Domáce testy: Kvapka prevencie je hodna litra medicíny

V súčasnosti jestvuje viacero domácich testov, s pomocou ktorých sa možno laicky diagnostikovať doma. Mali by slúžiť na prevenciu v medziobdobí medzi klasickými prehliadkami u lekára či pre tých, čo dlhé týždne čakajú na termín u odborníka.

01.10.2016 06:00
doktor, lekár, pacient, ambulancia, vyšetrenie,... Foto:
Domáce testy by mali slúžiť na prevenciu v medziobdobí medzi klasickými prehliadkami u lekára.
debata (1)

„V praxi sa denne stretávam s pacientmi, čo prichádzajú s problémami, ktoré by sa dali odhaliť skôr. Domáce testy túto starostlivosť nemôžu nahradiť, ale ich dostupnosť by mohla ľudí primäť väčšmi sa zaujímať o svoje zdravie,“ tvrdí doc. MUDr. Bohumil Seifert, prednosta Ústavu všeobecného lekárstva 1. lekárskej fakulty UK v Prahe.

„Jeden z mojich pacientov, 55-ročný stolár, sa roky vyhýbal preventívnym prehliadkam. Do ambulancie prišiel až s výraznými vyprázdňovacími ťažkosťami. Išlo o rakovinu hrubého čreva v pokročilom štádiu. Skončil s umelým vývodom a pre metastázy s nepriaznivou prognózou,“ hovorí MUDr. Jana Benková, praktická lekárka z Veľkého Bielu. Pritom rýchlotest na zistenie okultného krvácania v stolici je nielenže súčasťou preventívnych prehliadok pacientov nad 50 rokov, ale dá sa bez problémov kúpiť v lekárni. „Ďalšia moja pacientka, 50-ročná záhradná architektka, na prevenciu prišla. Jej test na skryté krvácanie v stolici bol pozitívny, tak išla na kolonoskopiu. Rakovina hrubého čreva bola len v počiatočnom štádiu, nádor sa podarilo odstrániť bez potreby chemoterapie. Bola u mňa včera a má sa skvele,“ dodáva lekárka. „Zásadný rozdiel v týchto dvoch spomenutých prípadoch zohrala prevencia.“

V lekárňach sú k dispozícii domáce testy na rôzne zdravotné ťažkosti od akútnych, cez prevenciu, plánovanie rodičovstva atď. Asi najznámejším domácim testom je test na zistenie tehotenstva, dnes jestvuje aj rýchlotest na zistenie koncentrácie spermií v ejakuláte, na zistenie ovulácie, pohlavia dieťaťa. V rámci prevencie ľudia poznajú test na zisťovanie skrytého krvácania v stolici, dnes si možno doma overiť aj prítomnosť helikobaktera, otestovať zvýšenú hladinu cholesterolu, prostatického špecifického antigénu (PSA), zníženú činnosť štítnej žľazy a podobne.

Takisto sa v pohodlí domova dá overiť podozrenie na nedostatok železa, zápal močových ciest, borélie z kliešťa a k dispozícii je aj CRP test na rozlíšenie vírusovej a bakteriálnej infekcie. Ďalší domáci test vie odhaliť alergiu a dokonca aj celiakiu. Jestvujú testy na overenie HIV infekcie i prítomnosti drog v tele. Samozrejme, pozitivita testov neznamená automaticky prítomnosť ochorenia, mala by však byť dôvodom na návštevu lekára. Testovanie sa doma robí z moču, zo stolice, kvapky krvi z prsta, z ejakulátu alebo priamo z rozdrveného kliešťa.

„Netvrdím, že pacient sa má diagnostikovať sám. Sú však situácie, keď domáce testovanie môže pomôcť. Ak dlho čakáte na termín u imunológa, môžete pomerne spoľahlivo zistiť, či je vaším problémom mačacia srsť. Ak to test potvrdí, viete sa tomuto alergénu vyhnúť,“ dodáva všeobecná lekárka. „Kvapka prevencie je hodna litra medicíny!“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #preventívna prehliadka #domáce testy