Bakteriálna vaginóza: Kyslé pH je prevenciou intímnych problémov

Svrbenie, pálenie, výtok, to sú príznaky, ktoré dôverne pozná mnoho žien. Vzhľadom na to, že dnes sú v lekárňach k dispozícii aj mnohé prípravky na samoliečbu, je dobré poznať rozdiel medzi jednotlivými intímnymi infekciami. V niektorých prípadoch naozaj stačí zakúpiť lokálne antimykotikum alebo vaginálny gél, inokedy je návšteva gynekológa nevyhnutná.

02.07.2016 06:00
intimita, nohavičky, spodná bielizeň Foto:
Mykotické infekcie vedia byť veľmi úporné a jestvujú chronické pacientky, ktoré sa ich nevedia zbaviť. Častejšie bývajú v lete.
debata

V médiách sa často píše o infekcii kvasinkami, tzv. vaginálnej mykóze. Túto infekciu, ktorá sa relatívne často opakuje, sa mnohé ženy snažia preliečiť samy, k dispozícii majú voľnopredajné antimykotiká s klotrimazolom v čapíkoch, v masti, dokonca aj tabletku s účinnou látkou flukonazol, s ktorou možno preliečiť seba aj partnera. Menej sa vie o tzv. bakteriálnej vaginóze, ktorú nespôsobujú kvasinky, ale bakteriálna infekcia a výtok je typický svojím rybím zápachom.

Liečba musí byť v takomto prípade iná a ak infekcia nie je veľmi masívna, je možná aj samoliečba, napríklad gélom s kyselinou mliečnou a glykogénom. Prirodzene, gynekologické infekcie môžu byť aj zmiešané, pretože bakteriálna vaginóza spôsobí zvýšenie pH v pošve, čím vznikne prostredie vhodné aj na premnoženie kvasiniek, ktoré sa tu u časti klinicky zdravých žien v určitom množstve bežne nachádzajú. A takisto naopak – chýbanie „pošvového policajta“ Döderleinovho laktobacila vo vagíne, napríklad ako následok užívania antibiotík, spôsobí mykotickú infekciu, zníženie lokálnej slizničnej imunity a vhodné prostredie pre infekciu baktériami.

Mykóza kontra vaginóza

Až 74 % žien si mylne spája svrbenie, pálenie a zápal v pošve s mykózou. Mykotické infekcie vedia byť veľmi úporné a jestvujú chronické pacientky, ktoré sa ich nevedia zbaviť. Častejšie bývajú v lete. Negatívny vplyv majú aj ochorenia ako napríklad cukrovka, prípadne alergie na latex v kondómoch, mužské semeno a podobne. Podľa niektorých prieskumov je však najčastejšie sa objavujúcou vaginálnou infekciou u žien v plodnom veku bakteriálna vaginóza. Vyskytuje sa dvakrát častejšie ako kandidóza.

„Bakteriálna vaginóza je stav, keď sa pri narušení normálnej vaginálnej flóry začnú množiť anaeróbne baktérie, najčastejšie gardnerela,“ konštatuje gynekológ MUDr. Jozef Španka z Bratislavy. Najčastejšie príčiny sú podobné ako pri kvasinkovej mykóze: oslabenie miestnej imunity, hormonálne zmeny (napr. v rámci menštruačného cyklu), dojčenie, prehnaná intímna hygiena, vlhké prostredie. Celkovo by sa to dalo zhrnúť tak, že následkom všetkých týchto vplyvov dôjde ku zvýšeniu pH v pošve. Vieme, že pre prospešné laktobacily v pošve je optimálne pH do 4,5, čiže pomerne kyslé prostredie, ktoré bráni rozmnožovaniu baktérií a kvasiniek. V tomto prostredí sa darí prospešnému Döderleinovmu bacilu, ktorý zabezpečuje krehkú rovnováhu.

