Šesť mýtov o bolesti chrbtice: Pokoj, tabletky a cvičenie? Ani nie

Bolí ma chrbát. Veta, ktorú 80 % z nás vyslovilo minimálne raz vo svojom živote. Bolesť chrbtice sa stala fenoménom a jedným z hlavných neduhov moderného života. Aké sú mýty o bolestiach chrbtice?

21.02.2016 06:00
chrbtica, lekár, vyšetrenie, röntgen Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

1. Chrbát bolí z nosenia ťažkých vecí

Často sa domnievame, že práve nosenie ťažkých vecí je hlavnou príčinou bolesti chrbta. V skutočnosti je táto príčina skôr zriedkavá a omnoho častejšie si bolesť chrbta vyvoláme jednoduchými každodennými aktivitami s nesprávnym držaním tela, keď dochádza ku svalovej nerovnováhe a nadmerné preťažovanie len jednej skupiny svalov narúša statiku chrbtice.

2. V práci postačí vymeniť stoličku

Až 70 % zamestnancov na Slovensku má sedavé zamestnanie, sedenie v kancelárii a práca pri počítači sú dnes bežnou súčasťou života väčšiny z nás. Mnohí sa stretávajú s bolesťou chrbta, ktorá nie je dôsledkom výlučne zlej stoličky, ale najmä nesprávneho sedenia na nej. Pri dlhodobom sedení sú navyše platničky stlačené a ich výživa je nedostatočná. Preto je dôležité aspoň z času na čas vykonať za kancelárskym stolom pohyb, vstať, poprechádzať sa a rozcvičiť sa. Správna stolička (napríklad tzv. dynamická, resp. podloženie nôh pri sedení, striedanie sedu na stoličke a fitlopte, použitie sedacieho klinu) pomôže, ale nespasí. Dôležité je aj kontrolovať svoje telo.

3. Na boľavý chrbát pomôže pokoj

V akútnom stave, napríklad po seknutí v krížoch, je jeden, dva dni určite vhodný pokojový režim. Týždeň ležať ako Lazár sa však neodporúča. Aj keď má človek akútne bolesti krížov, treba robiť aspoň nejaký pohyb, aby sa platničkám zabezpečila výživa. Hoci seknutý pacient leží pripútaný na lôžko a bolesť mu ešte nedovolí veľmi sa hýbať, môže začať s dýchacími cvikmi a posilňovaním panvového dna. Hlboké svaly chrbta nám totiž drží aj bránica a spoločne so svalmi panvového dna vytvára jeden komplex.

4. Bolesť chrbta liečia tabletky

Analgetiká (lieky proti bolesti, ku ktorým sa uchyľuje 72 % pacientov s bolesťami chrbtice) neliečia, len „odstrihnú bolesti jazyk“. Bolesť je však potrebný fenomén, ktorým nám náš organizmus dáva najavo, že čosi nie je v poriadku. Nikto netvrdí, že je nevyhnutné trápiť sa v bolestiach, liečivá však netreba považovať za jediné riešenie problémov. K dispozícii sú aj myorelaxanciá, ktoré pomôžu uvoľniť spastické svaly, alebo vysoké dávky B vitamínov v lieku zabezpečujúce regeneráciu poškodených nervov chrbta. Len malá časť pacientov je ochotná rehabilitovať a robiť niečo, čo vyžaduje ich aktívnu účasť.

5. Príčiny bolestí chrbta sú vždy fyzické

Nie je to pravda. Okrem známych fyzických príčin ako zaťažujúce polohy, zle vykonávané športy, sedavý spôsob života, obezita, rednutie kostí a podobne vedie k bolestiam chrbtice aj stres, úzkostlivosť, konflikty v rodine a podobne. Stresujúci spôsob života a naháňanie sa totiž spôsobuje plytké dýchanie, nesprávne držanie tela (zhrbenie sa), a to vlastne vedie ku svalovej dysbalancii v oblasti chrbtice. Aj preto môže chrbát vo zvýšenej miere bolieť počas náročných životných období. Prístroje a pomôcky určené na domáce použitie ako elektronická stimulácia (TENS) alebo vystužená tejpovacia páska fixujúca spodnú časť chrbta môžu byť riešením na určité obdobie.

6. Rehabilitácia vždy znamená zložité cviky

Aj keď v istom štádiu svalovej nerovnováhy je už naozaj vhodné zaplatiť si individuálnu hodinu s fyzioterapeutom, ktorý individuálne „na mieru ušije“ potrebné cviky, jednou z najlepších mobilizácií chrbtice je obyčajná chôdza. Keď kráčate, nie je možné, aby ste nič nerobili s chrbticou. Odporúča sa kontinuálne chodiť aspoň tridsať minút denne. Odborníci považujú dokonca za výborný pohyb chôdzu smerom dozadu, hoci tento druh pohybu sa dá pravdepodobne vykonávať len na bežeckých dráhach športovísk, keď tam nikto iný nie je.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #mýty #bolesť chrbta