Niekoľko testov, ktoré si môžete urobiť v pohodlí domova

Domáce testy sa robia z rôznych vzoriek – z krvi, moču, zo stolice, zo steru z pošvy aj zo slín. Ich kvalita a spoľahlivosť sú rôzne.

17.07.2016 06:00
domáce testovanie, tester, prevencia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Základným predpokladom správneho výsledku je dôsledné dodržanie návodu na použitie a tiež sa odporúča test zopakovať aspoň dvakrát s odstupom určitého času. Definitívny výsledok je však vždy potrebné potvrdiť u lekára, ktorý vám ho odborne zhodnotí a vysvetlí, ako ďalej postupovať.

Domáci toxikologický test

  • je rýchly jednokrokový test na zisťovanie viacerých drog v ľudskom moči – marihuany, extázy, kokaínu, amfetamínu a opiátov. Ak je droga v moči prítomná, naviaže sa v teste na určité látky, čo sa potom v políčku pre tú-ktorú drogu prejaví ako výsledok. Výsledok testu je odčítateľný už päť minút po použití. Test okrem drog zisťuje aj hodnoty kontrolných látok, vďaka ktorým je možné odhaliť, či nebola vzorka moču zriedená, či inak zmenená. Je spoľahlivý, no poskytuje len predbežný výsledok, preto ak sú výsledky pozitívne, požiadajte lekára o klinické a profesionálne posúdenie.
  • toxikologické testy slúžia na odhalenie prítomnosti drogy v organizme a môžu sa robiť z krvi, z moču alebo zo slín. V zriedkavých prípadoch sa využíva rozbor potu alebo obsahu žalúdka. Najspoľahlivejšie je vyšetrenie moču, v ktorom ostávajú stopy drogy asi päť dní, čo je dlhšie ako v krvi.
  • laboratórne toxikologické testy dokážu odhaliť viac ako 30 rôznych drog súčasne vrátane liekov na predpis i voľnopredajných, vitamínov a iných potravinových doplnkov, alkoholu a, samozrejme, aj ilegálne drogy.
  • väčšina testov na drogy sú tzv. kvalitatívne testy – dokážu odhaliť prítomnosť látky v organizme, no neurčujú jej presnú hladinu, hodnotu. Výsledok testu je teda buď pozitívny, alebo negatívny, no neurčuje, koľko drogy človek užil ani kedy to bolo (pri niektorých drogách ostáva ich hladina odhaliteľná aj po niekoľkých dňoch od užitia).
  • test na drogy môže byť niekedy falošne pozitívny alebo negatívny, preto sa vždy odporúča zopakovať ho. Na definitívne potvrdenie výsledku sa následne môže urobiť aj kvantitatívny test, ktorý presne určí, koľko drogy človek v tele má.
  • výsledky testov môžu skresliť: niektoré jedlá a nápoje (napríklad jedlá, ktoré obsahujú mak), niektoré lieky, napríklad bežné voľnopredajné lieky proti chrípke, nedostatočne veľká vzorka. Naopak, napr. vypitie veľkého množstva vody výsledok neskreslí.

Test na chlamýdie

  • ak má žena podozrenie, že by mohla byť infikovaná chlamýdiami, môže si už urobiť domáci test, ktorý odpovie porovnateľne spoľahlivo, ako laboratórne testy u lekára. Robí sa zo vzorky buniek z krčka maternice, je teda určený len pre ženy. Súprava obsahuje vatovú tyčinku, ktorou si žena odoberie vzorku, a roztoky, s pomocou ktorých treba presne podľa návodu vzorku buniek spracovať a na záver pripravený roztok nakvapkať na pripravenú testovaciu kazetu. Test nie je tak jednoduchý, ako napríklad tehotenské testy, vyžaduje si prípravu a správny postup, ale zároveň prináša pomerne presný výsledok. Ak je výsledok testu pozitívny, je nevyhnutné vyhľadať čo najskôr lekára, diagnózu potvrdiť a dať si predpísať liečbu. Ak je výsledok negatívny, je vysoko nepravdepodobné, že by žena bola infikovaná. Pre istotu je možné test s odstupom času zopakovať. Napriek negatívnemu výsledku treba dodržiavať pravidelné preventívne prehliadky u gynekológa.

