Vysoký tlak v oku poškodzuje očný nerv

Pacientka s glaukómom sa ocitla na gastroenterologickom oddelení, pretože vracala. Až neskôr sa zistilo, že išlo o záchvatovitú formu diagnózy ľudovo nazývanej zelený očný zákal. Až 90 % prípadov však glaukóm nemá nijaké prejavy. Pacient o ňom netuší až do chvíle, keď pre postupné, nenápadné poškodzovanie očného nervu odrazu vidí ako cez hlaveň pušky.

14.05.2016 06:00
oko, kvapky, glaukóm, zákal, očný tlak,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Glaukóm je chronické ochorenie, ktoré vedie ku pozvoľnej strate zorného poľa. Ľudovo sa mu hovorí aj zelený očný zákal, so zákalom však v skutočnosti nemá nič spoločné. Toto laické pomenovanie pretrvalo ešte z minulosti, keď ľudia prichádzali k lekárovi následkom glaukómového ochorenia slepí a ich šošovka nadobudla akoby zelenú farbu. Strata nervových vlákien sietnice, čiže postupné poškodzovanie zrakového nervu, časom vedie k úbytku periférneho videnia a pacient sa pozerá akoby cez rúrku. Často si to všimne neskoro, pri výpadku 40–50 % nervových vlákien.

Glaukómové ochorenie totiž väčšinou prebieha veľmi nenápadne, len zriedkavá záchvatovitá forma má príznaky. Mnoho ľudí si myslí, že glaukóm automaticky znamená vysoký vnútroočný tlak. Vyšší vnútroočný tlak je najdôležitejší rizikový faktor glaukómu, existuje však aj glaukóm s normálnym tlakom (tzv. normotenzný), kde napriek tomu dochádza ku nežiaducim zmenám na zrakovom nerve.

„Dôležitá je prevencia, to znamená odhaľovať toto ochorenie v rizikových skupinách a včas ho liečiť,“ tvrdí MUDr. Erika Vodrážková z glaukómovej očnej ambulancie Univerzitnej nemocnice v bratislavskej Petržalke. „Pri liečbe glaukómu v posledných rokoch nedošlo k revolučnej zmene ako napríklad pri liečbe makulárnej degenerácie. Stále vieme regulovať len zvýšený vnútroočný tlak. Lieky pracujú na mechanizme jeho zníženia. Samozrejme, hľadajú sa nové molekuly a inovačné techniky, čo sa týka operácií.“

Menej komorového moku = nižší vnútroočný tlak

„Musíme si uvedomiť že vnútroočný tlak, to je vlastne hodnota tlaku daná napätím obalov oka, čiže množstvom tekutiny, ktorá sa vytvorí a následne odtečie. To by malo byť v rovnováhe,“ vysvetľuje MUDr. Vodrážková.

Jediným ovplyvniteľným rizikovým faktorom glaukómu je teda zvýšený vnútroočný tlak. Jeho zníženie sa najčastejšie dosahuje pomocou liekov – kvapiek, gélov, mastí – znižujúcich vnútroočný tlak zlepšením odtoku vnútroočnej tekutiny, spomalením jej tvorby alebo rozšírením ciev okolo zrakového nervu. Ostatné faktory sa dajú ťažko ovplyvniť, aj keď záujem odborníkov sa obracia aj týmto smerom. Dnes máme očné kvapky, ktoré sa napríklad kvapkajú len raz denne večer, čo je veľmi pohodlné."

Niektorí pacienti musia používať kombinovanú liečbu viacerými prípravkami alebo fixnými preparátmi, ktoré v jednej fľaštičke obsahujú dve účinné látky. Poškodený očný nerv sa však už nedá vyliečiť, dá sa dosiahnuť len spomalenie alebo zastavenie postupu ochorenia. Je dôležité, aby sa očné kvapky užívali pravidelne podľa predpisu. Odhaduje sa, že aj polovica pacientov trpiacich glaukómom prestane časom lieky užívať. Dôvodom je fakt, že ich nič nebolí. Okrem kvapkania kvapiek do očí môže byť liečba glaukómu aj chirurgická alebo laserová. S liečbou sa začína nielen po dôkaze zvýšeného vnútroočného tlaku, ale aj v súvislosti s ostatnými vyšetreniami. Ak sa dokážu zmeny na zrakovom nerve či v zornom poli, začne sa s liečbou, ktorej cieľom je zníženie vnútroočného tlaku na hodnoty okolo 17 mmHg.

