Kompresívna terapia: S pančuchami musíte niekedy zabojovať

Niektorí pacienti prídu do zdravotníckych pomôcok ARIES MEDISHOP v Bratislave vrátiť predpísané kompresívne pančuchy s tým, že sú im malé. "Vyše 90 % takýchto reklamácií vybavím tým, že ich v kabínke naučím, ako si ich správne obliekať. Jestvujú na to aj rôzne pomôcky a finty. Kompresia totiž nemá význam, ak nevyvíja na žily potrebný tlak," vysvetľuje farmaceutická laborantka Ivana.

04.08.2016 06:00
debata
Sťahovacia pančucha primerane pevne objíme... Foto: SHUTTERSTOCK
nohy, žily, punčochy, pančuchy Sťahovacia pančucha primerane pevne objíme nohu, vytvorí na rozšírené žily tlak, ktorý zúži ich prierez.

Kto pozná žilovú bolesť nôh a používa kompresívne pančuchy, vie, ako veľmi dokáže táto zdravotná pomôcka pomôcť. Človek nemusí mať ani diagnostikované kŕčové žily, ale ak vie, že ho čaká ťažký deň strávený na nohách, alebo, naopak, v sede bez pohybu, podporná alebo prvá trieda kompresívnych pančúch účinne zabráni večerným opuchom a bolestiam nôh. Existujú aj kompresívne podkolienky do lietadla. „Aj ja nosím kompresívne pančuchy, najmä ak mám popoludňajšiu službu,“ hovorí pani Ivana. „A zdôrazňujem to aj svojim klientom, keď ich potrebujem motivovať, aby kompresiu naozaj nosili. Iba vtedy to má význam.“

Podstatou chronickej žilovej nedostatočnosti, ktorej jednou formou sú známe kŕčové žily, je fakt, že oslabené žilové steny pod vplyvom najrôznejších faktorov „povolia“. Žila sa nemôže dobre vyprázdňovať, hromadí sa v nej krv, a tak sa rozšíri. Žilové chlopne prestávajú tesniť, a tak nedostatočne bránia spätnému toku krvi priťahovanej gravitáciou. Ak sa nemôžu dobre uzatvárať, prúd krvi sa vo vzniknutých rozšírených vačkoch začne hromadiť, dokonca sa vracia naspäť, čo spôsobuje zdravotné problémy. Hovorí sa tomu reflux. Kompresia znamená tlak.

Sťahovacia pančucha primerane pevne objíme nohu, vytvorí na rozšírené žily tlak, ktorý zúži ich prierez. Vďaka tomu sa môžu žilové chlopne lepšie uzatvárať a zvýši sa rýchlosť prúdenia žilovej krvi. Lepší tok krvi smerom k srdcu dokonca znižuje aj nebezpečenstvo vzniku trombózy a následne aj embólie.

Celé alebo podkolienky?

Kompresívne pančuchy existujú lýtkové (čo sú vlastne podkolienky), stehenné (na stehne môžu byť okrem lemu ukončené aj peknou čipkou a silikónový pásik bráni ich zosúvaniu smerom nadol) a celé pančuchové nohavice. Existuje tzv. podporná a ďalej štyri kompresívne triedy podľa sily tlaku, ktorý vyvíjajú. Na druhú, tretiu a štvrtú kompresívnu triedu pripláca zdravotná poisťovňa a predpísať ich môže angiológ, cievny chirurg, chirurg, internista, dermatológ, tehotným gynekológ. Tehotným môže gynekológ predpísať pančuchy na mieru. Nárok je na dva páry ročne.

