Ľuďom s demenciou najviac pomáha komunikácia

Handrové bábiky, štrikované deky či chutný koláč. Nielen to dokážu urobiť pacienti s Alzheimerovou chorobou pod správnym vedením. Najhorším variantom pre nich je sedenie pred televíziou. "Rodina má často tendenciu chorého ochraňovať a nevie odhadnúť, čo ešte dokáže urobiť," hovorí riaditeľka Centra MEMORY Mária Čunderlíková.

24.09.2016 06:00
CENTRUM memory, ALZHEIMER, DEMENCIA Foto: ,
Pacienti Centra MEMORY.
debata (1)

Ide o jediné špecializované zariadenie na Slovensku, ktoré poskytuje pobyt výlučne pre ľudí s Alzheimerovou chorobou na dennej báze. Senior ráno príde a večer si poňho prichádza rodina. Denný pobyt je zároveň riešením pre zdravého partnera klienta, aby si na chvíľu oddýchol či vybavil bežné záležitosti.

Deň v centre začínajú klienti skupinovou rozcvičkou na stoličke. Vďaka tomu sú počas dňa fyzicky aj psychicky aktívnejší. Keďže hlavnou filozofiou centra je čo najdlhšie udržanie sebestačnosti, aj desiata je tréningovým nástrojom. Starkí dostanú na tanier chlieb, nátierku a zeleninu a ich úlohou je chlieb si natrieť a najesť sa. Varenie či pečenie je tiež formou terapie. „Keďže našimi klientmi sú najmä ženy, snažíme sa aj takýmto spôsobom udržať ich schopnosti,“ vysvetľuje riaditeľka. Klientky pečú každý štvrtok doobeda koláčiky aj pre ostatných.

Po desiate pokračuje hlavný program. Koordinátorka denného pobytu rozdeľuje klientov do skupiniek. „Náš najmladší pacient nemá ani 60 rokov a najstaršou je 90-ročná pani,“ približuje Čunderlíková s tým, že do centra chodí denne asi 18 ľudí. Medzi najobľúbenejšie aktivity klientov patrí maľovanie či výroba bábik. „Takéto aktivity slúžia nielen na udržanie kognitívnych schopností, čiže schopnosti premýšľať, ale aj na podporu zručností, čo je napríklad udržanie ceruzky v rukách,“ približuje. Dôležité je, aby činnosť mala pre nich zmysel. „Keď vidia výsledok svojej práce, tak si povedia, áno, toto som ja robila. Máme pani Aničku, ktorá je presvedčená o tom, že ako jediná zošíva pletené deky na kreslá. Pravdou je, že už ich desať babičiek zošívalo, ale ona má pocit, že len ona to pre nás robí, má pocit užitočnosti,“ hovorí riaditeľka, ktorá je zároveň liečebnou pedagogičkou.

Veľmi obľúbenou je aj snoezelen terapia. Ide o multisenzorickú metódu, pri ktorej je priestor špeciálne upravený pomocou svetelných či sluchových prvkov, ako aj prvkami na stimuláciu hrubej a jemnej motoriky. „Snažíme sa ňou u klientov prebudiť všetky zmysly, zrak, sluch, čuch, hmat a keď dostanú sladký čaj, tak aj chuť,“ opisuje riaditeľka. Tí, ktorí sú v ľahšom štádiu demencie, tam chodia relaxovať. „Ak ide o pacienta s výraznejším postihnutím, napríklad s poruchou reči, tak prostredníctvom tejto terapie cez ich zmysly, sme im bližšie.“ Tým, že s nami nekomunikujú slovami, kontaktujeme ich napríklad cez masáž dlaní,“ približuje s tým, že práve cez pocit či zážitok si túto terapiu pamätajú aj klienti s ťažšou formou choroby.

Podstatou ochorenia je, že u človeka zlyháva krátkodobá pamäť, no dlhodobá zostáva funkčná. Tú sa práve snažia v Centre MEMORY udržať čo najdlhšie aktívnu. Na to im slúži reminiscenčná, teda spomienková miestnosť. Je plná predmetov z minulosti. „Máme tu kužele, ktoré dámy používali na spartakiáde v Prahe, tiež vychádzkové rukavičky či historickú fotografiu rodiny, kde majú prvú kosačku v dedine, čo bola vtedy veľká vec,“ ukazuje riaditeľka. „S touto konkrétnou fotkou sa dobre spomína aj preto, že veľa našich ľudí pracovalo v mladosti na poli,“ dopĺňa. Na základe spomienok začne klient rozprávať. „Reminiscencia je príjemná činnosť, ale pedagóg musí predpokladať aj dôsledky,“ upozorňuje. U niekoho môže predmet vyvolať smutné spomienky a spôsobiť plač. „Preto pri prijímaní každého človeka do denného pobytu robíme podrobnú sociálnu anamnézu, aby sme sa podobným prípadom vyhli,“ hovorí Čunderlíková.

Skôr ako klienta prijmeme, s rodinou sa porozprávame o jeho minulosti," vraví. Vďaka tomu dokáže napríklad opatrovateľka reagovať na slová konkrétneho pacienta, keď sa napríklad dožaduje „aby prišla Eva“. Cez anamnézu vie, že Eva je napríklad klientova zosnulá sestra. Opatrovateľka mu teda nebude rozprávať o tom, že jeho sestra nežije, ale dáva celej tej situácii vážnosť, povie mu napríklad: „Vaša sestra vám chýba, porozprávajme sa o nej.“ „Kolegyne vedia, aké formulácie použiť, aby klientovi neublížili. Dôležité je, aby sme ich nechali odžiť si emóciu a zvyčajne smútok pominie. A to je na demencii náročné.“

Okrem tréningov pamäti pomáha pacientom aj... Foto: Ivan Majerský, Pravda
pamäť, terapia Okrem tréningov pamäti pomáha pacientom aj snoezelen terapia.

