Zápal močových ciest: Najčastejšou príčinou je črevná baktéria

Nekomplikovaný zápal močových ciest prekoná aspoň raz za život 50-60% žien. V priebehu 3-6 mesiacov sa štvrtine z nich táto infekcia vráti.

18.06.2016 06:00
zápal, teplota, močové cesty Foto:
Infekciu močových ciest je väčšinou potrebné liečiť antibiotikami, preto treba rozhodne vyhľadať lekára.
debata

Sú infekcie močových ciest častou diagnózou?
Infekcie v močových cestách sú druhou najčastejšou bakteriálnou infekciou na svete, po baktériami spôsobených zápaloch dýchacích ciest. Odhaduje sa, že sa kvôli nim predpisuje až 15 % všetkých antibiotík. Výskyt zápalov močových ciest stúpa u adolescentiek až na 30 % a v polovici prípadov dochádza k opakovanému návratu ochorenia. V 70 % sa u nich tento problém spája so zápchou.

Prečo trpievajú zápalmi močových ciest častejšie ženy?
U žien je močová trubica veľmi krátka, meria 4 cm a je uložená tesne pred vchodom do pošvy. U mužov je asi 20 cm dlhá a prechádza prostatou a penisom. Dlhšia močová trubica u mužov predstavuje podstatne náročnejšiu "trasu“ pre baktérie, ktoré by sa chceli "vyšplhať“ nahor do močového mechúra. Okrem toho je ústie ženskej močovej rúry v porovnaní s mužským penisom bližšie ku konečníku, kde žijú črevné baktérie E-coli. Tie najčastejšie spôsobujú zápaly močových ciest. V neposlednom rade svoju úlohu zohrávajú aj hormonálne výkyvy v ženskom organizme – zvýšená citlivosť na infekcie je počas menštruácie a tehotenstva. V prípade budúcich mamičiek navyše svoju úlohu zohráva tlak dieťatka na močový mechúr.

Ako sa zápal močových ciest prejavuje?
Tento zdravotný problém môže aj laik rozpoznať pomerne jednoducho: neustále nutkanie na toaletu, močenie po kvapkách, štípanie a pálenie „tam dole“, bolesti v podbrušku. V závažnejších prípadoch stúpne aj teplota a človek cíti celkovú slabosť, únavu a ubitosť. Medzi príznaky cystitídy, zápalu sliznice močového mechúra, resp. uretritídy, zápalu močovej trubice, patrí aj zakalený moč alebo krv v moči. Dôležité je vedieť, že zápal močových ciest nie je sexuálne prenosné ochorenie a nespôsobuje ho ani nedostatočná osobná hygiena.

Prejavy infekcie močových ciest

nutkanie na močenie, pálenie, rezanie (predovšetkým ku koncu močenia), bolesti v podbrušku, krv viditeľná v moči, niekedy teploty, celková únava (najmä pri infekciách horných močových ciest)

Čo robiť v prípade akútneho zápalu močových ciest?
Infekciu močových ciest je väčšinou potrebné liečiť antibiotikami, preto treba rozhodne vyhľadať lekára. V prípade výskytu krvi v moči a horúčky tak treba urobiť čo najskôr. „Ak totiž baktérie vycestujú z močového mechúra nahor cez močovody až do obličiek, ide o veľmi vážnu infekciu, keď musí byť pacient hospitalizovaný a dostáva antibiotiká do žily. Takáto infekcia sa už okrem iných príznakov prejavuje horúčkami a celkovou únavou,“ upozorňuje MUDr. Stanislav Žiaran, vedúci lekár JIS na Urologickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. „Práve z tohto dôvodu ani infekcie dolných močových ciest netreba podceňovať a vždy ich dôsledne doliečiť.“

Aké opatrenia sa ešte odporúčajú okrem užívania antibiotík, resp. pri začínajúcej infekcii?
V prvom rade treba piť tekutiny, akoby išlo o život. Počas úvodných hodín aspoň pol litra každú polhodinu. Podľa MUDr. Petra Brenišina, urogynekológa z Popradu, majú totiž baktérie pri nedostatočnom príjme tekutín v močovom trakte ideálne podmienky na ďalšie množenie. Navyše koncentrovaný moč je omnoho nepríjemnejší a dráždivejší. Nedostatočné zavodnenie teda môže ochorenie len zhoršiť a netýka sa to len bolestí pri močení, ale stúpa aj riziko rozšírenia infekcie do ďalších častí močového traktu. Odporúča sa nesladený urologický čaj, čistá nesýtená voda, odvar z petržlenovej vňate. Alkohol, káva či sýtené limonády sú nevhodné. Časté močenie však má svoj význam v podobe vyplavovania nežiaducich votrelcov z močového mechúra a močovej rúry. Proti bolesti a teplote si možno pomôcť analgetikami, napr. paracetamolom alebo ibuprofénom. Veľmi veľkou pomocou môžu byť kvalitné doplnky výživy obsahujúce extrakt z brusnice veľkoplodej – či už samostatne alebo ako podporná liečba pri užívaní antibiotík. Tieto trpkasté červené plody totiž znižujú schopnosť baktérií prichytiť sa na výstelku močových ciest, zvyšujú tak ich prirodzenú imunitu. Okrem toho spomaľujú rozklad vylúčeného moču a pôsobia aj ako silný antioxidant.

Aká je prevencia zápalov močových ciest?
Pravidelný pitný režim, dôsledné vyprázdnenie močového mechúra po každom močení. Podľa možnosti nezadržiavať moč a pri močení netlačiť. Chrániť sa pred prechladnutím a prudkým striedaním teplôt, po stolici sa utierať spredu smerom dozadu a nosiť bavlnenú spodnú bielizeň (nie tango nohavičky). Chroničkám odborníci odporúčajú ísť sa vymočiť bezprostredne po pohlavnom styku. Nepoužívať na umývanie intímnych partií mydlo ani vaginálne dezodoranty.

Užívanie kvalitných doplnkov výživy s obsahom... Foto: SHUTTERSTOCK
brusnice Užívanie kvalitných doplnkov výživy s obsahom brusníc pomáha pri prevencii zápalu močových ciest.

Prevencia infekcií močových ciest

  • primeraná hygiena (po stolici sa utierať spredu smerom dozadu a nie naopak)
  • vymočiť sa po sexuálnom styku (skôr v prípade žien, ktoré infekciami trpia opakovane)
  • vyhýbať sa rizikovému sexuálnemu styku (hoci nejde o sexuálne prenosné ochorenie)
  • pravidelný pitný režim
  • nezadržiavanie moču
  • vyhýbanie sa sedeniu na studených povrchoch, prezliekanie sa z mokrých plaviek (oslabuje to imunitu u ľudí náchylných na infekcie močových ciest)
  • dôsledné preliečenie gynekologických infekcií
  • užívanie kvalitných doplnkov výživy s obsahom brusníc

Zápaly močových ciest ohrozujú najmä:

  • ženy s oslabenou slizničnou imunitou
  • tehotné ženy
  • diabetikov
  • pacientov s anatomickou odchýlkou v močových cestách, so zavedenou cievkou, s močovými kameňmi, inými poruchami odtoku moču (napr. v súvislosti so zväčšenou prostatou)
  • inkontinentných pacientov (s únikom moču)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #pitný režim #zápal močových ciest #črevné baktérie