Zdravé kĺby? Pomáha správna životospráva

Kosti a kĺby nás nesú celý život. Len vďaka nim môžeme robiť to, čo máme radi. Pozornosť im však väčšinou začneme venovať až vtedy, keď začnú bolieť.

02.04.2016 06:00
človek, kĺby Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Nepríjemná bolesť, opuchy, znížená pohyblivosť. Príznaky, ktorými sa prejavujú problémy s kĺbmi. Aby sa nám vyhli čo najdlhšie, stačí vraj chodiť. Výhodu údajne majú psičkári, ktorí niekoľkokrát denne chodia von so svojimi miláčikmi a často tak za deň prejdú aj niekoľko kilometrov.

Proces starnutia našich kĺbov však ovplyvňuje celkový spôsob života, a teda aj strava. Ich dôležitou súčasťou je totiž chrupavka, a práve tá je veľmi citlivá, keďže je odrazom spôsobu života. Neplatí však priama úmera, že ak človek zdravo žije, problémy mať nebude. Keďže artróza má viacero príčin a na jej vzniku sa podieľa množstvo faktorov, aj dedičných, zdravým spôsobom života proces čiastočne spomaľujeme. Bolesť kĺbov totiž dnes už nie je len „výsadou“ starších ľudí. Bežne majú problémy aj tridsiatnici. Artróza sa stala civilizačným ochorením.

Okrem nadváhy totiž kĺby zaťažujeme aj intenzívnym športovaním, prácou s ťažkými bremenami, u žien dokonca aj nosením vysokých podpätkov, ktoré deformujú nielen kĺby, ale aj chodidlá. Poškodené kĺby bolia a znepríjemňujú pohyb aj pri bežných aktivitách. Vo vyššom štádiu ochorenia už pacienti pociťujú bolesti aj v pokoji. Artrózou trpia približne štyri percentá 20-ročných a až 70 percent ľudí nad 70 rokov bez ohľadu na pohlavie.

Účinnou metódou sa ukázala liečba kmeňovými bunkami. Vďaka nej už artróza nemusí znamenať ustavičný boj s bolesťou pri každom pohybe. Kmeňová bunka sa totiž pri delení vie zmeniť tak, aby dokázala zastúpiť bunky kostí, kože, svalov či dokonca chrupaviek.

„Kmeňové bunky majú obrovský potenciál na liečbu rôznych zdravotných problémov, ako sú autoimunitné ochorenia, bolesti chrbta, traumy mozgu a miechy, mozgová obrna, mŕtvica, cukrovka, srdcové ochorenia, ochorenia obličiek a mnoho iných ochorení, ktorých príčinou je poškodenie buniek. Jednou z nových oblastí je aj liečba onkologických ochorení. Som presvedčený, že bunková terapia čoskoro nahradí mnohé chirurgické, farmakologické či rehabilitačné postupy,“ vysvetľuje popredný americký ortopéd Brian Mehling, špecialista na kmeňové bunky a zakladateľ Blue Horizon International.

Kmeňové bunky pomáhajú už aj slovenským pacientom. „Kmeňové bunky sme začali používať v liečbe poškodených kolenných a bedrových kĺbov," povedal doktor Milan Hric, chirurg z Nemocnice Malacky. „Momentálne už pomáhame aj pacientom, ktorí trpia artrózou ramenného, lakťového či členkového kĺbu.“

Samotná liečebná procedúra je jednorazová, prebieha ambulantne, trvá približne štyri hodiny a začína sa nebolestivým odsatím 50 ml tukového tkaniva z oblasti brucha, kde sa nachádza najviac tukových buniek. Špeciálnou metódou sa bunky izolujú a následne sa aplikujú do poškodeného miesta. „Výrazné zlepšenie boľavých kĺbov pacienti pociťujú už po dvoch týždňoch od aplikácie. Celkový stav poškodenej chrupavky sa zlepšuje spravidla po dvoch až troch mesiacoch. Liečba je tým trvalejšia, čím v skoršom štádiu poškodenia chrupavky je aplikovaná v kĺbe,“ vysvetlil doktor Hric.

Aj napriek najmodernejšej liečbe je v niektorých prípadoch výmena kĺbu nevyhnutná. „Najčastejšie sú pacientmi, ktorí podstupujú výmenu kĺbu, ľudia starší ako 65 rokov, no v súčasnosti máme kandidátov aj medzi štyridsiatnikmi,“ vraví Hric.

Pacienti sa operácie často obávajú. Strach je však neopodstatnený, pretože vďaka operácii sa zbavia bolesti a zvýši sa ich pohyblivosť. „Dva roky som sa trápila s neznesiteľnou bolesťou bedrového kĺbu. S palicou som urobila sotva pár krokov, no z operácie som mala hrozný strach,“ opisuje svoje pocity pred zákrokom sedemdesiatse­demročná pani Mária. „Napokon ma môj ortopéd presvedčil a som mu za to nesmierne vďačná. Poctivo rehabilitujem a už sa neviem dočkať práce vo svojej záhradke,“ neskrýva svoje nadšenie.

"Pacienti sa najčastejšie obávajú bolesti, s ktorou po operácii treba určite počítať. Musia si však uvedomiť, že bolesť po operácii trvá len krátko na rozdiel od tej, ktorá ich k nám priviedla,“ hovorí traumatológ Patrik Javorčík z Nemocnice Malacky. „Operujeme v celkovej alebo spinálnej anestézii, keď odstránime poškodené plochy kĺbov a implantujeme pacientovi endoprotézu. Výmena kĺbu zbavuje pacientov bolesti a zlepšuje hybnosť, vďaka čomu ich vraciame späť do normálneho života,“ dodal doktor Javorčík.

