Prevencia je najlepšia medicína aj pri letnej chrípke

Chrípková infekcia je spôsobená studenými vírusmi, ktoré sa prispôsobili vyšším teplotám. Ako sa pred nimi chrániť?

08.06.2016 06:00
letná chrípka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Horúce dni a chladné noci – náhle zmeny teplôt sú najčastejšou príčinou chrípkových infekcií v lete. Málo spánku, pohybu, stres a jednostranná strava vznik týchto infekcií ešte podporujú. Kým „skutočná chrípka“ je spôsobená vírusmi chrípky, tú letnú zapríčiňujú studené vírusy, ktoré sa prispôsobili podmienkam okolia. Väčšinou sa jedná o vírusy entero, coxsackie a echo. Napriek tomu, že letná chrípka má spravidla miernejší priebeh ako influenza, môže spôsobiť komplikácie, ktoré povedú k zápalu prínosových dutín, zapríčinia bronchitídu alebo dokonca pneumóniu.

Medzi najčastejšie príznaky letnej chrípky patrí výtok z nosa, nádcha, bolesti hrdla a hlavy, kašeľ a niekedy aj horúčka. Jej liečba sa líši v závislosti od spomínaných symptómov. Okre pokoja na lôžku a dostatočnej hydratácie môže pomôcť sirup proti kašľu, lieky od bolesti a znižujúce teplotu. Ako aj v iných prípadoch, prevencia je najlepšia medicína. Veľkým teplotným rozdielom sa treba podľa možnosti vyhýbať, po väčšej námahe nie je zmrzlina najlepším nápadom a aj klimatizácia v aute by sa mala pri horúčavách používať len zriedka.

Pri obrane pred vírusom hrá imunitný systém ústrednú rolu. V našej krvi cirkulujú tisíce imunitných buniek, takzvané leukocyty. Tvoria sa v kostnej dreni, slezine a uzlinách a fungujú ako akísi „strážcovia“. Žiaľ, majú len krátku životnosť, niektoré z nich odumierajú po niekoľkých hodinách. Na ich miestach sa tvoria nové, ale na to, aby si mohli plniť svoje funkcie, potrebujú vhodné podmienky. Nedostatočný počet leukocytov vedie k zlyhaniu imunity, a tým pádom sa náchylnosť k vírusovým chorobám zvyšuje. Na to, aby náš imunitný systém ostal neporušený, potrebujeme predovšetkým vitamín D, pohyb, dostatok spánku, vyváženú stravu a žiaden stres.

Šálka horúceho čaju určite nepatrí k najobľúbenejším letným nápojom. Štúdie však dokazujú, že čaj s medom každopádne podporuje imunitu. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínu C je šípkový čaj pri prechladnutí bezkonkurenčný a v lete ho možno servírovať aj vlažný. Med zas obsahuje dôležité flavonoidy, ktoré pôsobia ako antibiotiká a tlmia zápaly. Terapeutický a preventívny účinok pri prechladnutí má aj zinok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #horúčka #letná chrípka #chrípková infekcia #leukocyty