulancie bolesti hlavy z kliniky AKH Wien. Postihnutí by preto mali venovať pozornosť usporiadanému, naplánovanému dennému režimu, mali by pravidelne jesť a dostatočne spať. Okrem liekov, po ktorých pravidelne pri migrénových záchvatoch siahnete, mali by ste sa snažiť vyhnúť migréne aj inak. Wöber vymenúva: Pomáhajú vytrvalostné športy, akupunktúra a rôzne relaxačné techniky.

Pri akútnom záchvate nepomôže

Účinok rimbaby sa prejaví po troch až šiestich mesiacoch. Ale pozor, pri akútnych záchvatoch nepomôže. Bylinka sa vraj vo všeobecnosti dobre znáša, avšak nie je vhodná pre tehotné ženy ani pre ľudí alergických na zložnokveté rastliny, vravia experti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nevoľnosť #migréna #bolesť hlavy #akupunktúra #rimbaba #závrat