Najčastejšie ochorenia kĺbov

symptómy a problémy podozrenie na liečba
Bolesti v slabinách pri chôdzi ochorenie bedrového kĺbu návšteva lekára, ortopedické vyšetrenie, RTG bedrového kĺbu
Bolesti v chodidle a kĺboch prstov na nohách, opuchnuté kĺby, bolesti ráno pri vstávaní, bolesti v kĺboch na prstoch rúk zápalové kĺbové ochorenie návšteva lekára, celkové vyšetrenie, odber krvi, event. RTG na spresnenie diagnózy
Časté bolesti v kolenách pri zaťažení, praskanie, zdurenie, obmedzená pohyblivosť kolenného kĺbu, zlepšenie stavu v pokoji opotrebovanie kĺbu, artróza (opotrebovanie kĺbovej chrupavky), zmäknutie a strata elasticity kĺbovej chrupavky návšteva lekára, ortopedické vyšetrenie, event. RTG vyšetrenie, event. medikamentózna liečba, rehabilitácia
Bolesť v jednom kolene s opuchom a pocitom napätia, prípadne sčervenaním výron do kolenného kĺbu potrebná návšteva lekára, punkcia kolenného kĺbu a vyšetrenie vnútrokĺbovej tekutiny
Bolesť v jednom alebo oboch kolenách a bolestivé iné kĺby sprevádzané sčervenaním, prípadne opuchom reumatická artritída (akútny a chronický zápal kĺbov), chronická polyartritída, dekompenzovaná artróza, artritída pri psoriáze návšteva lekára pre spresnenie diagnózy
V mladosti: občasné bolesti v jednom kolene, náhla nemožnosť pohybu kolenného kĺbu osteochondróza, poranenie či poškodenie menisku, poranenie alebo poškodenie chrupavky návšteva lekára, RTG vyšetrenie, po zvážení lekára prípadná artroskopická operácia
U mladistvých, najmä u dievčat: bolesť pod jabĺčkami pri záťaži chondropatia jabĺčka (poškodenie či zmäknutie a strata elasticity chrupavky na kĺbovej ploche jabĺčka) návšteva lekára, prípadne RTG vyšetrenie často zdĺhavý priebeh
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
človek, kĺby, bolesť Ilustračné foto.

Príznaky ochorenia kĺbov

Postihnutie kĺbov pri reumatoidnej artritíde sa typicky objaví pri niekoľkých kĺboch zároveň. Choré kĺby bývajú umiestnené symetricky, to znamená, že postihnutie sa zároveň prejaví na rovnakých kĺboch na oboch stranách tela, napríklad na ľavej aj pravej ruke alebo nohe. Spočiatku sú najčastejšie postihnuté malé kĺby na ruke, teda tie, ktoré spájajú prsty, a tiež kĺby spájajúce prvý a druhý článok prstov. Kĺby medzi druhým a tretím článkom postihnuté nebývajú. V počiatočných štádiách ochorenia býva boľavé aj zápästie a malé kĺby na nohe. Spolu s postupom choroby sa zápalový vnútrokĺbny proces môže rozšíriť po končatine smerom nahor, predovšetkým na kĺb kolenný a bedrový. Okrem kĺbov končatín sa zápalový proces usádza aj v krčnej chrbtici.

Pri ochoreniach malých kĺbov hornej končatiny sú najčastejšími príznakmi zdurenie a opuch v okolí kĺbu, zvýšená teplota kĺbu, bolestivosť a citlivosť na dotyk, neprirodzená stuhnutosť najmä ráno, v okolí kĺbu sa môže objaviť aj zápal šliach. Počas ochorenia kĺbu dochádza k jeho deformitám, zvyčajne sa pridruží atrofia drobných svalov na ruke, dochádza k neprirodzenému zakriveniu prstov a ruka postupne stráca svoju funkčnosť.

Pri postihnutí veľkých kĺbov, ako je napríklad kĺb ramenný či bedrový, sa príznaky nelíšia od postihnutia malých kĺbov. Môže na nich dochádzať k špecifickým poškodeniam, ako je nútené ohnutie ruky v lakťovom kĺbe, ťažko liečiteľné výpotky v ramennom kĺbe alebo nestabilný stoj v dôsledku postihnutia kolenných kĺbov či krívanie pri bolestiach a opotrebovaní bedrového kĺbu.

Desať tipov, ako sa stravovať:

  1. Ideálne je jesť päťkrát denne ovocie a zeleninu.
  2. Uprednostnite čerstvé domáce sezónne produkty.
  3. Tepelne upravujte potraviny tak, aby nestrácali výživné látky, pričom minimálne polovicu dennej stravy by mala tvoriť surová strava.
  4. Aspoň dvakrát do týždňa jedzte morské ryby.
  5. Vypite počas dňa dva až tri litre tekutín.
  6. Obmedzte jedlá z bielej múky, s obsahom cukru a priemyselne spracované polotovary.
  7. Z olejov používajte rastlinné za studena lisované s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, napríklad Omega-3.
  8. Obmedzte na minimum pitie kávy.
  9. Znížte príjem bielkovín z mäsa a údenín.
  10. Dbajte na bohatý prísun vitamínov, ktoré pôsobia ako antioxidanty (A, C, E, kyselina listová).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #kosti #príznaky #kĺby