Najčastejšia pohlavne prenosná choroba je genitálny herpes

Genitálny herpes je vírusová infekcia, ktorej sa nedá zbaviť, pretože telo neopustí. Čo ste o tomto ochorení chceli vedieť, ale hanbili ste sa to opýtať?

05.07.2016 06:00
nohavičky, vaginálny zápal Foto:
Ilustračné foto.
debata

Faktom je, že sexuálne prenosné choroby patria ešte stále k tabuizovaným témam. A pritom sa v dnešnej dobe skloňujú častejšie ako v minulosti. Podľa štatistiky s nimi majú ľudia do činenia aspoň raz v živote – v neposlednom rade za to môže rastúce číslo sexuálnych partnerov. Pozor! Kvapavka (odborne nazývaná gonorrhoe) a syfilis (lues) sú opäť na vzostupe.

Herpes na genitáliách

Herpes na perách? Poznáme viacerí, alebo takmer všetci. Ani zďaleka sa to však, našťastie, nedá tvrdiť o herpese v genitálnej oblasti alebo v análnom otvore. Mnohým táto predstava naháňa strach, ktorý je na mieste. V skutočnosti totiž patrí táto sexuálne prenosná infekcia k najčastejším pohlavne prenosným chorobám na svete. Odhaduje sa, že 10 až 30 percent ľudí nosí vírus, ktorý spôsobuje genitálny herpes, v sebe. Ak je človek raz infikovaný, vírusy ostávajú celý život v tele a choroba tým pádom môže kedykoľvek prepuknúť.

Príznaky genitálneho herpesu

Nie každý, kto je napadnutý herpetickým vírusom, spozoruje aj príznaky. V mnohých prípadoch sa tvoria po troch až desiatich dňoch príšerne svrbiace, páliace pľuzgieriky v intímnej oblasti, naplnené tekutinou. Po niekoľkých dňoch sa premenia na plytké vredy, tie potom znova zmiznú. Okrem toho môžu infekciu s genitálnym herpesom sprevádzať príznaky, ktoré sa podobajú chrípkovým. Keďže vyliečenie nie je možné, ochorenie môže kedykoľvek prepuknúť znova: Do kariet mu hrá predovšetkým stres a oslabený imunitný systém.

Terapia

Aby sa zabránilo šíreniu, používajú sa virostatiká vo forme tabliet alebo masti. Pri ľahkých symptómoch možno siahnúť aj po domácich prostriedkoch ako je obklad z dubovej kôry, sirôtkový alebo orechový obklad: Jednoducho uvariť vo vode, vymáčať v liečivej tekutine a obklad priložiť na postihnutú oblasť.

Nespoliehať sa na kondóm

Pri liečbe je dôležité úplne sa zriecť pohlavného styku, aby sa nenakazil aj partner. Treba mať na pamäti, že genitálny herpes sa prenáša nielen vaginálnym, ale aj orálnym či análnym pohlavným stykom. Kondóm môže znížiť riziko infekcie, nedá sa však naň spoľahnúť na sto percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sex #stres #kondóm #infekčné choroby #pľuzgier #genitálny herpes #virostatiká