Slepota – tretí najčastejší zdroj strachu

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií bolo v roku 2013 na Slovensku evidovaných vyše 125-tisíc pacientov s diagnózou glaukómu. Najviac ich je vo veku 65 rokov, hoci existujú aj typy glaukómu, ktoré postihujú deti a mladistvých. Slepota je po rakovine a srdcových ochoreniach tretím najčastejším zdrojom strachu u ľudí. Riziko straty zraku následkom glaukómu sa po dosiahnutí veku 55 rokov zvýši sedemnásobne.

Po štyridsiatke človek obyčajne potrebuje svoje prvé okuliare. V očnej ambulancii by mal automaticky absolvovať meranie vnútroočného tlaku, oftalmológ by mu mal počas takéhoto vyšetrenia vyšetriť aj zrakový nerv a urobiť vyšetrenie zrakového poľa. „Táto návšteva očného lekára vlastne v určitom veku plnila funkciu preventívnych prehliadok. Problémom sa však stalo to, že dnes vám dioptrie odmerajú aj očných optikách a mnohí si okuliare na čítanie jednoducho kúpia v supermarkete,“ konštatuje MUDr. Erika Vodrážková. „Komplexnému očnému vyšetreniu sa tak, bohužiaľ, vyhnú.“ Pritom pacienti s rizikovými faktormi glaukómu by mali takéto vyšetrenie vrátane tonometrie a perimetrie absolvovať už vo veku 35 rokov. A veľmi závažným rizikom je dlhodobé užívanie inhalačných a očných kortikoidov.

Hlavné druhy glaukómu

  • Primárny glaukóm s otvoreným uhlom: objavuje sa, keď je odtok z prednej očnej komory príliš pomalý, čo spôsobuje zvýšenie vnútroočného tlaku. Tvorí až 90 % prípadov glaukómu, často nemá nijaké príznaky a preto býva často diagnostikovaný až v pokročilom štádiu.
  • Primárny glaukóm s uzatvoreným uhlom: objavuje sa, keď sa uhol medzi dúhovkou a rohovkou zúži alebo celkom uzavrie, následkom čoho s problémami odteká vnútroočná tekutina. Spôsobuje náhle zvýšenie tlaku v oku. Ide o záchvatovitú formu, medzi príznaky patrí bolesť hlavy (takmer vždy jednostranná), bolesť očí (obyčajne jedného oka na rovnakej strane, ako bolí hlava), nevoľnosť, videnie dúhových kruhov okolo svetiel v noci a rozmazané videnie (obyčajne na jednom oku, ktoré bolí).
  • Sekundárne glaukómy: vznikajú po iných vnútroočných ochoreniach.
  • Očná hypertenzia: nepovažuje sa za glaukóm, ide o zvýšený vnútroočný tlak, nespôsobuje však zmeny na zrakovom nerve či v zornom poli.

Rizikové faktory pre glaukóm:

zvýšený vnútroočný tlak (nad 21 mmHg)
vek nad 40 rokov
rodinný výskyt glaukómu
africká alebo ázijská rasa
vysoký krvný tlak
ochorenia ciev
cukrovka
krátkozrakosť – nad mínus tri dioptrie
migréna
fajčenie
dlhodobé užívanie kortikoidov (napr. inhalačných pri astme)
úraz oka v anamnéze
hrúbka rohovky pod 0,5 mm

Najčastejšie príznaky glaukómu

  • Akútny glaukóm: náhla bolesť očí, červené oko, zahmlené videnie, dúhové kruhy okolo svetelných zdrojov, nevoľnosť, vracanie
  • Chronický glaukóm: často žiadne príznaky, potreba častej výmeny okuliarových skiel, neschopnosť očí prispôsobiť sa tmavým priestorom, zúženie zorného poľa (rúrkovité videnie), zahmlené videnie, dúhové kruhy okolo svetelných zdrojov, mierne bolesti hlavy

Komplexné očné vyšetrenie

Všetkým, najmä tým, čo majú zvýšené riziko pre vznik glaukómu a hrozí im strata zraku, odporúča Svetová glaukómová asociácia pravidelne absolvovať komplexné očné vyšetrenia:

  • tonometria: meranie vnútroočného tlaku, ktoré by malo byť opakované a zaznamenávané
  • vyšetrenie zrakového nervu: zhodnotenie štruktúry terča zrakového nervu na očnom pozadí
  • vyšetrenie zrakového poľa (perimetria): periférne/postranné videnie je okolie, ktoré dokážeme očami vnímať, keď hľadíme na určitý bod. Perimetria odhalí prípadné výpadky (skotómy) v niektorej oblasti periférneho videnia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #glaukóm #očný tlak