Nezľahčujte problém "ťažkých" nôh

Chronické žilové ochorenie predstavuje závažný medicínsky, ale aj ekonomický problém. Ochorením trpí osem z desiatich Slovákov, väčšina však návštevu lekára odkladá. Pritom ide o chronické, zápalové a rozvíjajúce sa ochorenie.

28.04.2016 06:00
nohy, kŕčove žily, CHŽO Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Navyše je sprevádzané množstvom mýtov a mnohí sú presvedčení, že sa kŕčových žíl zbavia babskými receptami. „Jablčný ocot, pohánka, zelené paradajky, cesnakový extrakt, kapustné listy, detské mydlo s ovčím mliekom, bravčová masť a dokonca údená slanina. Tým všetkým sa ľudia pokúšajú liečiť kŕčové žily,“ hovorí praktická lekárka Diana Ganajová. „Prikladanie rôznych obkladov a extraktov však toto ochorenie nevylieči, naopak, môže ho zhoršiť, pri otvorených ranách spôsobiť vážnu infekciu či celkovú otravu organizmu,“ varuje.

Chronické žilové ochorenie nie je len estetický problém. „Ide o chronický zápalový proces, ktorý treba liečiť od prvých príznakov. Už pri počiatočných ťažkostiach treba navštíviť špecialistu, ktorý zistí rozsah ochorenia a určí vhodnú liečbu,“ upozorňuje profesorka Viera Štvrtinová z II. internej kliniky Lekárskej fakulty UK v Bratislave. „Inak sa ťažkosti zvýraznia a hrozí bolestivý otvorený vred predkolenia,“ dodala.

Nejde však o žiadnu novú chorobu. Prvé zmienky o ňom nájdeme už v egyptských papyrusoch. O varixoch, ako sa kŕčovým žilám odborne hovorí, sa vo svojich dielach zmieňujú okrem iných aj Aristoteles, Galén či Avicenna. Už Hippokrates si všimol, že pri kŕčových žilách dolných končatín pomáha kompresívna liečba a odporúčal chorým baliť si nohy do obvínadiel. Kŕčové žily sú pritom len chorobou ľudí. „Vo zvieracej ríši sa nevyskytujú. Ochorenie pravdepodobne súvisí so vzpriamenou polohou tela, nedostatkom pohybu a sedavým spôsobom života,“ konštatuje profesorka Štvrtinová. „Civilizácie, ktoré nepoznajú sed, kŕčové žily nemajú. Takíto ľudia žijú napríklad na ostrovoch Tokelau a Puka-Puka,“ dodáva.

Ak nám bolesti, kŕče, nepokojné, ťažké a unavené nohy príliš nekomplikujú život, zvykneme tento problém zľahčovať. Navyše, ako upozornila doktorka Ganajová, s chronickým žilovým ochorením sa spája aj viacero mýtov. Napríklad, že po operácii sa nové varixy už nikdy neobjavia, alebo že odstránená časť žily bude človeku „chýbať“. Niektorí ľudia trpiaci kŕčovými žilami sa vyhýbajú pravidelnému pohybu, aby si ochorenie „nezhoršili“.

Čo sa týka liečby, postupov je viac. Medzi ľuďmi panuje názor, že operácia musí byť „krvavá“ a musí sa urobiť v celkovej anestézii. Je to však omyl. „Operáciu vieme vykonať u 90 percent pacientov endovenózne v režime jednodňovej chirurgie bez rezu a narkózy a pacient je ihneď po výkone plne mobilný. Moderná koncepcia chirurgie varixov je postavená na miniinvazívnych procedúrach,“ približuje chirurgickú liečbu angiológ František Žernovický z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

Ako vzniká chronické žilové ochorenie (CHŽO)

  • spočiatku môžete pociťovať len „ťažké nohy“, tlak v nohách, svrbenie, pálenie, nutnosť vykladať si nohy na stôl, príznaky sa zhoršujú v priebehu dňa, v letných mesiacoch, pri dlhom státí či cestovaní. Neskôr sa pridružuje opuch, ukážu sa kŕčové žily – varixy
  • v populácii mužov do 35 rokov má symptómy približne 11 percent z nich, v prípade žien 20 percent. Po päťdesiatke je to až polovica pacientov a vo vekovej kategórii nad 70 rokov až 75 percent populácie
  • kŕčové žily sa môžu skomplikovať zápalom, vznikom zrazeniny – trombu, ktorý môže viesť až k pľúcnej embólii
  • prvotnou príčinou žilového ochorenia je oslabenie žilovej steny, strata jej pružného napätia a následné rozšírenie žily
  • druhotne s rozšírením žilovej steny vzniká nedovieravosť chlopní a dochádza k obráteniu toku krvi v žilách. V povrchovom žilovom systéme dolných končatín sa hromadí krv a vzniká vysoký žilový krvný tlak. Ten prechádza aj do malých ciev. Krvný prietok sa spomaľuje, zhoršuje sa okysličenie cievnej steny, čo poškodzuje cievnu výstelku, vznikajú poruchy jej funkcií a následne zápal
  • chronický zápal porušuje štruktúru žilovej steny a chlopní, čím podporuje ďalšie rozšírenie žilovej steny a zhoršenie žilového odtoku. Poškodená cievna stena je priepustnejšia, plazma presakuje do okolia, lymfatické cievy sa preťažujú, nezvládajú transport a vzniká opuch. Zápal sa šíri zo žilovej steny do okolia, poškodzuje podkožné tkanivo, zhoršuje sa vyživovanie kože, zmeny môžu viesť až k vredu predkolenia

