Syndróm ekonomickej triedy: Chystáte sa letieť?

Lietadlá sú po lodiach najbezpečnejší dopravný prostriedok. Táto forma dopravy má však svoje špecifiká aj zdravotné riziká, ktoré treba zvážiť. Jedným z nich je syndróm ekonomickej triedy- opuch nôh a zvýšené riziko trombózy počas dlhého sedenia bez pohybu.

30.07.2016 06:00
let, lietanie, lietadlo, cestovanie, Foto:
Niektoré letecké spoločnosti už na obrazovkách umiestnených nad sedadlami alebo na nich odporúčajú, ako si počas dlhého letu precvičovať nohy: prepínať špičky, krúžiť nohami v členkoch, v sede napínať sedacie svalstvo a podobne.
debata

Pri bežných charterových letoch do nejakej európskej destinácie trvajúcich hodinku či dve to nie je až taký problém. Spozornieť treba, ak sa človek chystá na dlhý let. Mal by myslieť na možný chlad, suchý vzduch v lietadle a tzv. syndróm ekonomickej triedy. Najmä počas štartu býva v lietadlách pomerne silno pustená klimatizácia a bez šatky okolo krku či bavlnených ponožiek sa dá ľahko prechladnúť. Chladno cestujúcemu ostane aj vtedy, ak zaspí. V súčasnosti už nerozdávajú vo všetkých lietadlách automaticky deky – a niekedy sú za poplatok. Nezabudnite na to najmä vtedy, ak so sebou máte deti.

V kabíne lietadla je veľmi suchý vzduch. Preto nie je vhodné ísť do lietadla s vysušujúcim mejkapom na tvári. Zoberte si so sebou vzorku hydratačného krému (napr. z časopisu). Pred odletom sa ešte na letisku napite, pretože na palube buď dostanete v rámci občerstvenia len malý pohárik tekutín, alebo rátajte s tým, že za všetko sa platí. Nezaškodí mať poruke tabletku proti bolesti hlavy, optimálne v kombinácii s účinnou látkou uvoľňujúcou prínosové dutiny (pseudoefedrínu) pri zaľahnutí v ušiach a tlaku v oblasti čela.

Kapitolou samou osebe je počas dlhých letov zdravotný problém nazývaný syndróm ekonomickej triedy. Ide o pomerne častý problém cestovateľov, a to nielen v lietadlách, ale aj pri dlhých cestách autobusom. Spája sa s opuchom nôh v oblasti členkov a rizikom tvorby krvných zrazenín. O ekonomickej triede sa v názve týchto zdravotných ťažkostí hovorí preto, že problém obyčajne vzniká u cestujúcich v ekonomickej triede (economy class), kde je medzi sedadlami nedostatok priestoru na nohy. Niektoré letecké spoločnosti už na obrazovkách umiestnených nad sedadlami alebo na nich odporúčajú, ako si počas dlhého letu precvičovať nohy: prepínať špičky, krúžiť nohami v členkoch, v sede napínať sedacie svalstvo a podobne.

Kto je náchylný na opuchy, má problém s kŕčovými žilami alebo už prekonal trombózu, mal by si pri odbavovacom pulte (check-in) na letisku žiadať o miesto pri uličke (po anglicky „aisle“, čítaj „ájl“). V smere do uličky sa dajú nohy lepšie vystrieť a časté vstávanie nebude obťažovať spolucestujúcich. Dobrou alternatívou sú aj sedadlá pri núdzovom východe, kde je viac miesta na nohy.

„Cvičeniu počas dlhých ciest by sa mali venovať najmä tehotné ženy, cestovatelia nad 50 rokov, osoby s postihnutím srdca, ciev, s kŕčovými žilami, nadváhou, poruchou zrážanlivosti krvi, pri užívaní antikoncepcie. Zvýšené riziko trombózy majú fajčiari a pacienti po operáciách alebo poraneniach predovšetkým v oblasti panvy a končatín,“ tvrdí odborník na cestovateľskú medicínu doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., vo svojej knihe Zdravie – najlepší spoločník na cestách. „Takíto ľudia by v priebehu dlhého denného letu nemali užívať ani lieky na spanie, pretože sa tým znižuje potrebná fyzická aktivita.“ Týka sa to aj liekov proti cestovnej nevoľnosti, pretože niektoré uspávajú (napr. Kinedryl).

Vynikajúcou prevenciou proti trombóze sú kompresívne pančuchy (resp. cestovateľské kompresívne podkolienky). Kompresia znamená tlak. Sťahovacia pančucha primerane pevne objíme nohu, vytvorí na rozšírené žily tlak, ktorý zúži ich prierez. Vďaka tomu sa môžu žilové chlopne lepšie uzatvárať a zvýši sa rýchlosť prúdenia žilovej krvi. Lepší tok krvi smerom k srdcu dokonca znižuje aj nebezpečenstvo vzniku trombózy a následne aj embólie. Pri nosení kompresívnych pančúch či podkolienok počas dlhého sedenia omnoho menej opúchajú nohy a takisto menej bolia.

„Kompresívne pančuchy či podkolienky sú zdravotnícka pomôcka a musia byť klinicky skúšané a kontrolované. Aj preto ich môžu predávať len výdajne zdravotníckych pomôcok alebo lekárne,“ vysvetľuje farmaceutická laborantka Ivana z ARIES MEDISHOP-u v Bratislave. Niektorí pacienti potrebujú pred odletom dokonca injekciu nízkomolekulárneho heparínu, ktorý im predpíše špecialista. Špeciálne upravenú jednorazovú injekciu si aplikujú sami do kožnej riasy dve hodiny pred odletom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #trombóza #let #MUDr. Rastislav Maďar