Mýty a fakty o kŕčových žilách

Chronické žilové ochorenie sa ľudia často snažia liečiť babskými receptami. Spolu s nimi sa medzi chorými rozširujú nejasné informácie a polopravdy o kŕčových žilách. Prinášame vám zoznam nezmyslov a pravdivých tvrdení súvisiacich s ťažkými nohami.

12.05.2016 06:00
nohy Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Keď mám kŕčové žily, musí ich byť vidno

Mýtus! Chronické žilové ochorenie je zápalové, postupne sa rozvíjajúce ochorenie, ktorého štádiá sú rôznorodé – od začínajúcich fialovomodrých pavučinových drobných podkožných žiliek, cez viditeľnejšie zhrubnuté väčšie kŕčové žily až po komplikovanejšie prípady vyúsťujúce do opuchov či vredov predkolenia. Viditeľné znaky však vôbec nemusia zodpovedať stavu hlbokých žíl. Podstatné však je, že už prvotné subjektívne príznaky ako bolesť nôh, pocit ťažkých nôh, napätie, tŕpnutie v nohách, kŕče v lýtkach či opuchy môžu signalizovať začínajúce chronické žilové ochorenie, hoci zmeny na koži ešte nemusia byť viditeľné.

Po operácii kŕčových žíl sa mi ochorenie nemôže vrátiť

Mýtus! Žiadny operatér vám po operácii kŕčových žíl nedá záruku na doživotie. Ide o celoživotné, progredujúce zápalové ochorenie, pri viditeľných problémoch je obvykle rozvinuté. Nedá sa úplne vyliečiť, ale našou snahou je udržať ho v štádiu, v akom bolo diagnostikované a spomaliť progres ochorenia. Operáciou sa síce odstránia existujúce kŕčové žily, ale ak človek naďalej dôsledne nedodržiava životosprávu, ochorenie sa môže naďalej zhoršovať.

Keď nosím vysoké topánky a nevhodnú obuv, môžem si spôsobiť rozvoj žilového ochorenia

Fakt! Elegantné opätky ženu opticky predĺžia, pridajú jej pár centimetrov na výške i sebavedomí. Hoci tušíme o ich zdravotných rizikách, často pred tým zatvárame oči. Nosenie nevhodnej obuvi, teda nosenie vysokých opätkov, ale aj topánok úplne bez opätkov, sú, žiaľ, jedným z rizikových faktorov rozvoja kŕčových žíl. Ideálna je obuv s nízkymi – 2 až 4 cm opätkami, ktoré poskytujú dostatočný tlak k podpore žilového návratu.

Nadváha a obezita priamo súvisia so vznikom kŕčových žíl

Fakt! Jedným z najčastejších problémov súčasnosti v súvislosti so životným štýlom je nadváha a obezita. Sú kľúčovým rizikovým faktorom rozvoja mnohých chronických ochorení, ako sú ochorenia srdcovo-cievneho systému (vrátane CHVO), cukrovky, zvýšenej hladiny tukov v krvi, predstavujú nadmernú záťaž pohybového aparátu, nadmerný výskyt niektorých druhov nádorov či predčasnú smrť. Je to však ovplyvniteľný rizikový faktor, čiže do veľkej miery môžeme predísť týmto ochoreniam rozumnou zmenou životného štýlu.

Keď kŕčové žily nebolia a je ich vidno, nemusím s nimi nič robiť

Mýtus! Mnohí pacienti s viditeľnými veľkými kŕčovými žilami nemusia mať žiadne ťažkosti. Sú to prevažne muži, ktorých netrápi estetická stránka a neuvedomujú si, že ide o závažné, progredujúce, chronické zápalové ochorenie, ktoré nezriedka vyústi aj do komplikácií v zmysle tromboflebitídy, flebotrombózy či vredov predkolenia. Preto je dôležité, aby každý pacient s kŕčovými žilami, hoci nemá ťažkosti, navštívil lekára, ktorý zistí rozsah ochorenia a určí vhodnú liečbu.

Keď si dám odstrániť kŕčové žily, tie ostatné viac zaťažím a budú „mi chýbať“

Mýtus! Práve neodstránené varixy sú zárukou narastania počtu nových kŕčových žíl, stupňovania sa príznakov a možných komplikácií. Choré časti žilového riečiska je potrebné odstrániť – je na operatérovi, ktorý po diagnostike CHVO na základe dôkladného sonografického vyšetrenia určí najvhodnejšiu formu a typ zákroku. Pri aplikovanej optimálnej liečbe odstránená chorá žila určite „chýbať" nebude. Dôležitý je však komplexný prístup – dodržiavanie zásad životosprávy, užívanie venofarmák a kompresívna liečba aj po odstránení varixov.

Prekladanie nohy cez nohu spôsobuje kŕčové žily

Fakt! Dlhé státie či sedenie, nosenie tesného oblečenia či prekladanie nohy cez nohu môže napomôcť rozvoju, urýchliť progresiu a zhoršiť príznaky už existujúcich kŕčových žíl. Keď chceme ich vzniku predísť, mali by sme sa rozhodne snažiť obmedziť „dobrovoľne a vedome páchať zlo" svojim nohám. Všetky uvedené činnosti totiž patria k ďalším taktiež ovplyvniteľným rizikovým faktorom.

Keď ma bolia kŕčové žily, nemôžem sa hýbať, aby sa to nezhoršilo

Mýtus! Medzi základné predpoklady úspešnosti liečby patrí aktívny prístup pacienta aj vo forme obmedzenia sedavého spôsobu života. Platí pravý opak: „Musím sa hýbať, aby sa to nezhoršilo!" Medzi najvhodnejšie športy patrí turistika, ľahký beh, beh na lyžiach, cyklistika, tanec a plávanie – prakticky všetky druhy športu, pri ktorých sa rytmicky hýbe členkový kĺb v kombinácii s prácou svalov lýtka.

Zdroj: MUDr. Diana Ganajová

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kŕčové žily #chronické žilové ochorenie