Med, ríbezle či sladké drievko - zmiernite svoj opar

Páli to, svrbí to, brní to a začína sa to na o - čo to je? No predsa opar.

05.05.2016 06:00
opar, herpes Foto:
Lieky na opar netreba hneď hľadať v lekárni.
debata

Herpetické vírusy môžu prepuknúť v čase, kedy sa toho na nás valí akosi priveľa. Uzávierka či výpoveď v práci, tehotenstvo „za dverami“, rozvodové konanie či prerábka bytu. To všetko znamená pre organizmus stres, ktorý oslabuje imunitný systém. Navyše, herpetický vírus nemusí prepuknúť len na perách, ale aj v oblasti genitálií. V lekárni určite nájdete účinné prostriedky, zaujímavosťou však je, že niektoré z overených domácich antivirálnych, ktoré majú aj dezinfekčný účinok, sú dokonca ešte účinnejšie a s opuchom si poradia rýchlejšie.

Med

Nie je vhodný len na skrášľovanie, sladenie alebo boľavé hrdlo. Dokáže tiež zabojovať proti herpetickým vírusom a podporuje tiež hojenie rán. V jednej štúdií, kde sa porovnával účinok s acyclovirom, vyšiel dokonca med s lepším výsledkom: Ak budete opar liečiť medom, zmizne rýchlejšie, tvrdia vedci. Aplikácia je jednoduchá. Nakvapkajte med do gázy a niekoľkokrát denne ju prikladajte na postihnutú oblasť.

Medovka lekárska

Bylinka, po ktorej sa nielen dobre zaspáva, lebo upokojuje a na nervy pôsobí ako pohladkanie, ale možno sa na ňu spoľahnúť aj pri nepríjemných boľavých herpesoch. Tinktúru z nej, podobne ako pri mede, nakvapkajte do gázy a prikladajte na postihnutú oblasť. Účinná je aj šalvia s medovkovým extraktom. Stačia jej tri hodiny a opuch sa zmierni.

Sladké drievko

Sladké drievko obsahuje glycyrhizín, extrémne účinný prostriedok, zabíjajúci herpetické vírusy. Avšak pozor, čaj zo sladkého drievka môže pri intenzívnom užívaní zvyšovať krvný tlak a ovplyvniť tiež funkciu pečene.

Ríbezle

Červené aj čierne ríbezle bohaté na vitamín C obsahujú aj aktívne zložky, ktoré tlmia šírenie herpetických vírusov. Džús z čerstvých ríbezlí nechajte zamraziť na kocky a keď sa opar objaví, liek máte po ruke. Priložte kocku na postihnuté miesto a liečte sa. Ríbezle majú silu uľaviť od svrbenia a pálenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opar #imunitný systém #med #šalvia #pery #ríbezle #herpetický vírus