Od čoho závisí druh liečby karcinómu krčka maternice?

Až tretina karcinómov krčka maternice postihuje ženy s bežným cytologickým nálezom. "Voľba liečby rakoviny krčka maternice závisí od lokalizácie a veľkosti nádoru, od jeho štádia, veku pacientky, celkového zdravotného stavu a iných faktorov," hovorí onkológ Marian Streško z Fakultnej nemocnice v Trnave.

31.01.2016 06:00
gynekológ, vyšetrenie, prevencia, koza,... Foto:
Na vyšetrení u gynekológa.
debata (1)

Aké sú spôsoby liečby rakoviny krčka maternice?
Liečba karcinómu krčka maternice závisí od rozsahu ochorenia. V závislosti od štádia choroby sa v rôznych kombináciách používa chirurgická liečba, rádioterapia, chemoterapia a biologická liečba.

Chirurgická liečba je indikovaná u pacientok so včasným štádiom ochorenia. Rozsah operácie závisí od veľkosti primárneho nádoru. Pacientky s malým nádorom, ktorý postihuje len povrchové vrstvy krčka maternice, môžu byť trvalo vyliečené konizáciou. Ide o malý chirurgický výkon, pri ktorom sa odstráni postihnutá časť krčka maternice. Pacientky s pokročilejším ochorením musia mať väčšinou odstránenú celú maternicu.

Ak sa ochorenie šíri za hranice krčka maternice, je indikovaná rádioterapia v kombinácii s chemoterapiou. Rádioterapia sa podáva dvomi spôsobmi. Prvý spôsob je vonkajšia rádioterapia, keď je zdroj žiarenia umiestnený mimo tela pacientky. Druhým spôsobom je brachyterapia. Pri brachyterapii sa aplikuje žiarenie na krátku dobu priamo intravaginálne. Úlohou rádioterapie je lokálne zničenie nádoru. Úlohou chemoterapie zas zvýšenie citlivosti nádorových buniek na žiarenie a zničenie mikrometastáz.

Chemoterapiu v kombinácii s biologickou liečbu indikujeme u pacientok s pokročilým ochorením. V tomto štádiu sú prítomné metastázy už aj v iných orgánoch. Chemoterapia pôsobí neselektívne – ničí nádorové aj zdravé bunky. S tým súvisia aj relatívne časté nežiaduce účinky. Chemoterapia negatívne vplýva najmä na orgány a tkanivá, v ktorých prebieha rýchle delenie buniek. Je to hlavne kostná dreň, vlasové folikuly a sliznice tráviaceho traktu.

Biologická alebo tzv. cielená liečba predstavuje novší spôsob liečby. V kombinácii s chemoterapiou prispela pri metastatickom karcinóme krčka maternice k zlepšeniu prežívania pacientok. Na rozdiel od chemoterapie pôsobí selektívnejšie a cielene ovplyvňuje rôzne špecifické molekuly zapojené do nádorového procesu. Jedným z nich je napr. novotvorba ciev, ktorá je nevyhnutná pre rast nádoru. Vďaka odlišnému mechanizmu účinku v porovnaní s chemoterapiou sa vyznačuje aj menej závažnými nežiaducimi účinkami.

Aké sú prognózy tohto ochorenia?
Prognóza závisí od štádia, v ktorom bolo ochorenie diagnostikova­né. Pacien

tky so včasným štádiom majú vysokú šancu na vyliečenie. Ak je ochorenie v predrakovinovom štádiu alebo je postihnutá len povrchová vrstva krčka maternice, dosahuje pravdepodobnosť vyliečenia takmer sto percent.

U pacientok, ktoré majú už invazívny karcinóm, ale ochorenie je ohraničené len na oblasť krčka maternice, je pravdepodobnosť vyliečenia stále približne 85 %. Tieto údaje jednoznačne potvrdzujú dôležitosť preventívnych prehliadok. Ženy, ktoré chodia na pravidelné gynekologické prehliadky (cytologické vyšetrenie, testovanie na prítomnosť vírusu HPV) majú veľkú šancu, že sa u nich pokročilé, a teda nevyliečiteľné ochorenie vôbec nevyvinie.

U pacientok s pokročilým ochorením a u pacientok s prítomnými metastázami je prognóza ochorenia výrazne horšia. V štádiu, keď sú už prítomné metastázy, je pravdepodobnosť vyliečenia veľmi malá. Päť rokov od stanovenia diagnózy metastatického ochorenia prežíva len okolo 7 % pacientok. Biologická liečba v kombinácii s chemoterapiou predĺži prežívanie pacientky, ale celkové vyliečenie pacientky v tomto štádiu už nie je možné.

Choroba sa nevyhýba ani mladým ženám, ktoré ešte nerodili. Aký je postup v liečbe týchto pacientiek? Budú môcť mať v budúcnosti vlastné deti?
Pacientky so včasným karcinómom krčka maternice môžu za určitých podmienok ešte mať deti. Uvedenú možnosť je potrebné prediskutovať s operatérom, rádioterapeutom a klinickým onkológom ešte pred začatím liečby.

V predrakovinovom štádiu a vo veľmi včasnom štádiu riešenom konizáciou môže pacientka normálne otehotnieť a mať deti. U pacientok so včasným ochorením ohraničeným na krčok maternice prichádza do úvahy odstránenie len krčka, nie celej maternice. Po takomto výkone je tehotenstvo tiež možné. V prípade lokálne pokročilého ochorenia je nutné odstránenie celej maternice alebo chemorádioterapia na oblasť malej panvy, ktoré možnosť otehotnenia vylučujú. U pacientok s iniciálne metastatickým ochorením sa tehotenstvo neodporúča, keďže chemoterapia by mohla viesť k závažnému poškodeniu plodu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #rakovina krčka maternice #MUDr. Marian Streško