Urológ nie je strašiak, prevencia nebolí

Je prirodzené, že s vekom pribúdajú aj rôzne zdravotné ťažkosti. Karcinóm prostaty sa týka najmä mužov po päťdesiatke a v tomto veku patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenia. Na Slovensku je ročne novodiagnostikovaných približne dvetisíc prípadov rakoviny prostaty, pričom jej výskyt má stále stúpajúci trend.

04.02.2016 06:00
prostata, urológ, vyšetrenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Úspešná liečba pritom závisí od včasnej diagnostiky. Čím skôr je ochorenie diagnostikované, tým väčšiu šancu má pacient na plnohodnotný život.

Pravdepodobnosť výskytu karcinómu prostaty sa zvyšuje najmä s vekom, no vplývajú naň aj iné faktory, napríklad rodinná anamnéza. „Riziko vývinu karcinómu prostaty je 2– až 3-krát vyššie, ak sa karcinóm vyskytol v prvostupňovom príbuzenstve v mladšom veku,“ povedal profesor Peter Bujdák z Urologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity. Príčina karcinómu je stále neznáma, vedci sa však intenzívne venujú výskumu na všetkých úrovniach.

Najpodstatnejšie je nepodceňovať prevenciu. „Karcinóm prostaty patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenia u mužov nad 50 rokov. Príznaky sa však často objavia až vtedy, keď je v pokročilom štádiu, preventívne lekárske prehliadky by preto mali byť v rizikovom veku samozrejmosťou,“ dodal profesor Bujdák.

Medzi najčastejšie urologické choroby patria ochorenia prostaty, z ktorých až 80 percent prípadov tvorí jej nezhubné zväčšenie. Zväčšovať sa začína približne okolo 50. roku života, čím vyvíja tlak na močovú trubicu, ktorú obkolesuje, a ten následne spôsobuje problém s močením i erekciou. "Nezhubné zväčšenie prostaty tak zasahuje do každodenného života i do partnerského vzťahu muža. Toto ochorenie je však liečiteľné, stačí len vyhľadať odborníka.

Slovenskí muži však ambulancie urológov obchádzajú. Do istej miery zo strachu z vyšetrenia. Obavy však nie sú na mieste, prevencia nebolí. Prvou fázou diagnostiky ochorenia je zbieranie informácií, ktoré preskúma váš celkový zdravotný stav, rodinnú anamnézu a potenciálne príznaky. Nasleduje takzvané vyšetrenie pohmatom – lekár cez konečník posúdi zmeny veľkosti, konzistencie, symetrie a povrchu prostaty. Akýkoľvek podozrivý nález je dôvodom na biopsiu, čiže odobranie tkaniva. Druhým krokom je vyšetrenie krvi za účelom stanovenia úrovne hladiny prostatického špecifického antigénu (PSA).

Jeho zvýšená prítomnosť v krvi hovorí o prítomnosti nádorových buniek v tele. Tretím vyšetrovacím nástrojom je biopsia, pri ktorej sa z prostaty odoberá prostredníctvom bioptickej ihly 12 vzoriek, ktoré potom dôkladne preskúmajú odborníci v laboratóriu. Výsledky biopsie bývajú známe do týždňa a sú definitívnym potvrdením alebo zamietnutím diagnózy.

Ak sa potvrdí diagnóza rakoviny prostaty, liečba je individuálna. Jej výber závisí najmä od rozsahu a rizika rozširovania ochorenia. Zvažuje sa tiež vek a zdravotný stav pacienta. V skorých fázach ochorenia niektorí lekári odporúčajú prístup „watch and wait“, pri ktorom je pacient pri pravidelných kontrolách pod drobnohľadom špecialistu, no k liečbe sa pristupuje až vtedy, ak sa stav začne zhoršovať. Pacient sa tak môže vyhnúť zbytočnej liečbe, zároveň však môže stúpnuť riziko ochorenia. Inokedy odborníci pristupujú k radikálnej prostatektómii – chirurgickému odstráneniu celej prostaty aj so semennými mechúrikmi a panvovými lymfatickými uzlinami. Ďalším liečebným postupom je vonkajšia alebo vnútorná rádioterapia.

Spôsob liečby však vždy určuje odborník podľa individuálneho stavu pacienta. „Netreba zabúdať na to, že karcinóm prostaty je zhubné ochorenie. Akékoľvek nepríjemné vyšetrenie je určite prijateľnejšie ako rakovina," upozornil docent Ivan Minčík, predseda Slovenskej urologickej spoločnosti.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
skúmavka, vyšetrenie, prostata Ilustračné foto.

