Mýty a pravda o očiach

Mnohí ľudia si myslia, že presne vedia čo kazí ich zrak a čo, naopak, pomáha pri jeho ochrane. Prinášame mýty a fakty, ktoré vás možno prekvapia.

17.03.2016 06:00
dieťa, zrak, oči, očný lekár Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Mýtus: Čítaním v šere sa kazí zrak

Fakt: Vyvrátením toho mýtu sa zaoberalo mnoho vedcov a všetci dospeli k jednoznačnému záveru – čítanie pri nedostatočnom svetle zrak nepoškodí.

Mýtus: Mrkva zlepšuje zrak

Fakt: Ak si myslíte, že vás konzumácia mrkvy zbaví nutnosti nosiť okuliare, mýlite sa. Aj keď má mrkva množstvo pozitív, ktoré zdraviu prospievajú, váš zrak však nezlepší. Obsahuje síce veľa vitamínu A, ktorý pomáha znižovať riziko rozvoja očných ochorení, ale na ochranu zraku stačí len málo vitamínu, ktorý nemusí byť nutne dodaný v mrkve. Keďže sa vitamín a nachádza v mnohých iných potravinách, vyvážený a pestrý jedálny lístok jeho spotrebu bez problémov pokryje.

Mýtus: Dlhé sedenie za počítačom ničí zrak

Fakt: Podľa britskej štúdie zverejnenej v denníku The Guardian strávia Briti počas života priemerne 130-tisíc hodín pred televízorom či monitorom počítača. Človek sediaci pred monitorom žmurká 3-krát menej (normálne je to 16– až 20-krát za minútu), čo vedie k suchým, podráždeným očiam. Pridávajú sa bolesti hlavy, šije, únava. Žiadna štúdia však nepotvrdila, že by sa tým zhoršil zrak alebo zvýšili dioptrie.

Mýtus: Detský zrak sa kazí pozeraním televízie zblízka

Fakt: Aj keď je negatívum pozerania televízie nepopierateľné, ak dieťa sedí blízko pred obrazovkou, zrak si tým nepokazí. Deti totiž dokážu zaostriť oveľa lepšie ako dospelí. Zatiaľ čo u dospelých vedie sledovanie televízie zblízka k pocitu napätia v očiach, deti to zvládajú bez väčších problémov. Tento zlozvyk časom zmizne sám.

Mýtus: Je normálne, že deti škúlia

Fakt: Aj keď je mnoho rodičov presvedčených, že ich dieťa zo škúlenia vyrastie, nie je to tak. Štúdie ukázali, že žiadne dieťa neškúli od narodenia, ale strabizmus sa objavuje počas prvých dvoch mesiacov spolu s tým, ako sa vyvíja zrak. U novorodencov môže byť občasné škúlenie spôsobené nedostatočným vyvinutím očných svalov, ale ak má dieťa viac ako štyri mesiace a škúli, treba s ním zájsť k lekárovi. Čím skôr je táto chyba objavená, tým väčšia nádej na jej úspešné odstránenie.

Mýtus: Kontaktná šošovka môže zapadnúť za oko

Fakt: Nie je možné, aby sa niečo podobné stalo. Tenká blana, ktorá pokrýva oko a je spojená s vnútornou stranou očného viečka, nedovolí šošovke skĺznuť z povrchu prednej časti oka.

Mýtus: Nosením okuliarov sa kazia oči

Fakt: Oči nezoslabnú používaním okuliarov. Človek s očnou chybou by mal počítať s tým, že starnutím sa bude počet dioptrií meniť.

Mýtus: Oslepnutiu sa nedá predísť

Fakt: Z veľkej časti to nie je pravda. Prevenciou sú pravidelné prehliadky, vďaka ktorým sa dá priebeh choroby zvrátiť, zastaviť alebo aspoň spomaliť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #oči #mýty a fakty