Chodievajte skôr spať a schudnite dve kilá za rok

Kto chodí skôr spať, rýchlejšie a ľahšie sa mu chudne. Kilá zhodíme len tak mimochodom, v spánku.

27.07.2016 06:00
spánok, žena, spiaca žena, noc, posteľ, budík Foto:
Spať treba ísť do 23. hodiny.
debata (2)

Schudnúť v spánku – pred pár rokmi to bol úžasný slogan diétnych poradcov. Znie to totiž viac než dobre – už viac nehladovať, nešportovať, len viac spávať. Svetlo sveta aktuálne uzrela rozsiahla štúdia, ktorá ukázala: Kto ide skôr spať, zje toho na druhý deň menej a podporuje zdravé stravovacie návyky.

To je výsledok analýzy dát od viac ako 850-tisíc účastníkov. Táto štúdia potvrdila výsledky mnohých iných štúdií, ktoré dokazujú, že nedostatočný alebo nekvalitný spánok spomaľuje uvoľňovanie hormónov, ktoré regulujú náš hlad a pocit sýtosti. Stručne a jasne, kto trpí nespavosťou, priberie viac ako ľudia, ktorí spávajú dostatočne.

Pre analýzu bol hodnotený počet hodín spánku, priemerný čas, kedy odchádzame do postele, odklon od tohto času a iné ako je vek, pohlavie, BMI a stravovacie návyky. Účastníci s normálnou hmotnosťou, ktorí odchádzali do postele spravidla okolo 21:30, na druhý deň prijali o 220 kalórií menej – v porovnaní s „nočnými sovami“, ktoré išli spať až o 02:30.

Záver analytičky Kirstin Aschbacher pre Huffington Post znel: „Keď pôjdete spať o hodinu skôr a budete toto pravidlo dodržiavať rok, teoreticky by to malo viesť k zníženiu váhy až o dva kilogramy – a to bez zmeny aktivity.“

Analýza priniesla aj ďalšie zaujímavé aspekty. Napríklad, že ľudia, ktorí idú skôr do postele (teda medzi 19 až 23 hodinou), vedú v princípe zdravší životný štýl. Stravujú sa vyvážene – jedia veľa zeleniny, ovocia, vlákniny a bielkovín. To sa o tých, čo sú v noci aktívni, tvrdiť nedá. Nočné sovy, ktoré odchádzajú do postele po 23. hodine, sú častokrát závislé na káve, alkohole, cukre, nezdravých tukoch a sacharidových bombách.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #životný štýl #spánok #vláknina #hlad #nespavosť #cukor #sýtosť