Na čo by ste sa mali pýtať u lekára

Ak pociťujete nejaké problémy, ktoré by mohli byť príznakom zväčšenia prostaty, prekonajte svoje obavy a zájdite k lekárovi. Pomoc môže byť jednoduchá. Možno budete mať pocity hanby, keď sa budete musieť pred lekárom vyzliecť. Mnoho mužov má navyše veľký strach aj z vyšetrenia prstom cez konečník. Obavy ani hanba však nie sú namieste. Urológ je špecialista, ktorého práca súvisí s pohlavnými orgánmi, vyšetrenie cez konečník je preňho každodenná rutina.

V ordinácii lekára si možno nebudete vedieť hneď spomenúť na všetky otázky, ktoré by ste sa chceli opýtať, preto si ich môžete premyslieť vopred, napríklad:

  • Aké mám ochorenie a čo to pre mňa znamená?
  • Aké vyšetrenia ma čakajú a ako sa mám na ne pripraviť?
  • Kedy a ako sa dozviem výsledky?
  • Aké príznaky mi môže ochorenie vyvolať?
  • Čo mám robiť, ak by sa ťažkosti zhoršovali?
  • Aký spôsob liečby mi odporúčate a prečo práve taký?
  • Aké výsledky liečby môžem očakávať?
  • Hrozia aj nejaké komplikácie liečby alebo nežiaduce účinky?
  • Mám dodržiavať nejakú diétu alebo špeciálnu životosprávu?
  • Kedy mám prísť na kontrolu?

Zväčšená prostata: príčiny vzniku, diagnostika, liečba

Benígna prostatická hyperplázia je nenádorové ochorenie prostaty spojené s jej nadmerným zväčšením. Zväčšujúca sa prostata spôsobí takzvané zovretie močovej trubice. Vyzerá to podobne, akoby ste priškrtili záhradnú hadicu. Následne sa zníži prietok moču, čím dôjde ku komplikáciám s vyprázdňovaním. Močový mechúr sa totiž musí oveľa viac namáhať, aby moč odviedol z tela von. To má za následok zväčšovanie a zhrubnutie stien mechúra. Práve preto začne mať pacient problém s neúplným vyprázdňovaním a s tým spojenými komplikáciami – keďže mu časť moču stále zostáva v mechúre, prichádzajú na rad infekcie močových ciest, infekcie obličiek či močové kamene.

Príčiny vzniku

Vyskytuje sa najmä u starších mužov po päťdesiatke a vôbec sa nevyvinie u mužov, ktorým boli semenníky odstránené ešte pred pubertou. Z toho je zrejmé, že starnutie a semenníky môžu jej vývoj urýchliť. Príčinou sú najmä hormóny. Po celý život muži produkujú testosterón. Je to hlavný mužský androgén, ktorý je v cirkulácii konvertovaný v prostate na účinnejší dihydrotestosterón (DHT). Hladina testosterónu u starších mužov síce klesá, no hladina DHT nie. Je stále vysoká a jej nahromadenie v prostate môže podporovať rast buniek.

Prevencia

Všetky rady, ktoré môžu pomôcť mužom vyhnúť sa problémom, súvisia so životným štýlom, s výživou a telesnou aktivitou. Odporúča sa: konzumácia chudého mäsa a nízkotučného mlieka; konzumácia potravín obsahujúcich selén a zinok; zmena životného štýlu k lepšiemu, viac pohybu; minimalizovať alebo úplne vylúčiť alkohol; jesť viac potravín s obsahom sóje, morské ryby

Príznaky

Súvisia so zúžením močovej trubice alebo s poškodením močového mechúra. Močový mechúr postupne stráca svoju funkciu, čo má za následok jeho neúplné vyprázdňovanie. Hlavným príznakom je časté a nedostatočné močenie. To je viditeľné hlavne na počte nočných výletov do kúpeľne. Mnohí muži močia dva- až trikrát za noc. V 8 z 10 prípadov tieto príznaky svedčia o zväčšení prostaty.

