Chronická únava? Toto sú jej možné príčiny

Únavu netreba podceňovať, ani ju zvaľovať na príchod jari. Môžeme si za ňu v prípade, že nedokážeme oddychovať, ale tiež sa za ňou môže skrývať vážne ochorenie.

23.03.2016 06:00
únava, depresia, smútok Foto:
Stres, nedostatok spánku, ale aj málo železa - to všetko viesť k nepríjemnej únave.
debata

Ak je chronická, cítime sa neustále ospalí, zívame a máme problém so sústredením, treba si klásť otázky. Čo všetko môže tento stav znamenať?

Nedostatok spánku

Chronická únava môže vzniknúť z nedostatku spánku, ktorý je pre zdravie a dobrý pocit enormne dôležitý. Ak dlhší čas chýba, môžeme ochorieť – psychicky aj fyzicky. Okrem kardiovaskulárnych ochorení a prehnanej chuti do jedla a tým spojenej obezity, hrozia aj depresie. Ako jeden z najúčinnejších prostriedkov proti nespavosti platí pravidlo tzv. spánkovej hygieny. Nielen spať v tichom prostredí a izbovej teplote okolo 17 stupňov, ale pomáhajú aj relaxačné rituály.

Veľa stresu

Takzvané stresory na nás číhajú zo všetkých strán. Či niečo nepríjemné zažívame v práci, na cestách, vo vzťahu s partnerom alebo so zdravotným stavom – aj takéto triviálne udalosti zanechávajú v našom tele stopy. Pravdou je, že dlhodobé napätie vyvoláva únavu. Spôsobov, ako bojovať so stresom, je veľa, najúčinnejší je šport a pobyt v prírode.

Málo tekutín

Dehydratácia je ďalším faktorom, ktorý môže prispieť k pocitu veľkej únavy. Preto je dostatočný príjem tekutín v podobe vody z vodovodu, minerálnej vody, bylinkových čajov a zeleninových štiav zvlášť dôležitý.

„Chudobná“ strava

Vitamíny a minerály sú palivom pre metabolické a rastové procesy v tele a nevyhnutné pre náš imunitný systém a kosti. Za nezdravú stravu možno označiť tú, ktorá je bohatá na nezdravé tuky a cukor a naopak, chudobná na vlákninu. Takýmto stravovaním riskujeme nedostatok živín a únavu.

Ochorenie štítnej žľazy

Únava je najčastejším symptómom pri hypotyreóze (znížená funkcia štítnej žľazy). Ak sa potvrdí, mali by ste s lekárom konzultovať hormonálnu terapiu.

Nedostatok železa

Jedným z príznakov anémie je tiež chronická únava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #únava #stres #spánok #vláknina #nespavosť #hypotyeróza