Záchodové návyky: Na tróne sedávame pridlho

Turecké záchody? No zbohom! Tak zareaguje väčšina ľudí, keď v zahraničí natrafí na toaletu, kde si treba čupnúť. Hoci je to najprirodzenejší spôsob vykonávania veľkej potreby, Európania sú zvyknutí na záchode sedieť. A podľa prieskumu je pre 95 % Slovákov pri použití toalety dôležité práve pohodlie.

23.04.2016 06:00
WC - toaleta - hygiena Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Spoločnosť vyrábajúca toalety s integrovanou sprchou uskutočnila minulý rok prieskum, kde tisíc respondentov vo veku 35–45 rokov odpovedalo na otázky týkajúce sa „záchodových návykov“. Podľa prieskumu viac ako polovica Slovákov strávi na toalete viac ako 15 minút, do desiatich túto aktivitu vyrieši 30 % opýtaných. A hoci sa to nezdá, najmä, čo sa týka mužského osadenstva, viac ako polhodinu v miestnosti, kam aj králi chodia pešo, strávi len 10 % Slovače.

Slováci si najčastejšie na toalete čítajú, uviedlo to 42 % respondentov. V poslednej dobe sa medzi bežné aktivity na toalete začalo zaraďovať aj používanie inteligentných vynálezov dnešnej doby ako sú mobily, tablety, internet a podobne. Na záchod si smart zariadenie berie 21 % Slovákov.

Odborníci upozorňujú, že príliš dlhé vysedávanie na toalete však nie je zdravé. Sedenie na záchode spojené s tlačením totiž nadmerne vytláča pletence ciev v okolí konečníka a zvyšuje sa riziko vzniku aj zhoršenia hemoroidov. „Áno, nie je to dobré z dôvodu zvyšovania tlaku v konečníkových tepnách,“ potvrdzuje MUDr. Allen Dimov zo Súkromného chirurgického centra v Bratislave, kde riešia všetky druhy ochorení konečníka. V tom má výhodu drep počas veľkej potreby – človek v tejto pozícii nezotrvá dlho, urobí, čo potrebuje a ide ďalej. Naproti tomu je sedenie na záchodovej doske pohodlné, lenže vonkajší análny zvierač ostáva otvorený príliš dlho. Na „veľkú“ by sme tak mali chodiť len vtedy, keď je to naozaj potrebné, netlačiť nasilu a nemali by sme tým stráviť viac ako čas nevyhnutný na vyprázdnenie.

Koľkokrát by mal zdravý človek chodiť na veľkú potrebu? Ak človek nemá tráviace problémy, pravidelná stolica nemusí byť nevyhnutne každý deň. V skutočnosti sa denná frekvencia stolice týka menej ako polovice ľudí. Vyprázdňovanie sa zvyčajne pohybuje medzi frekvenciou trikrát za deň až po trikrát týždenne. V tomto ohľade sú dôležité vytvorené návyky a všímať si treba najmä evidentnú zmenu vo frekvencii vyprázdňovania.

Z hľadiska prevencie vzniku zápalu v okolí konečníka v prípade hemoroidov, ktoré sa v nejakom štádiu vyskytujú až u 70 % populácie, je nesmierne dôležité dodržiavanie dostatočnej hygieny po veľkej potrebe. Zatiaľ kým v mnohých ázijských a arabských krajinách je úplnou samozrejmosťou tzv. záchodová sprcha, často aj ako úplná náhrada toaletného papiera, v našich končinách sa po stolici umýva málokto.

„Moje intímne problémy sa začali príšerným svrbením,“ hovorí 46-ročná pani Elena, ktorej dlho nijaký odborník nevedel pomôcť. „Mám síce hemoroidy, ale prekvapilo ma, že som nekrvácala ani ma nič nebolelo. Svrbenie ma budilo dokonca v noci, chodila som nevyspatá. Parazity mi nezistili, ale preventívne som vyjedla konskú dávku antiparazitických liekov. Nič. Natierala som sa masťami proti hemoroidom a dávala som si čapíky. Nič. Rôzne typy vlhčených vreckoviek mi ekzém tam dole len zhoršili. Na chvíľu mi pomohla kortikosteroidová masť, ale jej nanášanie je obmedzené na dva týždne a po niekoľkých dňoch sa svrbenie obnovilo. Dávala som si dokonca protialergické lieky, lebo už som nevedela, čo by to mohlo byť, myslela som aj na potravinovú intoleranciu. Napokon mi pomohla elementárna vec – po každej stolici sa umyť čistou vodou. Moje problémy zmizli.“

Okrem finančne náročnejšej toalety s integrovanou sprchou alebo bidetu je lacnejšou záležitosťou namontovanie tzv. záchodovej sprchy. Hovorí sa im aj ručné bidetové spršky alebo wc sprchy. Zapojenie by mal zvládnuť bežný vodár.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hemoroidy #stolica #konečník #toaleta #veľká potreba