Oči a očné cvičenie

Cieľom očných cvikov je prerušiť dlhodobé zaostrenie nablízko, zlepšenie prekrvenia očí a okolia očí. Postačí cvičenie 1x až 2x 5 minút denne.

12.03.2016 07:00
žena, čítanie, okuliare, kniha, literatúra,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cvičenie – pred vlastným očným cvičením je potrebné najskôr precvičiť ramená a krk. Zlepší sa tým prekrvenie nervov chrbtice, krku a tým i očí, uvoľnia sa krčné svaly.

Počas cvičenia každých 10 sekúnd pomaly žmurknite. Dýchajte pomaly a hlboko. Pri nádychu žmurkajte, pri výdychu zavrite oči. Pred žmurkaním silno zovrite oči.

Pozerajte sa na predmet vo vzdialenosti 25–30 cm pár sekúnd, potom na vzdialený predmet a potom to opakujte. Najviac prospieva pohľad na zeleň.

Po hodine práce pri počítači si aspoň na tri až päť minút oddýchnite, nechajte myšlienky blúdiť a potom sa pomaly vráťte k obrazovke. Pozrite sa priamo pred seba, potom pomaly zdvihnite oči hore, posuňte pohľad dolu, potom doľava a doprava a nakoniec sa opäť pozrite priamo pred seba. Pohybujte očami v tvare písmena „H“. Niekoľkokrát to zopakujte. Pohybovať by sa mali len oči, nie hlava.

Po každom cviku nasleduje krátky odpočinok. Cvičí sa zásadne bez okuliarov!

Napätie očí môžete uvoľniť aj dlaňami. Najprv si ich navzájom pošúchajte, aby sa zvýšila ich teplota. Potom zavrite oči a dlaňami si ich zakryte.

Masírujte oči, prípadne celú tvár ľahkými krúživými pohybmi bruškami prstov.

Niekoľkokrát denne si ošpliechajte oči studenou vodou.

Čítanie: Vhodné je, paradoxne, aj čítanie – nie je podstatné, aké množstvo textu čítate, ale záleží na tom, aby boli oči počas čítania uvoľnené. Začnite čítať bez okuliarov zo vzdialenosti, ktorá vám najviac vyhovuje. Len čo pocítite únavu očí, prestaňte čítať a na 1 až 2 sekundy oči zavrite. Potom to môžete opakovať.

Zdroj: Doc. MUDr. Jozef Čmelo, PhD., MPH., Centrum pre neurooftalmológiu, Bratislava

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #očné cvičenie #zdravie očí