Podpornú (70 DEN) a prvú triedu (140 DEN) si pacient plne platí sám. Skratka DEN znamená silu vlákna a transparentnosť produktu. Kompresia musí byť najsilnejšia v oblasti členka a smerom nahor tlak klesá. Ak si teda kupujete v bežnej obuvi podkolienky alebo pančuchy s prívlastkom „sťahujúce“, ide viac o estetický účinok, ten zdravotný je minimálny. „Kompresívne pančuchy alebo ramenné návleky sú zdravotnícka pomôcka a musia byť klinicky skúšané a kontrolované. Aj preto ich môžu predávať len výdajne zdravotníckych pomôcok alebo lekárne. V poslednom období mi sem chodia ľudia, ktorí zháňajú alebo už majú kúpenú kompresiu na zips cez telešoping. Ak máte kŕčové žily a opuchy, nemôže vás predsa tlačiť nejaký zips. Minule tu bola pani, ktorá ho mala doslova vrytý do nohy!“

Prichádzajú dva druhy klientov. Jedni o kompresii veľa nevedia, len počuli, že to pomáha, a prišli si na skúšku niečo zakúpiť. Úplným „začiatočníkom“, ak ešte nemajú diagnostikované kŕčové žily a večer po práci ich občas pobolievajú nohy, odporučia v ARIES MEDISHOPE podpornú triedu kompresívnych pančúch. Prvá trieda môže byť na prvé vyskúšanie so svojimi 140 DEN-mi prisilná. Obe tieto triedy však majú tú výhodu, že sú ešte veľmi tenké, lesklé a vzhľadom sa prakticky neodlišujú od bežných siloniek. „Posudzujeme to individuálne, ale kto už má nejaké problémy, opuchy či vystúpené žily, podporná trieda je preňho slabá a odporučíme mu návštevu lekára,“ konštatuje Ivana z predajne zdravotníckych pomôcok.

So špičkou či bez?

Potom prichádzajú pacienti so zdravotnými poukazmi. Lekár im už teda predpísal určitú kompresívnu triedu a takisto určil, či im stačia stehenné, lýtkové, alebo musia mať celé pančuchové nohavice. Predovšetkým od druhej triedy (od 360 DEN) vyššie treba pacientom nohy dôsledne krajčírskym metrom odmerať vo viacerých bodoch (napr. obvod chodidla, nad členkom, oblasť lýtka, pod kolenom, nad kolenom a vyššie) v závislosti od toho, či potrebujú iba podkolienky, alebo celé pančuchové nohavice. Existuje totiž nielen viacero veľkostí, ale aj dĺžkových mier uvedených vo veľkostnej tabuľke. Inak by sa kompresia minula účinkom.

Ak má pacient zdravotný poukaz a chce iné pančuchy, ako má predpísané, mal by to riešiť so svojím lekárom. Niekedy sa stane, že sa lekár s pacientom zle porozumejú a na poukaze sú celé pančuchové nohavice, hoci by mu zo zdravotného hľadiska stačili a aj boli príjemnejšie tie stehenné. „Takisto si pacienti občas pýtajú nižšiu kompresívnu triedu,“ podotýka farmaceutická laborantka. "Snažím sa im vysvetliť, že predpísaná sila kompresívnej triedy má svoj význam. To, čo sú ochotní nosiť, by si mali vyjasniť najmä pri konzultácii s lekárom. Ak však trvajú na svojom, tvrdím, že lepšia je aspoň nejaká kompresia v porovnaní so žiadnou. S kompresívnymi pančuchami vyšších tried treba najmä v úvode trochu zápasiť, ale praxou to zvládnu aj starší ľudia či dokonca reumatici. Ku vyšším triedam sú pribalené pomôcky ako napríklad textilné návleky na ruky, po ktorých sa pančuchy pri obliekaní šmýkajú.

"Dobrú fintu mi prezradila jedna ošetrovateľka z domova dôchodcov v Rakúsku. Lýtkové pančuchy bez špice prevráťte pri obliekaní na opačnú stranu a navliekajte si ich na nohy tak, ako keď obliekate obliečky na periny.

Pančuchy nezrolujte v rukách až po spodok, lebo vrstva, ktorú držíte zrolovanú medzi prstami, je následne príliš pevná. Radšej si namotajte na ruky len kúsok, zastrčte do nich nohu čo najviac a poťahujte nahor po kúskoch. Najťažšie je prejsť cez členok, kde je sila sťahu najsilnejšia." Lepšie je však raz ukázať ako tisíckrát vysvetliť!