Aké sú možnosti liečby

Vedecké poznatky posunuli liečbu žilových ochorení výrazne vpred – zlepšila sa diagnostika, zaviedli sa minimálne zasahujúce chirurgické metódy a na trhu sú efektívnejšie lieky s lepšími účinkami. Okrem toho sa používajú aj klasické postupy liečby ochorení žilového systému. Popri správnej životospráve, fyzikálnej terapii, rehabilitácii a kompresívnej liečbe sa využíva aj lieková terapia, a to predovšetkým venofarmakami. Pri liečbe sa uplatňujú:

Režimové opatrenia sú zamerané na ovplyvnenie rizikových faktorov a na úpravu životného štýlu pacienta. V záujme zachovania zdravia a pohody je vhodné redukovať hmotnosť, zvýšiť fyzickú aktivitu, polohovať končatiny pri sedení. Nevyhnutnosťou liečby je obmedzenie dlhodobého státia či sedenia. Často je potrebná aj zmena šatníka – voľné oblečenie a pohodlné topánky sú výhodou. Medzi odporúčané pohybové aktivity patria chôdza, mierna cyklistika, turistika, plávanie. Za nevhodné sa považujú silové športy, napríklad posilňovanie s ťažkými činkami.

Kompresívna liečba a rehabilitácia adekvátnymi cvikmi zlepšuje funkciu svalovej pumpy lýtkových svalov. Pomocou elastických obväzov, kompresívnych pančúch alebo prístrojovou kompresiou sa nahrádza nedostatočnosť svalovej pumpy lýtkových svalov, obmedzuje sa preplňovanie povrchových žíl a zrýchľuje sa žilový prietok. Sťahujúce obväzy a kompresívne pančuchy bránia rozširovaniu žíl a napomáhajú obnoveniu ich normálnej funkcie.

Medikamentózna liečba venofarmakami sa využíva už dlho, najmä za účelom zmiernenia subjektívnych ťažkostí pacienta, ale aj ovplyvnenia opuchu a kožných zmien. Čím dlhšia je liečba, tým účinnejšia je redukcia príznakov ochorenia. Jej správne smerovanie ovplyvňuje hlavné prvky žilového ochorenia: zvyšuje žilový tonus, znižuje priepustnosť kapilár, chráni mikrocirkuláciu pred zápalom. Súčasne zlepšuje aj lymfatickú drenáž. Výsledkom správneho používania venofarmák je rýchla, spoľahlivá, stabilná a dlhodobá redukcia príznakov ochorenia, ako aj vzniku nových komplikácií.

Sklerotizačná a chirurgická liečba má svoje indikácie a kontraindikácie. Vďaka technickému pokroku sa chirurgické metódy na žilovom systéme stávajú čoraz jemnejšími a precíznejšími. Najmodernejšie, najšetrnejšie a najúspešnejšie sú vnútrožilové techniky využívajúce laser a iné formy frekvenčného vyžarovania. Pri sklerotizačnom zákroku sa do povrchovej žily ihlou vstrekne látka, ktorá vyvolá jej zápal a upchatie, čo sa pri správnej aplikácii prejaví vymiznutím kŕčovej žily a zmiernením ťažkostí. Sklerotizácia sa nevyhnutne spája s kompresívnou liečbou, vykonáva sa ambulantne.

Čo vás čaká u lekára

Diagnostika sa opiera o anamnézu a fyzikálne vyšetrenie pacienta v stoji aj poležiačky. Vyšetrovacie metódy sa delia na tri stupne podľa zisteného klinického štádia ochorenia.

