Krv darujte ešte pred dovolenkou

Myslite na to, že darovať krv krátko po dovolenke nemusí byť až také jednoduché. Z dôvodu minimalizovania prenosu ochorení sa po návšteve niektorých krajín darcovstvo rôzne dlhý čas neodporúča. Takisto si návštevu odberového pracoviska nenechajte na poslednú chvíľu pred odchodom - môže vás to oslabiť.

16.07.2016 06:00
debata (1)

Krajiny Európy
Pri dlhšom pobyte v európskych krajinách počkajte do najbližšieho odberu aspoň dva týždne. Stihnete sa doma aspoň trochu aklimatizovať, dostať do zabehaných koľají a uvidíte, či sa budete cítiť dobre. Dovolenka je síce určená na oddych, ale zmena prostredia takisto môže narušiť imunitný systém.

Krajiny Európy, kde sa nachádzajú utečenci
Ak dovolenkujete v krajinách, kde sa nachádzajú utečenci, je potrebné s darovaním krvi počkať minimálne tridsať dní.

Mimoeurópske krajiny, Afrika a Juhovýchodná Ázia
Po vycestovaní za hranice európskeho kontinentu treba počítať približne s jedným mesiacom „karantény“ v zmysle nemožnosti darovať krv. Po návšteve krajín Afriky a Juhovýchodnej Ázie nebudete môcť darovať krv dokonca celých šesť mesiacov. Dôležité je aj to, ako ste sa po návrate domov cítili, či sa u vás vyskytli nejaké prejavy infekčného ochorenia ako napríklad hnačky či horúčka.

Južná a Stredná Amerika vrátane Karibskej oblasti a Kapverdských ostrovov
Platí kontraindikácia darovania krvi počas 28 dní od opustenia týchto oblastí, a to až do odvolania. Súvisí to s výskytom vírusu Zika.

Ako často možno darovať krv?

Muži každé 3 mesiace (4-krát ročne)

Ženy každé 4 mesiace (3-krát ročne)

Bezradní v poradni

Ako dlho po laserovej operácii očí nemôžem ísť darovať krv?
Po laserovej operácii očí, ak nemáte nijaké komplikácie, môžete ísť darovať krv po jednom mesiaci od zákroku.

Môžem darovať krv, ak ma bodla včela?
Po uštipnutí včelou môžete krv darovať, pokiaľ nemáte prejavy nejakej silnej lokálnej alergickej reakcie; to znamená veľký opuch, známky zápalu v mieste uštipnutia, ak ste nemali prejavy celkovej ťažkej alergickej reakcie, tzv. anafylaktickej reakcie. Pri vyšetrení informujte transfúziologického lekára a ukážte mu miesto bodnutia.

Pred nejakým časom mi diagnostikovali tetániu. Môžem darovať krv?
V takomto prípade je nevyhnutné poznať bližšie okolnosti ochorenia, jej prejavy, liečbu. Niektoré prejavy tetánie dovoľujú darovať krv a sú také, pri ktorých to možné nie je. Najlepšie by bolo priniesť na transfúznu stanicu svoju zdravotnú kartu a transfúzny lekár rozhodne o vhodnosti darovania.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #darcovstvo krvi #seriál Tisíc a jedna kvapka