So špičkou alebo bez špičky? To si musí každý zvážiť sám. Pri silnejšej kompresii môžu pančuchy bez voľnej špice sťahovať prsty – najmä ľuďom, ktorí už majú nejaké poruchy anatómie chodidla v podobe haluxov či kladivkovitých prstov. Niektoré dámy však chcú pančuchy so špičkou do lodičiek. „Najmä v zime však na ne aj tak odporúčam nosiť ponožky, pretože v čižmách sa pančuchy zničia, akoby zožmolkujú,“ upozorňuje odborníčka. „Prať ich treba len ručne v mydlovej vode a nepoužívať aviváž, lebo tá ničí elastické vlákna. Rozhodne nesušiť na radiátoroch alebo v sušičke, len voľne zavesiť. A ak sa stehenné pančuchy začnú zosúvať, stačí silikónový pásik pretrieť nejakým alkoholom, hoci alpou. Priľnavosť sa zas obnoví.“ Samozrejme, počas obliekania dať dole prstene a pozor na nechty. Pri kompresívnych pančuchách sa nezvykne púšťať očko, ale prederaviť ich je možné.

Nárok na úhradu poisťovňou vzniká každých šesť mesiacov. Tým, čo kompresiu naozaj poctivo nosia, samozrejme, dva páry pančúch ročne nestačia, opotrebujú ich. „Obyčajne si kúpia ešte minimálne jedny do zásoby za plnú sumu. Iným zas zdôrazňujeme, aby nezabudli, že majú nárok každého pol roka, nepremrhali to, dali si ich predpísať a nahonobili si viac párov na striedanie,“ také sú skúsenosti z praxe. „Nosenie kompresie naozaj má svoj význam. Niekedy pacient príde o nejaký čas a vidím, že má o číslo menšie nohy! Jednoducho už tak neopúcha. Preto ho musíme vždy nanovo premeriavať, aby sme mu dali správnu veľkosť.“

Okrem pančúch aj ramenné návleky

Okrem kompresívnych pančúch a mnohých iných zdravotníckych pomôcok majú v zdravotníckych potrebách na Obchodnej ulici aj ramenné kompresívne návleky. Sú určené pre liečbu lymfedémov – najmä ženám po odňatí prsníka. Tu je dôležité, aby takéto pacientky prišli čo najskôr po zákroku a návlek nosili. Inak sa môže stať, že im jedna ruka ostane väčšia ako druhá. Kompresia totiž spevňuje nielen žily, ale aj lymfatické cievy a podporuje odtok lymfy. To je dôvod, prečo zabraňuje, resp. zmierňuje opuchy vo všeobecnosti – a nielen na nohách.

Niektorí odborníci tvrdia, že kompresívne pančuchy plnia hlavnú úlohu pri liečbe chronickej žilovej nedostatočnosti a lieky na žily sú len doplnková liečba k pančuchám, nie naopak. Kto už má kŕčové žily, mal by myslieť na jedno aj druhé. Pri vzniku kŕčových žíl totiž dôležitú úlohu zohráva aj zápal. A zápalovú reakciu steny žily liečia venofarmaká (účinná látka mikronizovaný diosmín s hesperidínom).

Okrem zdravotnej jestvuje aj športová kompresia, Aries má značku ROYAL BAY. Cieľom účinku športovej kompresie je v prvom rade svalová hmota. Oblečenie zo špeciálnych sťahujúcich materiálov poskytuje mechanickú podporu svalom a urýchľuje ich regeneráciu. Svoj boom zažívajú najmä kompresívne športové podkolienky. Sval, ktorému poskytujú podporu, je menej náchylný na zranenie. Športová kompresia sa svojimi tlakmi pohybuje na rozhraní medzi prvou a druhou kompresívnou triedou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kompresívna liečba #chronické žilové ochorenie #kompresívne punčochy