Atopický ekzém: Koža ako strúhadlo

Svrbenie, svrbenie a ešte raz svrbenie. To je dominujúci prejav atopického ekzému. Kto to nezažil, ťažko pochopí. Aj dospelí pacienti na kožných oddeleniach v nemocniciach lekárom tvrdia, že sa neškriabu, že to dokážu kontrolovať. A ráno na vizite majú doráňané ložiská ekzému. Ďalším typickým príznakom je suchá koža a zápal. Čo pomáha?

11.03.2016 06:00
pokožka - alergia - atopický ekzém - alergén -... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prívlastok atopický znamená, že organizmus zdedil sklon k určitému alergickému typu reakcie. Atopický ekzém je ochorenie, ktoré má silnú genetickú zložku. Znamená to, že sa často vyskytuje v rodinách, kde rodičia dieťaťa či jeho súrodenci trpia astmou, alergickou nádchou, žihľavkami či potravinovou alergiou. Ide o akési neželané dedičstvo. „U 60 % pacientov je týmto ochorením postihnutý jeden rodič, 80 % pacientov má postihnutých oboch,“ vysvetľuje dermatovenerológ MUDr. Tomáš Dianiška. „Hovorí sa, že atopický ekzém sa dedí väčšinou po matke, ale nemusí to tak byť.“

Toto svrbiace zápalové ochorenie sa vyskytuje už v detstve. Dojčenskú formu mávajú deti okolo troch mesiacov života, ďalej odborníci rozlišujú detskú formu ochorenia a ekzém u dospievajúcich, resp. dospelých pacientov. S vekom sa obraz atopického ekzému odlišuje. Zatiaľ čo u dojčaťa sa ekzém väčšinou vyskytuje na tvári, čele či brade, v predškolskom sa šíri na krk, lakťové či kolenné jamky. „Vo vyššom veku sa ekzém sťahuje skôr na okrajové časti tela. Nič z toho však nie je pravidlom,“ dodáva odborník.

Okrem dedičnej predispozície svoju úlohu zohráva porucha bariérovej funkcie kože. Znamená to, že je narušená jej odolnosť proti vplyvom vonkajšieho prostredia. Škodlivé látky cez ňu prenikajú ľahšie, a tým aktivizujú imunitný systém. Porušená kožná bariéra zároveň spôsobuje dehydratáciu, mikroskopickými trhlinkami sa odparuje voda, strácajú sa lipidy, preto je pokožka suchá. Sčervenie, svrbí a má tendenciu praskať. Trhlinkami dovnútra prenikajú baktérie, čo spôsobuje zápal a ak sa pacient navyše škriabe, pridruží sa aj infekcia – bakteriálna, vírusová či mykotická. „Pacienti s atopickým ekzémom majú náchylnosť napríklad na vznik herpetických infekcií,“ upozorňuje MUDr. Dianiška.

Pre atopický ekzém je typické, že obdobia výrazného zlepšenia až vymiznutia prejavov sa striedajú s obdobiami tzv. vzplanutí. Cieľom liečby je dosiahnuť kontrolu nad kožnými príznakmi. V prvom rade musia atopici vylúčiť všetky provokujúce faktory v podobe dráždiacej kozmetiky, parfumov, obliekať sa do vrstiev, podľa možnosti do bavlnených a bledých vecí, pretože aj farby z oblečenia môžu pokožku provokovať. „Dnes sa vyrába termobielizeň z materiálov, ktoré sú priestupné pre odparovanie tak, aby pot neostával na pokožke,“ hovorí kožný lekár. Pri atopickom ekzéme totiž zohráva úlohu aj termoregulácia. Dlhé rukávy a mechanické dráždenie môžu spôsobiť koniec pokojového štádia ekzému a spustiť akútnu fázu.

„Atopici by sa mali sprchovať 32-stupňovou vodou, čo je pre mnohých studené, ale aj teplá voda pokožku vysušuje. Samozrejme, nemali by kožu vystavovať nijakým čistiacim prípravkom, napr. saponátom, mydlu. Problémom je aj kúpanie v bazénoch a celkovo balneoterapia.“ Osobitnou kapitolou je strava, pretože každý ekzematik reaguje na niečo iné. Pacientke Lenke Čárkovej sa napríklad stačí vyhýbať len čokoláde, orieškom a plesňovým syrom. „Človek má občas kožu na rukách ako strúhadlo,“ opisuje svoje skúsenosti. „Dráždia ma prstienky, hodinky, pre opuchnuté zapálené prsty niekedy pri pokladnici ani neviem zobrať mince do ruky.“ Zdôrazňuje sa pitný režim, nie preto, že je to „módne“, koža obsahuje až 30 % celého množstva vody v tele.

Základom terapie pacienta s atopickou dermatitídou je lokálna liečba. Dôležité je dôkladné premasťovanie kože špeciálnymi prostriedkami nazývanými emolienciá, ktoré zlepšujú a obnovujú kožnú bariéru, dodávajú vlhkosť, upravujú patologické pH, zvláčňujú a podobne. Často obsahujú ochranné lipidy, glycerín, dexpanthenol, čo je vlastne provitamín B5, ureu, kyselinu hyalurónovú a podobne. Akútnu fázu ochorenia je možné krátkodobo preliečiť s pomocou hormonálnych mastí. S pomocou lokálnych imunomodulátorov, čiže špeciálnych protizápalových mastí bez obsahov steroidov, možno nad ochorením dosiahnuť dlhodobú kontrolu a predchádzať tak komplikáciám. Okrem toho sa stav rieši aj pravidelným a dlhodobým podávaním antihistaminík, čiže protialergických liekov v tabletkách a pomôcť môže aj fototerapia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alergie #pokožka #atopický ekzém #svrbenie #MUDr. Tomáš Dianiška