Lezie na vás? Nepoddajte sa viróze

Prejavujú sa soplením, pobolievaním kĺbov a svalov, hlavy, zvýšenou teplotou. Virózy sú promiskuitné dámy, ktoré skáču z jedného človeka na druhého a chceli by ho dostať do postele. Lezie na vás? Nedajte sa!

28.02.2016 06:00
viróza, nádcha, prechladnutie, chrípka, choroba Foto:
Medzi prvé príznaky začínajúcej infekcie obyčajne patrí kýchanie, tečúci nos, škriabanie v hrdle, pocit únavy či zimnica.
debata

Diagnóza „hapčí“, prechladnutie, jednoducho viróza, sa obyčajne považuje za banálne ochorenie. Môže sa však skončiť aj veľkými zdravotnými nepríjemnosťami (zápal prínosových dutín, priedušiek, pľúc, poškodenie srdca, reumatické bolesti), ak človek potlačí zvýšenú teplotu liekmi a funguje naďalej, akoby sa nič nedialo.

Medzi prvé príznaky začínajúcej infekcie obyčajne patrí kýchanie, tečúci nos, škriabanie v hrdle, pocit únavy či zimnica. V tejto fáze začínajúceho ochorenia sa aktivizujú obranné mechanizmy organizmu a kladú zvýšené nároky na tvorbu a delenie buniek imunitného systému. „V prípade začínajúcej akútnej infekcie dýchacích ciest je potrebné telu dopriať dostatok pohody a pokoja, aby našiel sily na mobilizáciu imunity v boji s vírusmi a baktériami,“ píše imunologička MUDr. Zuzana Abaffyová z Bratislavy. „Dôležitý je dostatok tekutín, ľahko stráviteľná strava s obsahom minerálov ako selén a zinok, vitamínov, stopových prvkov a vlákniny. Počas infekcie a akútneho zápalu sa zvyšuje najmä potreba vitamínu C.“

„Zjednodušene môžeme povedať, že bežné respiračné ochorenie sa začína lokálnymi prejavmi, napríklad nádchou či škriabaním a zápalom v hrdle. Neskôr sa môžu pridružiť aj celkové príznaky virózy ako sú bolesti kĺbov, svalov, teplota. Chrípka je tiež vírusové ochorenie, ale najčastejšie sa začína výraznými celkovými príznakmi a až neskôr sa objavuje napríklad zápal v hrdle,“ vysvetľuje MUDr. Richard Wagner z Bratislavy. Pre ľudí so zdravou imunitou virózy nebývajú nebezpečné. Ich príznaky sú však otravné, obťažujúce a, samozrejme, vždy ich môže skomplikovať aj pridružená bakteriálna infekcia (zápal priedušiek, pľúc, prinosových dutín či stredného ucha).

Aj preto je dobré „podchytiť“ už začínajúce príznaky ochorenia v štádiu, keď na človeka ešte len „niečo lezie“. Každý má iný spôsob "odvrátenia rozbiehajúcej sa infekcie“, o ktorom tvrdí, že mu efektívne funguje. Z prírodných domácich prostriedkov je v móde štipľavý zázvorový čaj s medom. Mal by sa popíjať horúci, na druhej strane, med stráca v horúcej tekutine svoje hodnotné biologické látky, takže sa určite oplatí dopriať si lyžičku medu zvlášť, napríklad s prírodným antibiotikom – roztlačeným cesnakom. Cukru a sacharidom sa však v tomto období treba vyhnúť. Na „zaháňanie“ prechladnutia či chrípky mnohí odporúčajú aj výdatnú slepačiu polievku v podobe poctivého domáceho vývaru so štipkou čierneho korenia.

To, že spojenie „vyštípať bacily“ platí, dokazujú aj prírodné prostriedky, ktoré možno kúpiť v ázijských lekárňach: vrecúška na výrobu horúceho nápoja pri prvých príznakoch prechladnutia obsahujú zázvor, čierne korenie, korenie galgán, koriander, kmín, kurkumu, sladké drievko či ligurček. Rozhodne nijaký paracetamol ani iné látky na znižovanie teploty a proti bolesti. Zvýšená telesná teplota je pri infekciách prirodzená a do 38 stupňov Celzia ide o optimálnu teplotu pre priebeh obranných reakcií organizmu. V úvode môže byť efektívny horúci kúpeľ a po ňom vypotenie sa na lôžku (prípadne aj s pomocou termoforu a elektrického vankúšika, nie v prípade horúčky). Niekedy stačí len horúci kúpeľ nôh. Keďže vírusy vstupujú do organizmu cez nos a ústa, efektívna je určite „hygiena nosa“, čiže jeho vyplachovanie slaným roztokom (či sprejmi s morskou vodou z lekární) a podobne aj kloktanie slanou vodou.

Z prostriedkov v lekárňach možno užívať viaceré „pre akútne užívanie“ určené na intenzívnu podporu imunity v období prvých príznakov. Môže ísť o prírodný imunoglukán s vitamínom C a zinkom, aminokyseliny, oligopeptidy a nukleotidy s „céčkom“. V rámci zabránenia superinfekcii a skomplikovania stavu sú účinné sú aj liečivá s obsahom enzýmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #viróza #prechladnutie #infekčné choroby #respiračné ochorenie #MUDr. Zuzana Abaffyová