Test na kvapavku

  • aj kvapavka sa už v súčasnosti dá diagnostikovať domácim testom. Keďže veľmi často je toto ochorenie bez príznakov, jediná možnosť, ako ho odhaliť, je otestovať sa. Domáci test umožňuje zistiť pravdu rýchlo a diskrétne. Samozrejme, ak je test pozitívny, je nevyhnutné navštíviť lekára, výsledok potvrdiť alebo vyvrátiť a začať ihneď s potrebnou liečbou. Je určený pre ženy aj pre mužov. U žien sa vyšetruje zo vzorky buniek z krčka maternice, u mužov sa vyšetruje ster z okolia otvoru močovej trubice. Výsledok je známy asi po 30 minútach.

Tehotenský test z moču

  • stanoví tehotenstvo už od 7. dňa po počatí ešte pred očakávanou menštruáciou, použitie kedykoľvek počas dňa, výsledok do troch minút, diagnostický prostriedok in vitro na samotestovanie na kvalitatívne stanovenie hCG v moči

HIV test

  • preukázaná účinnosť 99 %, výsledok už do 30 minút. Po tom, čo sa vírus HIV dostane do ľudského organizmu, začne sa usadzovať v bunkách. Organizmus si vytvára protilátky HIV, aby mohol proti vírusu bojovať – tzv. sérokonverzia. To trvá zvyčajne 6 až 12 týždňov. Akékoľvek testy na protilátky HIV (aj laboratórne) realizované v tomto štádiu (ak sa sérokonverzia ešte neskončila) nepotvrdia infekciu, pretože organizmus protilátky ešte nemá vytvorené. Táto situácia sa opisuje aj ako „falošne negatívny“ výsledok. Treba počkať minimálne 12 týždňov od rizikového správania. Aj napriek tomu existuje možnosť, že niektorí jednotlivci prežijú dlhšie obdobie bez rozpoznateľného množstva protilátok. Preto ak bol prvý negatívny HIV test vykonaný v prvých 3 mesiacoch po vystavení sa infekcii, je dobré zvážiť opakovanie testu po viac ako 3 mesiacoch po možnom vystavení sa infekcii. Vo veľmi zriedkavých prípadoch môže trvať aj 6 mesiacov, kým sa vytvoria protilátky na HIV. V prípade pozitívneho výsledku hneď kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, ktorý výsledok overí laboratórnym testom.

Diabetes test

  • je efektívnym testom k včasnej detekcii abnormálnej hladiny cukru v krvi, ktorá môže byť príznakom cukrovky alebo iných zdravotných problémov. Neliečená cukrovka spôsobuje vážne poškodenia rôznych orgánov. Ak je abnormálna hladina cukru potvrdená a včas sa začne liečba, je možné týmto poškodeniam predísť alebo ich oddialiť.

Mononukleóza test

  • infekčná mononukleóza je vírusové ochorenie spôsobené vírusom Epstein-Barrovej. K jej prenosu najčastejšie dochádza slinami, preto sa mononukleóze tiež hovorí „choroba z bozkávania“. Prejavuje sa podobne ako angína, bolesťami v krku, zdurenými uzlinami, horúčkou a únavou. Dôležité však je pri chorobe zachovávať pokoj na lôžku a dodržiavať diétu, pretože v priebehu ochorenia často dochádza k prechodnému narušeniu funkcie pečene. Ak sa ochorenie včas rozpozná a pacient dodržiava liečebný režim, väčšinou dochádza k úplnému uzdraveniu. Test je určený k včasnému rozpoznaniu ochorenia.

