Anémia: Nie ste železná lady ani "ironman"?

Napriek nadbytku železa v životnom prostredí je anémia z nedostatku železa najčastejšie sa vyskytujúcim druhom anémie u detí aj u dospelých. Trpí ňou až štvrtina svetovej populácie. Jej príčinou ani zďaleka nemusí byť nedostatočný príjem železa v strave. Práve naopak, anémia môže upozorňovať na rôzne iné ochorenia.

04.03.2016 06:00
anémia, chudokrvnosť, krv Foto:
Pri ľahkom stupni anémie sa okrem diéty v úvode pridáva železo vo forme tabliet.
debata (1)

Anémia je chorobný stav, keď prúdiaca krv nie je schopná zabezpečiť pre tkanivá dostatočné zásobenie kyslíkom. Je pre ňu typické to, že poklesne hladina červeného krvného farbiva hemoglobínu a obyčajne aj počtu červených krviniek. Ako to všetko súvisí so železom? Železo je jednou zo základných zložiek molekúl, ktoré zabezpečujú prenos kyslíka. Ak sa jeho množstvo v organizme zníži, dochádza aj k zníženiu produkcie hemoglobínu a ostatných látok, v ktorých sa železo nachádza. Najskôr vzniká nedostatok tzv. zásobného železa vo forme feritínu a až neskôr sa vyvíja tzv. anémia z nedostatku železa, keď sa znižuje aj obsah železa v červených krvinkách.

„Príčinou tohto druhu anémie je teda nerovnovážny stav medzi príjmom a spotrebou železa,“ konštatuje hematologička MUDr. Enikő Bauer Radi z Komárna. „Najčastejšie sa prejavuje u žien so silnou menštruáciou, počas tehotenstva a dojčenia, v prípade mužov pri vredovej chorobe žalúdka, pri krvácaní zo zlatej žily, ale aj nádorových ochoreniach čreva, žalúdka a podobne. Samozrejme, nezanedbateľnou príčinou sú aj poruchy vstrebávania železa pri redukčných diétach, vegetariánstve, intolerancii laktózy a pri celiakii. Ďalšou príčinou tejto anémie môžu byť chronické infekcie, keď železo spotrebúvajú baktérie a rôzne autoimunitné, nádorové, zápalové príčiny. Ale v dennej praxi sa najčastejšie stretávame s anémiou pri rôznych menštruačných poruchách u žien, u vegetariánov a pri celiakii.“

Neliečená celiakia a anémia idú ruka v ruke. Potvrdzuje to aj gastroenterologička MUDr. Božena Pekárková z Trnavy: „Pri celiakii sa strácajú klky sliznice tenkého čreva, a to spôsobuje poruchu vstrebávania živín. Nedostatočné vstrebávanie železa vedie k málokrvnosti. Anémia môže byť v prípade celiakie dokonca jediným prejavom ochorenia!“ Pri dodržiavaní bezlepkovej diéty sa sliznica tenkého čreva u celiatika postupne zregeneruje a vstrebávanie železa sa znormalizuje. Niekedy to vraj trvá niekoľko mesiacov, takže pri liečbe treba mať trpezlivosť. „Aj ja mám tieto skúsenosti, nie raz sa stane, že k nám príde pacient s málokrvnosťou z nedostatku železa a po rozhovore s ním a vyšetrení ho odosielame ku gastroenterológovi, ktorý väčšinou túto diagnózu aj potvrdí. Po diéte sa stav pekne upraví,“ dodáva MUDr. Radi.

Viete, že…

  • …nápoje s kofeínom a tanín v čiernom čaji zabraňujú vstrebávaniu železa a, naopak, vitamín C jeho vstrebávanie výrazne zvyšuje? Ak pred jedlom bohatým na železo (napríklad mäsom) vypijeme pohár čerstvej citrónovej či pomarančovej šťavy, podporíme tým využiteľnosť železa.
  • …železo podporuje fagocytózu – pohlcovanie a zničenie choroboplodných zárodkov bielymi krvinkami – neutrofilmi a makrofágmi. Odporúča sa preto u ľudí zvlášť náchylných na chrípku a prechladnutia.

„Pri ľahkom stupni anémie okrem diéty v úvode pridávame železo vo forme tabliet. Ak je anémia ťažká, teda vstrebávanie je výrazne porušené, hematológ rozhodne, či treba v úvode podávať železo v injekčnej forme. Musím však zdôrazniť, že nikdy nezačíname s bezlepkovou diétou pred stanovením diagnózy celiakie! Výsledky vyšetrení sú potom skreslené a môže dôjsť k nesprávnym záverom,“ upozorňuje gastroenterolo­gička, ktorá sa špeciálne venuje celiatikom. A dodáva: „Keďže som aj internistka, musím zdôrazniť, že hoci u žien málokrvnosť býva často následkom menštruačných strát, vždy treba myslieť aj na iné príčiny. Pri zistení nedostatku železa u žien, ktoré nemajú silnú menštruáciu, a u mužov v každom veku treba pátrať po organickom ochorení. Najmä u pacientov po 50. roku života je potrebná aj kolonoskopia a gastroskopia. Navyše sú dnes v móde rôzne diéty, ktoré sú z hľadiska výživy často veľmi nevyvážené. Lekár by sa mal pacienta vždy pýtať aj na jeho stravovacie návyky.“

„Ak pacient nie je málokrvný, má len nízke hladiny železa, stačí zvýšiť jeho príjem vhodnou potravou či s pomocou doplnkov výživy,“ odporúča MUDr. Enikő Bauer Radi. „Ak už konštatujeme anémiu, treba liečiť železom podľa hodnôt hemoglobínu a dôležité je vytrvať.“ Liečba by totiž mala trvať tri až šesť mesiacov od normalizácie hladiny hemoglobínu. Prvé, čo sa totiž upravuje, je hladina červeného krvného farbiva, dôležité je však kontrolovať aj zásoby železa. V praxi sa tomu hovorí „efekt prvého balenia“. Pacient vysadí liečbu, veď hemoglobín má v poriadku, jeho stav sa však čoskoro vráti tam, kde bol. Treba preto kontrolovať aj parametre zásobného železa – feritínu. A predovšetkým odstrániť príčinu anémie, ak sa to dá. „Železo by sa malo užívať 1–2 hodiny pred jedlom, alebo aspoň 2 hodiny po jedle, dôležité je zapíjať tablety vodou a pacient by mal pri týchto preparátoch počítať s čiernym sfarbením stolice a prípadnou zápchou či hnačkou ako vedľajším efektom liečby,“ dodáva odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #anémia #železo