Cukrovka: Viac zubných kazov?

Diabetes zvyšuje riziko kazenia a vypadávania zubov, varujú na webe Denník diabetika lekári. Až dvakrát vyššie riziko pre diabetikov potvrdila americká štúdia z minulého roka, ktorá sledovala trendy v zdraví zubov počas posledných 40 rokov.

15.04.2016 14:00
cukor - jedálniček Foto:
Ilustračné foto.
debata

Príčinou je cukor, ktorý škodí zubom nielen v potrave, ale i „zvnútra“ z organizmu. Zvýšená hladina cukru v krvi uľahčuje vznik zápalov a infekcií. A to v samotných zuboch aj v ďasnách. Práve ich dlhodobé a pozvoľné poškodzovanie môže časom viesť k zhoršeniu kvality tkanív obklopujúcich zub a k odhaleniu zubných krčkov. Tým klesá pevnosť ukotvenia zubov a zároveň stúpa riziko zubného kazu.

Lekári sa zhodujú, že výsledky americkej štúdie možno aplikovať aj na ostatné vyspelé krajiny. Ak diabetici chcú mať zdravý chrup, mali by si hlavne držať v norme svoj krvný cukor. Ďalšie odporúčania v oblasti starostlivosti o zuby sú pre diabetikov rovnaké ako pre zvyšok populácie. Predovšetkým by si mali čistiť zuby dvakrát denne a dbať nie na čas, ale na dôkladné odstránenie zubného plaku. Mali by používať mäkšie zubné kefky a čistiť smerom z ďasna na zub, nikdy obrátene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #cukrovka #zubný kaz #cukor