Volajú vaše črevá o pomoc?

Na nešpecifické zápalové ochorenia čriev (IBD - inflammatory bowel disease) už teraz trpí viac ako 10-tisíc Slovákov.

18.08.2016 06:00
záchod, toaleta, WC, toaletný papier Foto:
V Európe majú IBD takmer tri milióny ľudí. Takíto pacienti pociťujú aspoň 5-krát do týždňa bolesti brucha, kŕče alebo nutkanie na stolicu.
debata

Úloha čriev je omnoho väčšia, ako si myslíme. V čreve prebieha trávenie, ktoré podporuje viac ako 400 druhov baktérií. Správne fungovanie čriev má vplyv na celkový zdravotný stav, psychiku a výkonnosť. Predpokladom je správne a kvalitné stravovanie. Pri nešpecifických zápalových ochoreniach čreva však viac ako dobrý kuchár pomôže lekár. Ide o chronické autoimunitné ochorenia, pri ktorých pacientov imunitný systém útočí proti štruktúram vlastného tela. Výskyt je typický pre mladých ľudí vo veku 20–40 rokov. Prejavujú sa špecifickými príznakmi – hnačkami, bolesťami brucha, prítomnosťou krvi v stolici či náhlym schudnutím.

„Tieto ochorenia sú celoživotné a ich jednoznačnú príčinu vzniku, bohužiaľ, stále nepoznáme,“ vysvetľuje gastroenterológ z Bratislavy doc. MUDr. Martin Huorka, CSc. „Medzi faktory vzniku patria životné prostredie, genetika i imunita, ktorá chorobným spôsobom ovplyvňuje rozvoj zápalu. Ten môže byť zlý a horší. Zatiaľ čo ulcerózna kolitída, tzv. vredový zápal, je ohraničená len na hrubé črevo a nepostihuje všetky jeho vrstvy, ale len sliznicu, Crohnova choroba postihuje celú tráviacu sústavu a všetky jej vrstvy. Kvalita života týchto pacientov je často horšia ako u pacientov po infarkte či s diagnózou astmy. Dobrou správou však je, že dnes vieme do procesu rozvoja ochorenia účinne zasiahnuť.“

V Európe majú IBD takmer tri milióny ľudí. Takíto pacienti pociťujú aspoň 5-krát do týždňa bolesti brucha, kŕče alebo nutkanie na stolicu. Ich imunitný systém reaguje abnormálne, následkom čoho majú zápal a opuch tráviacej sústavy. Striedajú sa u nich obdobia pokoja (remisia), keď majú len mierne alebo nijaké príznaky s akútnymi vzplanutiami choroby (tzv. relaps). Častými symptómami sú spomínané kŕčovité bolesti brucha a bolestivé nutkanie na stolicu, ďalej hnačka, horúčka, málokrvnosť, únava, krv v stolici či úbytok na hmotnosti. Často potrebujú ísť na toaletu aj 20-krát denne! Na webe www.crohnclub.sk prebiehala anketa na tému spotreby toaletného papiera. Takmer 13 % zo 430 hlasujúcich hlasovalo nad 20 ks roliek (s vtipnou poznámkou, že tapetovanie bytu sa do toho neráta), obyčajne je to však 2–5 alebo 5–10 ks. Čo tiež nie je málo.

85 % pacientov s IBD bolo v posledných rokoch hospitalizovaných a dvakrát viac týchto pacientov má skúsenosť s depresiou v porovnaní s bežnou populáciou. Cieľom liečby v podobe diéty, medikamentóznej (antibiotiká, kortikosteroidy, imunosupresíva, biologická liečba) i chirurgickej terapie je dostať aktivitu ochorenia pod kontrolu, navodiť remisiu a predchádzať komplikáciám.

Bulharské probiotiká

Najstaršie probiotikum na svete je Lactobacillus bulgaricus. Je to jediné probiotikum, ktoré štiepi mliečny cukor. Zároveň je jedinou rastlinnou probiotickou baktériou, ktorá nie je prítomná v tele človeka. Je to rozmerovo najväčšia probiotická baktéria, ktorá práve vďaka tomu, že v prírode je schopná prekonať veľké teplotné rozdiely, získala vysokú odolnosť. Má dokázanú najsilnejšiu priľnavosť k stene čreva a ako jediná kolonizuje aj žalúdok, nemá problém s jeho kyslým prostredím. Vytláča baktériu Helicobacter pylori a ako jediná tvorí D-mliečnu kyselinu, ktorá má vedecky potvrdené protirakovinové účinky.

Lactobacillus bulgaricus nie je schopný existovať mimo územia dnešného Bulharska. V iných lokalitách po pár dňoch hynie. Jedným z možných vysvetlení je fakt, že táto oblasť Balkánu nebola v posledných ľadových dobách pokrytá ľadom, ktorý bol inde vysoký aj 2 km. Preto sa v tomto regióne zachovali unikátne mikroorganizmy, ktoré inde na svete nejestvujú. Spoločnosť Daflorn pripravila bulharským probiotikám unikátnu vrstvu z vyše 50 prírodných zložiek, vďaka ktorým je možné bulharský laktobacil skladovať pri izbovej teplote aj niekoľko rokov. Nie je v nich nič syntetické. Daflorn probiotiká získava v Bulharsku buď z rastlín (kvetu ruže, bodliaka či duba), alebo z vody špeciálneho prameňa. Sú vyrobené bez klonovania a genetických mutácií.

Viac na www.bulgaricus.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #črevá #Crohnova choroba #črevné ochorenie