  • časté príznaky: slabý prúd moču, pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra, ťažkosti so začiatkom močenia, časté močenie, naliehavosť (ťažkosti s odkladom močenia), časté prebúdzanie sa v noci z dôvodu nutkania na močenie, prerušovaný prúd moču (zastaví sa a opäť sa spustí)
  • závažné príznaky: oslabený močový mechúr, zadržanie moču (retencia), ktoré spôsobuje následné zápaly močového mechúra a obličiek, úplné zablokovanie močovej trubice, zlyhanie obličiek

Diagnostika

Pacient navštívi lekára zväčša po tom, čo na sebe spozoroval nežiaduce zmeny. Lekár následne vyšetrením potvrdí alebo vyvráti diagnózu. Pokiaľ má podozrenie na nezhubné zväčšenie prostaty, existuje niekoľko diagnostických metód, ktoré mu pomôžu určiť štádium ochorenia. Lekár môže pohmatom cez konečník posúdiť veľkosť a stav prostaty. Toto vyšetrenie je jednoduché, rýchle, bezbolestné a absolútne bezpečné. Pre lekára je to prvý údaj o ochorení. Veľkosť prostaty však nie je jediným kritériom – niektorí muži, ktorí majú zväčšenú túto žľazu, môžu mať menej problémov ako iní muži s menšou prostatou

  • hodnotenie prietoku moču: ide o močenie priamo do špeciálneho prístroja, ktorý meria rýchlosť prietoku, teda ako rýchlo moč tečie
  • vyšetrenie špecifického antigénu PSA – krvný test: PSA je skratka pre prostatický špecifický antigén a zisťuje sa z krvi. Je to proteín, ktorý produkujú bunky prostaty a jeho hladina býva vysoká u mužov, ktorí majú rakovinu prostaty. Jednoduchý odber krvi a následné vyšetrenie PSA teda slúžia najmä na vylúčenie onkologického ochorenia, keďže môže mať rovnaké príznaky ako nezhubné zväčšenie prostaty
  • ultrazvuk a rektálna biopsia prostaty: ak existuje podozrenie na závažnejšie ochorenie, napr. rakovinu prostaty, môže lekár navrhnúť rektálny ultrazvuk alebo biopsiu. Pomocou sondy zavedenej do konečníka si lekár detailne pozrie stav prostaty a následne môže v prípade potreby pomocou špeciálnej ihly odobrať kúsok tkaniva prostaty
  • cystoskopia: je zobrazovacie vyšetrenie, pri ktorom lekár kamerou preskúma vnútro močovej rúry a močového mechúra. Vnútro penisu sa najprv znecitliví a potom sa cez močovú rúru zavedie tenká trubička, ktorá má na konci svetlo a miniatúrnu kameru. Vďaka tejto metóde môže lekár určiť veľkosť prostaty a určiť miesto a stupeň poškodenia tkanív

Liečba

Ak sa potvrdí, že problémy spôsobuje pacientovi nezhubný rast prostaty, môže mu odporučiť liečbu. Niekedy odporučí len čakať, ako sa stav prostaty vyvinie, pretože problémy sa môžu vyriešiť samy, bez akejkoľvek liečby. Ak sa však príznaky zhoršujú, liečba je nevyhnutná

  • „pozorné vyčkávanie“ (Watch and Wait): lekár pacienta len pravidelne kontroluje až do chvíle, kým liečba nie je nevyhnutná. Táto metóda je vhodná hlavne pre mužov, ktorí majú mierne až stredne závažné príznaky BPH. Až tretina príznakov totiž postupom času spontánne vymizne. Viac ako 40 percent mužov pociťuje počas „pozorného vyčkávania“ zlepšenie svojho zdravotného stavu
  • farmakologická liečba: alfa-blokátory – sú lieky, ktoré uvoľňujú hladké svalstvo prostaty a močového mechúra a zlepšujú tak prietok moču
  • inhibítory 5-alfareduktázy – ide o lieky, ktoré blokujú premenu testosterónu na jeho aktívnu formu – dihydrotestosterón (DHT). Keďže zväčšenie prostaty priamo súvisí s množstvom DHT, lieky až v 25¤% prípadov spôsobujú zmenšenie prostaty v priebehu 6 až 12 mesiacov
  • kombinovaná liečba – pacienti sa môžu liečiť aj kombinovaným liekom, ktorý odstraňuje hneď dva problémy so zväčšenou prostatou v jednej tabletke
  • chirurgická liečba – operáciu volia lekári až v krajnom prípade. Často sa k nej pristupuje vtedy, keď pacient nie je takmer vôbec schopný močiť a hrozí uňho akútne zlyhanie obličiek, má krv v moči, močové kamene a časté infekcie močových ciest. Počas operácie je odstránená zväčšená časť prostaty, teda tkanivo, ktoré tlačí na močovú trubicu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #prevencia #liečba #urológ #prostata