1. stupeň – klinické vyšetrenie (anamnéza, fyzikálne vyšetrenie, vyšetrenie pomocou vreckového Dopplerovho ultrazvukového prístroja)

2. stupeň – neinvazívne vyšetrovacie metódy, podrobná duplexná sonografia (DUS) žilového systému dolných končatín, prípadne ďalšie

3. stupeň – invazívne vyšetrovacie postupy (flebografia, priame merania žilových tlakov, CT, MR, intravenózny ultrazvuk (IVUS)

  • vyšetrovací postup prvého stupňa vykonávajú praktickí lekári, ako aj internisti, chirurgovia či dermatológovia. Postupy 2. a 3. stupňa indikujú a vykonávajú angiológovia a angiochirurgovia. Niektoré diagnostické postupy sa vykonávajú len v špecializovaných centrách
  • klinické vyšetrenie – zisťujú sa subjektívne príznaky (pocit ťažkých nôh, únavnosť dolných končatín, pocit horúčavy alebo páľavy, svrbenie kože, kŕče v lýtkach, pocit, že „noha praskne“, bolesti opuchy. Lekár sa pýta na čas, kedy sa príznaky vyskytujú (sú intenzívnejšie na konci dňa, čím je ochorenie závažnejšie, tým skôr počas dňa bolesti prichádzajú); polohu, pri ktorej sa príznaky vyskytujú (sú intenzívnejšie pri dlhom stoji alebo sede, ustupujú v ľahu a pri chôdzi); teplotu, pri ktorej sa príznaky vyskytujú (sú intenzívnejšie v lete alebo po teplom kúpeli); hormonálny stav (sú intenzívnejšie pred menštruáciou, počas tehotenstva alebo počas hormonálnej liečby)
  • anamnéza – lekár pátra po rizikových faktoroch vzniku a rozvoja ochorenia
  • fyzikálne vyšetrenie – inšpekciou sa zisťuje prítomnosť varixov, prípadných opuchov a rôznych farebných a trofických zmien kože a podkožia
  • ultrazvukové vyšetrenia: vreckový CW Dopplerov ultrazvukový prístroj – používa sa v rutinnej praxi pri zisťovaní niektorých refluxov, vyšetrenie sa robí u pacienta v stoji; duplexná sonografia – robí sa u pacientov s výraznými opuchmi, kožnými zmenami či vredom a u všetkých pacientov pred plánovanou operáciou varixov

Vykročte správnym smerom… k autobusu či k lekárovi

Už po štvrtý raz bude mať široká verejnosť možnosť navštíviť pojazdnú ambulanciu. V spolupráci s Hnutím za zdravé nohy mobilná ambulancia zastaví v 46 mestách v rámci celého Slovenska. „Roadshow“ odštartuje prvou zastávkou už dnes. Každý, kto navštívi mobilnú ambulanciu, si bude môcť na mieste nechať vyšetriť svoje žily. K dispozícii budú odborníci, ktorí v čase od 9. do 18. h ponúknu návštevníkom nielen poradenstvo a pomoc, ale aj odporúčania týkajúce sa liečby chronického žilového ochorenia.

dátum mesto
28. 4. 2016 Nové Mesto nad Váhom
29. 4. 2016 Bratislava
2. 5. 2016 Dunajská Streda
3. 5. 2016 Nové Zámky
4. 5. 2016 Bratislava Rača
9. 5. 2016 Senica
10. 5. 2016 Trenčín
11. 5. 2016 Prievidza
12. 5. 2016 Topoľčany
13. 5. 2016 Levice
16. 5. 2016 Šaľa
17. 5. 2016 Nitra
18. 5. 2016 Martin
19. 5. 2016 Žilina
20. 5. 2016 Púchov
23. 5. 2016 Čadca
24. 5. 2016 Turčianske Teplice
25. 5. 2016 Brezno
26. 5. 2016 Zvolen
27. 5. 2016 Rimavská Sobota
30. 5. 2016 Veľký Krtíš
31. 5. 2016 Ružomberok
1. 6. 2016 Liptovský Mikuláš
2. 6. 2016 Poprad
3. 6. 2016 Trebišov
6. 6. 2016 Kežmarok
7. 6. 2016 Prešov
8. 6. 2016 Košice
9. 6. 2016 Spišská Nová Ves
10. 6. 2016 Snina
13. 6. 2016 Streda nad Bodrogom
14. 6. 2016 Michalovce
15. 6. 2016 Trebišov
16. 6. 2016 Snina
17. 6. 2016 Košice
20. 6. 2016 Spišská Nová Ves
21. 6. 2016 Svit
22. 6. 2016 Žilina
23. 6. 2016 Považská Bystrica
24. 6. 2016 Myjava
27. 6. 2016 Bánovce nad Bebravou
28. 6. 2016 Partizánske
29. 6. 2016 Zvolen
Viac informácií a podrobný plán tour nájdete na webovej stránke www.opuchnutenohy.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kŕčové žily #chronické žilové ochorenie