CRP test

  • je špecifický imunochemický test na kvantitatívne stanovenie C-reaktívneho proteínu (CRP) zo vzorky plnej krvi, séra či plazmy. Meranie koncentračnej hladiny C-reaktívneho proteínu pomáha pri rozlíšení bakteriálnej a vírusovej infekcie. Bežná koncentrácia v sére zdravých jedincov je nízka (0–7 mg/l), pri bakteriálnej infekcii sa výrazne zvýši počas 6 až 12 hodín, pričom vo väčšine prípadov platí, že zvýšené koncentrácie CRP sú typické pre bakteriálne ochorenia, na rozdiel od vírusového, keď koncentrácia CRP zostáva v normálnom rozmedzí. Urobením tohto jednoduchého testu možno predchádzať zbytočnému predpisovaniu antibiotík pacientom, pretože nemajú význam kvôli vírusovému typu infekcie.

Food Detective

  • je samodiagnostický test potravinovej intolerancie. Potravinová intolerancia nie je taká životu nebezpečná, ale jej prejavy by sa nemali podceňovať. Ľudia, ktorí trpia potravinovou intoleranciou, sú často obmedzovaní v prirodzenom a normálnom priebehu života. Potravinovou intoleranciou trpí asi 45 % obyvateľstva, pritom veľký počet ľudí trpí často viacerými symptómami potravinovej intolerancie. Prejavy potravinovej intolerancie nebývajú vždy správne identifikované. Ľudia často musia prekonávať pocity nafukovania a každodennú únavu. Potravinová intolerancia je nezvyčajná reakcia ľudského organizmu na niektoré konzumované potraviny, ktorej prejavy bývajú rôzne. Medzi časté príznaky patria silné bolesti hlavy, nadúvanie, migréna či kožné alebo respiračné ťažkosti. Príznaky sa často objavujú až po niekoľkých hodinách alebo dňoch, preto je ťažké zistiť, ktorá potravina je pôvodcom potravinovej intolerancie.

Test na žalúdočné vredy

  • týmto preventívnym testom sa dá rýchlo a efektívne dokázať infekcia baktériou Helicobacter pylori, ktorá je najčastejšou príčinou vzniku žalúdočných vredov. Potrebujete na to len jednu kvapku krvi a výsledok sa dozviete v priebehu niekoľkých minút.

Cholesterol test

  • umožní zistiť hladinu celkového aj HDL cholesterolu. Skladá sa z dvoch samostatných testov pre celkový a pre HDL cholesterol. Štatistiky dokazujú, že vysoká hladina cholesterolu v krvi je jednou z najčastejších príčin kardiovaskulárnych ochorení. Avšak rozhodujúca nie je len hladina celkového cholesterolu, ale aj pomer medzi celkovým a „dobrým“ HDL cholesterolom.

Test na zistenie krvnej skupiny

  • umožní určiť krvnú skupinu. Táto technika zistenia krvnej skupiny je už používaná po celom svete. Pomocou sterilnej lancety získate vzorku krvi. Tá je umiestnená do 4 koliesok na testovacej karte a zmiešaná s kvapkou vody. Po niekoľkých minútach môžete určiť vašu krvnú skupinu.

Testy verzus vyšetrenie u lekára

Domáce testy často využívajú rovnaké metódy, ako vyšetrenia v laboratóriu. Preto sú aj porovnateľne spoľahlivé. Napriek tomu ostávajú vyšetrenia u lekára v niektorých prípadoch nenahraditeľné…
Výhody domáceho testovania: pohodlnosť, diskrétnosť, rýchlosť, bez čakania, spoľahlivosť, dostupnosť
Nevýhody domáceho testovania: nie je záruka, že človek vzorku správne odobral a urobil test presne podľa inštrukcií, v prípade pozitívneho výsledku môže človeku chýbať vysvetlenie od lekára, ako aj ďalšie odporúčania, ako postupovať, a tak môže zbytočne prežívať veľkú úzkosť, kým sa na konzultáciu k lekárovi dostane.

Výhody testovania u lekára: len lekár môže výsledok testu definitívne potvrdiť alebo vyvrátiť, lekár človeku môže hneď poskytnúť potrebné informácie a vysvetliť, čo výsledok znamená a či je potrebná nejaká liečba či opatrenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #preventívna prehliadka #samovyšetrenie #domáce testy