Štúdia: Červené víno nie je až také zdravé

Písalo a tradovalo sa: Pohár červeného vína, predovšetkým vo večerných hodinách je prospešný pre srdce a celkovo naše zdravie. Ako to však už býva, čo včera platilo, dnes už nemusí...

03.10.2016 06:00
žena, alkohol, drink, víno, červené, party,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Tejto štúdii mnohí nebudeme chcieť uveriť. Dosť dlho nás totiž lekári kŕmili čímsi, čo sa nám páčilo. A síce: Pohár (chutného) červeného večer prospieva, je dobrý pre naše zdravie. Uvádzalo sa, že červené víno je dobré pre činnosť srdca a pomáha tiež po hodinovom tréningu. Dokonca vraj podporuje chudnutie! S týmito domnienkami je koniec. Pretože viaceré štúdie, ktoré boli v auguste predstavené na Kongrese Európskej kardiologickej spoločnosti v Ríme, tvrdia unisono niečo iné: Červené víno vôbec nie je také zdravé, ako sme doteraz predpokladali.

Spotreba červeného nemá vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Dánska štúdia „The danish nurses'cohort study“ je dlhodobá: Dánski vedci sa v spolupráci s 19-tisícimi zdravotnými sestrami zaoberali neuveriteľných dvadsať rokov tým, aký má konzumácia alkoholu skutočný vplyv na naše zdravie. V dotazníkoch zisťovali spotrebu alkoholu pacientov, pričom spracúvali aj iné dáta, týkajúce sa príčin smrti, do úvahy sa bralo celkové zdravie, životný štýl a psychosociálne faktory sledovaných.

Výsledok výskumu prekvapil. Mierna spotreba červeného vína (čiže klasický „pohárik“ večer), nemala nijaký vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Ani pozitívny, ani negatívny. V rámci americko-izraelskej CASCADE štúdie zas lekári preskúmali vplyv umiernenej konzumácie na rozvoj artériosklerózy pri sledovaných pacientoch s cukrovkou, ktorí predtým alkohol vôbec nepili. Účastníci boli rozdelení do troch skupín. Tí v prvej dostali každý deň vypiť 150 ml minerálnej vody, v druhej rovnaké množstvo bieleho a v tretej skupine rovnaké množstvo červeného vína.

Ako autori neskôr skonštatovali, po dvojročnom pozorovaní neboli detekované zmeny objemu ciev.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #chudnutie #cukrovka #srdce #cievy #červené víno #artérioskleróza