Denný pobyt v centre funguje od roku 2004 a má kapacitu 26 ľudí. Poskytujú tu však komplexné služby pre ľudí s poruchami pamäti. Ak má človek pocit, že zabúda akosi pričasto, môže bezplatne absolvovať test, ktorým odborník zistí o aký druh problému s pamäťou ide. „Súčasťou testu je okrem iného napríklad presný dátum, pomenovanie kraja alebo okresu v ktorom je miesto vyšetrenia a iné," vymenúva riaditeľka. „V prípade, ak je to potrebné, odporúčame ďalšie vyšetrenie.“

Centrum tiež ponúka tréningy pamäti pre zdravých aj chorých seniorov. Aj my sme na jeden takýto tréning nakukli. V miestnosti sedeli traja páni a jedna dáma a precvičovali si pamäť pri spomínaní na to, aké športy sú zastúpené na olympiáde. „Ja by som k volejbalu dal ešte plážový volejbal,“ hovorí jeden. Na to sa pracovníčka usmeje. „Na to sa dobre pozeralo, však?“ na čo páni zareagujú smiechom. „Tréningy navštevuje týždenne približne 80 účastníkov. Prebiehajú v skupinách, v jednej je maximálne 10 pacientov s Alzheimerovou chorobou alebo v skupine zdravých seniorov maximálne 15,“ dodala riaditeľka s tým, že na tréningy využívajú aj pracovné zošity, ktoré si v centre sami pripravujú.

Kde nájdem pomoc

V prípade, že pociťujete problémy s pamäťou alebo ste ich postrehli u blízkej osoby, odporúčame vám ísť sa poradiť. Ak už máte diagnostikovanú demenciu vy alebo váš príbuzný, existujú viaceré služby, ktoré môžete využiť.

  • Všeobecný lekár – ak idete k lekárovi na prehliadku, spomeňte mu, že začínate pociťovať problémy s pamäťou. Môže vám urobiť orientačný test alebo vám odporučiť špecialistov vo vašom okolí, ktorí vám pomôžu.
  • Klinický psychológ – vyšetrí vám pamäť a iné poznávacie funkcie. Zistí, či sú na dobrej úrovni alebo je u vás podozrenie na demenciu. Na základe výsledku testov vás pošle na vyšetrenie k neurológovi alebo psychiatrovi.
  • Neurológ alebo psychiater – sú zodpovední za potvrdenie diagnózy na základe vyšetrenia krvi a mozgu a takisto sú tými odborníkmi, ktorí vám v prípade potvrdenia určitého typu demencie predpíšu lieky.
  • Centrum vo vašom meste, ktoré sa zaoberá poruchami pamäti – niektoré centrá zastrešujú viacerých odborníkov, ktorí vám spravia všetky vyšetrenia potrebné na určenie diagnózy (psychológov, liečebných pedagógov, psychiatrov, neurológov). Niektoré z nich poskytujú tiež bezplatné vyšetrenie pamäti.
  • Ak vy alebo váš príbuzný máte demenciu – okrem liekov, ktoré vám predpísal lekár, máte možnosť využiť nefarmakologické prístupy v liečbe demencií. Rozličné terapie a aktivizácia môžu veľmi efektívne doplniť liečbu liekmi. Hoci bývate doma, niektoré zariadenia vám umožnia prísť na hodinu tréningu pamäti, arteterapie alebo iných terapií. Zistite u vášho lekára, v centrách pre seniorov, denných stacionároch alebo centrách zameraných na poruchy pamäti, či nie je takáto ponuka aj vo vašom meste.
  • Ak potrebujete komplexnú starostlivosť: máte možnosť využiť sociálne služby vo vašom okolí – opatrovateľská služba, denné centrum, 24-hodinová starostlivosť – centrá, ktoré umožňujú dlhodobý pobyt a starostlivosť o ľudí s demenciou. Ak sa staráte o človeka s demenciou, nemusíte v tom byť sám. Je viacero možností, kde môžete nájsť pomoc. Byť opatrovateľom človeka s demenciou, či už rodinným, alebo profesionálnym, je náročná úloha. Neraz prináša aj veľa zmiešaných pocitov. Na jednej strane uspokojenie, na druhej strane hrozí vyhorenie. Ak pôsobíte ako opatrovateľ, je vždy dôležité si uvedomiť, že nie ste sám. Okrem rodiny a priateľov existuje veľa ďalších možností, ktoré môžete využiť: opatrovateľská služba, špecializované zariadenie, lekár špecialista, poskytovatelia poradenstva, podporné skupiny. Na Slovensku funguje niekoľko podporných skupín pre rodiny s Alzheimerovou chorobou, ktoré zastrešuje Slovenská Alzheimerova spoločnosť. Podporné skupiny sa stretávajú v týchto mestách: Bratislava – Slovenská Alzheimerova spoločnosť, Banská Bystrica – Spoľach, o. z., Levice – Aptet, n. o., Banská Štiavnica – Domov Márie, Rožňava – Subsidium.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #pamäť #demencia #Alzheimerova choroba