Príčiny vzniku

  • Vaginálna mykóza: následok užívania antibiotík, oslabenej imunity, stresu, nadmernej fyzickej záťaže, nadmernej konzumácie cukru, nakazením od partnera, pod vplyvom vlhkého prostredia, mokrých plaviek, prehnanej intímnej hygieny, chlórovanej vody v bazénoch, málo vzdušnej spodnej bielizne
  • Bakteriálna vaginóza: zmena pH pošvy, oslabenie imunity, dojčenie a hormonálne zmeny, na zvýšenie pH pošvy vplýva aj užívanie antibiotík, parfumované mydlá, prehnaná intímna hygiena, menštruácia, spermie, vlhké prostredie
  • Trichomoniáza: Parazit Trichomonas vaginalis (urogenitalis) sa prenáša kontaktom slizníc pri pohlavnom styku. Menej pravdepodobné sú kontaktné infekcie, napr. uterákom, pri návšteve sauny alebo toalety.

„Pri bakteriálnej vaginóze je však pH zvýšené, môže mať hodnoty až do 7,“ konštatuje MUDr. Španka. Zvýšené pH je jedno z kritérií pre diagnostikovanie bakteriálnej vaginózy v gynekologickej ambulancii (orientačne sa prikladá lakmusový papierik ku vchodu do pošvy). Medzi ďalšie, tzv. Amselove kritériá, patrí riedky bielosivý výtok, pod mikroskopom viditeľné určité kľúčové bunky, pozitívny amínový test (výtok sa natrie na sklíčko s kvapkou lúhu draselného). Kultivácia v laboratóriu neskôr ukáže citlivosť baktérie na antibiotiká, lenže ak žena príde s akútnym problémom, očakáva, že jej gynekológ niečo predpíše hneď „naslepo“. Obyčajne ide o metronidazol alebo klindamycín a po liečbe je dobré opätovne navodiť pošvovú rovnováhu pomocou zdravotníckej pomôcky s kyselinou mliečnou a glykogénom vo forme gélu. U tehotných a dojčiacich žien sa dá v prípade tohto problému uvažovať len o naposledy menovanej liečbe.

Vážny problém pre tehotné

Bakteriálna vaginóza môže byť veľmi vážnym problémom pre ženy, ktoré sú tehotné alebo sa liečia vo fertilizačnom centre. „Infekcia totiž môže nahlodať plodové obaly a spôsobiť predčasný odtok plodovej vody,“ konštatuje gynekológ pôrodník Jozef Španka. Žena, ktorá sa chystá na umelé oplodnenie, ale aj pacientka pred akoukoľvek gynekologickou operáciou musí byť úplne zdravá.

Prevencia infekcií v oblasti intímnych partií, či už ide o kvasinky, alebo baktérie, spočíva v udržiavaní kyslého prostredia. „Štúdie ukázali, že samotné okysľovanie vagíny síce nie je účinnou terapiou bakteriálnych vaginóz, ale je užitočnou metódou v prevencii recidív,“ tvrdí MUDr. Španka. Na to je veľmi dobrá kyselina mliečna a prípravky, ktoré ju obsahujú. S hygienou to netreba preháňať, zdola sa ženám neodporúča používať mydlo, ale prípravky na to určené, respektíve čistú vodu.

Citlivým ženám neprospieva ani úplné vyhoľovanie intímnych partií, pretože aj na ochlpení žijú mikróby zvyšujúce imunitu pošvového vchodu. Po návšteve bazénov, anbitiotickej liečbe, v určitej fáze menštruačného cyklu či pri pocite „že niečo sa deje“ je vhodné siahnuť po vaginálnych géloch s obsahom kyseliny mliečnej a glykogénu alebo čajovníkového oleja, po lokálnych tabletách s probiotikami a podobne. „Jogurt do pošvy nepomôže, pretože obsahuje Lactobacillus bulgaricus, a ten tam nepotrebujete,“ upozorňuje ženy gynekológ. Döderleinov bacil je síce tiež druh laktobacila, ale ide o Lactobacillus vaginalis.

Ako rozpoznať, o akú infekciu ide?
Vaginálna mykóza Bakteriálna vaginóza Trichomoniáza
svrbenie a pálenie svrbenie a pálenie svrbenie a pálenie
biely tvarohovitý výtok belavý až sivý hustý výtok žltkastý až zelený spenený výtok
bolestivý pohlavný styk rybací zápach bolesť a nutkanie na časté močenie
sčervenanie a opuch zvýšené pH zhruba 50 % žien bez príznakov ochorenia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vaginálne infekcie #intímne problémy #gynekológ #bakteriálna vaginóza